Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 04:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Stabilność Ediusa się pogorszyła ?? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Stabilność Ediusa się pogorszyła ??
Witam !

Zauważyłem problemy z moim Ediusem czy sprzętem jeszcze nie wiem, ale po zmianie sprzętu zmieniłem ediusa na wersje 6.
Sprzet to : i7 16G Ram Płyta ASUS P8-Z68V Pro. karta Nvidia 560, dysk SSD i dyski w RAID 6 stuk.

Jak do tej pory gdy nie miałem nic do roboty nie działo się nic raczej, ale za czołem już na nim pracować w AVCHD i powiem że stabilność w porównaniu z wcześniejszą wersją i sprzętem jest tragiczna, co jakiś czas wywala mi system info że EDIUS przestał działać, czy to podczas edycji czy tak jak teraz przeglądam sobie User Settings nie ma m nic na timeline nie mam nic w bin świeży założony projekt i tu ciach wyskoczyło że EDIUS sobie wyleciał w kosmos. Miałem projekt otworzony ok 10min i po ponownym uruchomieniu nawet edius nie zapisał mi tego projektu ale katalog jest założony tak jakby miał problem z zapisem i się wywala.
Auto zapis mam ustawiony na 5min.
Dodam że jak wywalał mi podczas pracy to też nie zapisywał mi zmian które wprowadziłem przez kilka minut a może i nawet kilkanaście.

Czy macie podobne problemy ?
Dodam że dysk SSD jest używany tylko przez system nie zapisuje tam nic EDIUS przynajmniej tak próbowałem skonfigurować program.


Zaczyna mnie to irytować. !!


sobota, 11 lutego 2012, 10:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Stabilność Ediusa się pogorszyła ??
Czy dzieje się tak z innymi programami, czy wyłącznie z Ediusem?
Czy zasilacz masz "dobry"? Pisałem o 6HDD, na których pewnie trzymasz klipy, które są w starych projektach...
Czy sterowniki masz w najnowszych wersjach? Czy dostajesz bluescreena z kodem błędu? Edius w wersji 6.06?

_________________
Obrazek


sobota, 11 lutego 2012, 17:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: Stabilność Ediusa się pogorszyła ??
Co do problemów z ediusem to dzieje się to bez względu co robię, wcześniej dział bez problemu nic w systemie nie instalowałem oprócz jakiś czas temu zrobiłem upgrade do wersji 6.06, ale już pracowałem z ediusem i wywalił się może tylko raz podczas pracy układania klipów na time-line i nakładaniu filtrów, ale dziś to po założeniu projektu i ustawieniach aplikacji mając otwarte tylko okno ustawień nagle wyskakuje info że edius przestał działać i tylko zamknięcie aplikacji jest możliwe system działa bez problemu. Otwieram ponownie ediusa i działa jakiś czas gdzie podczas zgrywania materiału HDV do projektu FullHD, wywala się praktycznie za każdym razem 1- kasetę zgrało bez problemu z z 20gą mam problem bo zawsze się wywali.
W systemie błąd aplikacji jest opisany tak :
Kod:
Nazwa aplikacji powodującej błąd: EDIUS.exe, wersja: 6.0.0.57, sygnatura czasowa: 0x4eca93cb
Nazwa modułu powodującego błąd: KERNELBASE.dll, wersja: 6.1.7601.17651, sygnatura czasowa: 0x4e211319
Kod wyjątku: 0x80000003
Przesunięcie błędu: 0x0001280c
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0xea0
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01cce8bfadaa4d46
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files (x86)\Grass Valley\EDIUS 6\EDIUS.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\syswow64\KERNELBASE.dll
Identyfikator raportu: 88afef27-54b8-11e1-8c9a-002683335477


nie mam pojęcia co się stało, jedynie wiem że nie zapisuje autosawe, spróbuje to wyłączyć i zobaczę czy zadziała.

Dodam że podczas zgrywania gdy nastąpi crash to ostatni zgrywany clip jest uszkodzony nie da się go otworzyć i nie zrobiony jest żaden autosawe !!
Przez to w bin nie widać nowych clipów.


sobota, 11 lutego 2012, 17:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Stabilność Ediusa się pogorszyła ??
Nie odniosłeś się do reszty pytań, ale napisałeś:
_Fenix_ napisał(a):
wcześniej dział bez problemu

Odinstaluj Ediusa. Usuń ręcznie pozostałości w program files i w user(u mnie to C:\Users\Robertnik\AppData\Roaming\Canopus).
Tu nie obowiązkowo(moim zdaniem poprawnie) wyczyść rejestr CCleaner-em(oczywiście zapisując kopie i powtarzając aż do braku błędnych wpisów).
Zainstaluj Ediusa.
Radykalnie, ale powinno pomóc.

_________________
Obrazek


sobota, 11 lutego 2012, 18:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: Stabilność Ediusa się pogorszyła ??
Wyłączyłem aby robił backup auto-zapisu na innym dysku i jak narazie pomogło.
Popracuje jeszcze trochę to się okaże.


sobota, 11 lutego 2012, 20:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 marca 2007, 22:24
Posty: 19
Lokalizacja: Węgrów
Post Re: Stabilność Ediusa się pogorszyła ??
U mnie wersja 6.06 też pozostawia wiele do życzenia. Ten sam błąd co u kolegi Fenixa płyta Asus P8Z68 V-Pro dzwoniłem do pana Bogusława, stwierdził że potrzebna konfiguracja biosu