Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 16:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 02:12
Posty: 10
Post Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
Cześć wszystkim.

Zarejestrowałem się w serwisie, ponieważ mam problem, który spędza mi sen z powiek - kupiłem na allegro kamerę Everio GZ-HM310BE, niestety bez żadnych akcesoriów i oprogramowania i mam z nią same kłopoty.

Wydawało mi się, że robię dobry interes - całkiem porządna kamerka HD za niecałe 800 zł, czegóż chcieć więcej może początkujący kamerzysta. Pierwsza kamera w życiu. Niestety, człowiek przysłał mi jedynie samą kamerę z baterią. Żadnych kabli, zasilacza sieciowego, oprogramowania, pudełka...

Zasilacza sieciowego do tego modelu nie sposób zdobyć, dlatego kupiłem ładowarkę do baterii. Nie mam jednak pojęcia, czy aby na pewno musiałem ją kupować - czy przypadkiem nie jest możliwe ładowanie kamery przez USB? To moje pierwsze pytanie.

Kamerę podłączyłem do komputera przez kabel USB, jaki ostał mi się po starej Nokii: http://www.maisondugsm.com/produit/agra ... DKE2OR.jpg - jego symbol to DKE-2. Niestety, wtyczka niby pasuje do wejścia w kamerze, ale ma tam tyle luzu, że bardzo łatwo bardzo delikatnym obruszeniem kabla przerwać połączenie z komputerem. W każdym razie, kamera reaguje: http://img25.imageshack.us/i/everiorich.jpg/ Następnie wybieram na ekranie "PLAYBACK ON PC", komputer jednak nie widzi sprzętu, a na ekranie kamery pojawia się to kółko, które wszyscy znamy z youtube, kiedy ładuje się filmik. No i ono się tak kręci, i kręci, i kręci... nic już się nie da wybrać, można tylko wyciągnąć wtyczkę.

Zupełnie się nie znam, ale wydaje mi się, że przyczyną jest brak sterowników. Tymczasem nie da się ich nigdzie znaleźć. Forum swiatobrazu.pl jest chyba największym forum foto-video w Polsce, więc może znajdą się tutaj też użytkownicy tańszych kamer dla ogółu. Może właściciele GZ-HM300? Ta kamera, o ile się orientuję, jest bardzo podobna do GZ-HM310BE, którą ja mam - więc może sterowniki do jednej i drugiej są te same. Byłoby miło, jakby ktoś zechciał się nimi podzielić.

Alternatywą wydaje mi się zakup czytnika do kart SD. Jak uważacie? Można by po prostu wyjąć kartę z kamery, włożyć w czytnik, zrobić pendrive'a - i z tym może komputer by sobie poradził.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo już mnie strzela jak patrzę na tę kamerę - naprawdę nie myślałbym, że będzie z tym tyle kłopotu. A gdzie pytania o filmowanie...

Pozdrowienia


niedziela, 20 marca 2011, 02:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
Manual i tu czytamy:
Cytuj:
You can copy files to a PC using the provided software.
DVDs can also be created using the PC's DVD drive.
If the provided software is not installed, this unit will be recognized as an external storage when connected.

translate.google.pl
Można kopiować pliki do komputera za pomocą dostarczonego oprogramowania.
DVD mogą być także tworzone przy użyciu komputera PC DVD.
Jeśli dostarczone oprogramowanie nie jest zainstalowane, urządzenie zostanie rozpoznane jako pamięć zewnętrzna po podłączeniu.


Kod:
https://secure.element5.com/esales/checkout.html?PRODUCT[300384536]=1&DELIVERY[300384536]=EML&qpc=jsq12

↑ Płatny download producenta, albo przez → Google.

Do odnalezienia powyższego nie użyłem ani grama wiedzy o video...

_________________
Obrazek


niedziela, 20 marca 2011, 06:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 02:12
Posty: 10
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
No ale zaraz zaraz, Everio MediaBrowser to przeca nie sterowniki do kamer JVC, tylko dodawany przez nich do sprzętu soft do obróbki video. Przynajmniej tak się orientuję... Może się mylę, ale dotąd tak mi się wydawało.

Poza tym dzięki za to co wrzuciłeś, bo to zdanie sporo mi mówi: "Jeśli dostarczone oprogramowanie nie jest zainstalowane, urządzenie zostanie rozpoznane jako pamięć zewnętrzna po podłączeniu." No właśnie, a moja kamera nie jest rozpoznawana jako pamięć zewnętrzna - po kliknięciu "PLAYBACK ON PC" pojawia się na ekranie kamery to kółko i nic już nie można zrobić poza wyciągnięciem wtyczki, a komputer nic nie widzi. No i nie wiem - według mnie może być to wina: 1. PC 2. kamery 3. kabla.
Stawiałbym chyba na kabel... mam nadzieję, że to nie wina kamery. Jak myślicie?


niedziela, 20 marca 2011, 11:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
Tak i tak właśnie myślimy. Kabel, który wypada nie jest dobrym kablem, nie sądzisz? Poza tym producenci telefonów mają w Europie narzucony standard USB i takie dają wtyczki, ale standardów w lutowaniu pinów już nie ma i jest pełna samowolka.
Kabel kup w sklepie komputerowym, w markecie w koszyku z promocjami ;), ale nie na stoisku z telefonami.

_________________
Obrazek


niedziela, 20 marca 2011, 11:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 02:12
Posty: 10
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
OK, dzięki :-). To jeszcze może dzisiaj polecę :-).


niedziela, 20 marca 2011, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
wakawaka napisał(a):
Wydawało mi się, że robię dobry interes - całkiem porządna kamerka HD za niecałe 800 zł, ... Niestety, człowiek przysłał mi jedynie samą kamerę z baterią. Żadnych kabli, zasilacza sieciowego, oprogramowania, pudełka...

A ja mam tylko nadzieję, że jakiś dzieciak nie płacze gdzieś tam z powodu wyrwanego podczas zabawy na rolkach prezentu... :?
Jest taka świetna myśl, którą często mam w głowie przy zakupach: "Czy stać mnie na tanie rzeczy?".
W zasadzie w Twojej sytuacji, nie rozumiem do czego dążysz, szukając tego kabla? Nie masz oprogramowania, więc nic więcej nie osiągniesz, niż poprawne połączenie z komputerem pamięci przenośnej. Wolałbym zakupić czytnik kart SD, przynajmniej może się przydać w innych zastosowaniach.


niedziela, 20 marca 2011, 15:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 02:12
Posty: 10
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
"A ja mam tylko nadzieję, że jakiś dzieciak nie płacze gdzieś tam z powodu wyrwanego podczas zabawy na rolkach prezentu... "
Miałem z tego powodu wyrzuty sumienia, bo może to być prawda - z tym, że początkowo nic nie wskazywało na kłopoty. Zresztą proszę, tutaj jest aukcja - http://allegro.pl/nowy-jvc-gz-hm310be-e ... ?source=oo Człowiek powiedział przez telefon, że to sprzęt powystawowy i że daje na niego trzy miesiące gwarancji. To, że to sprzęt powystawowy, może być prawdą. Możecie się śmiać, ale myślałem, że dostanę sprzęt w pudełku i ze wszystkimi akcesoriami koniecznymi do odpalenia. Oczywiście obecnie bardzo odradzam gościa - patrzę być może z pozycji leszcza i allegrowego barana, ale uważam, że powinien napisać w aukcji - nie ma zasilacza, płytki ze sterownikami, będziecie państwo potrzebować to i tamto etc. W każdym razie, ja bym tak zrobił - bo nie jestem z tych, co to za wszelką cenę chcą się wzbogacić. Teraz typ wystawia tylko jeden przedmiot, ale miał wcześniej o ile dobrze pamiętam, jeszcze jedną kamerę, obiektyw, zegarek i jakąś cholernie drogą monetę.

Co do kabla, to niestety, ale chyba jest w porządku, a wejście w kamerze jest uwalone. Byłem dzisiaj w EuroRTVAGD i babeczka wsadziła to moje USB po Nokii, o którym napisałem, w jakiś bardzo podobny do mojego model Everio, i tam nie ma żadnych luzów - wtyka siedzi pewnie, tak, jak powinna. Nie podłączyła niestety sprzętu pod komputer. Mówisz jednak S_naf, że to i tak nie ma znaczenia, bo nie mam oprogramowania? A jakbym miał, to co daje połączenie przez USB? Ta, czytnik kart SD to dobry pomysł, kupię.

Cóż, mam zamiar skontaktować się z gościem i skorzystać z tej trzymiesięcznej "gwarancji rozruchowej" bo wbrew temu co mówił, sprzęt nie jest w 100% sprawny. Ciekawe, jak na to zareaguje. Jakieś rady?

"Jest taka świetna myśl, którą często mam w głowie przy zakupach: "Czy stać mnie na tanie rzeczy?"." - o, i tę mądrą zasadę będę od tej pory stosował.


niedziela, 20 marca 2011, 19:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
Cieszę się, że nie potraktowałeś mojej wypowiedzi wyśmiewczo (niestety czasem się to zdarza nowym), bo pisałem co myślę.
Jeśli chodzi o kabelek + soft to, w zależności od oprogramowania, możesz mieć możliwość:
1. przegrania filmów na dysk. (co można zrobić także przez czytnik kart)
2. przycinania klipów i łączenia ich ze sobą
3. eksportu wraz z prostym autoringiem na DVD.
4. Wysłania przez program klipów bezpośrednio na swoje konto w YouTube, aby zaprezentować nagrania znajomym.
Oczywiście tylko hipotetycznie, bo nie wiem jaki soft dodaje JVC do tych tanich kamer, piszę wzorując się na taniej Toshibie Camileo.
wakawaka napisał(a):
Człowiek powiedział przez telefon, że to sprzęt powystawowy i że daje na niego trzy miesiące gwarancji.

Być może i tak. Cóż powiedzmy, że jest możliwość, że żaden dzieciak nie płacze za tą kamerą. Jednak sprzęt powystawowy i bez akcesoriów? Zawsze mogła zniknąć faktycznie z wystawy... jakiegoś sklepu. Zawsze to w jakiś sposób lepsze to niż z tym dzieciakiem. :wink:
Zdecydowanie skorzystaj z tej gwarancji. Odezwij się do niego i powiedz, że kupiłeś, bo znajomy posiada taką samą ze sklepu. Myślałeś, że się "podzieli" akcesoriami. Jednak jego oryginalny kabel lata w Twoim gnieździe i połączyć nie możesz się z komputerem. Wygląda to na połamane złącze i pewnie chcesz kasę z powrotem.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 21 marca 2011, 00:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
Drożej, ale nowy komplet i pełna gwarancja:
Obrazek
Cytuj:
Gazetka promocyjna w Media Markt obowiązuje

od 2011.03.04 do 2011.03.11

_________________
Obrazek


poniedziałek, 21 marca 2011, 07:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2022
Post Re: Potrzebne sterowniki do JVC GZ-HM310BE - poratujecie?
Złodziejstwem śmierdzi na kilometr.


niedziela, 17 kwietnia 2011, 00:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL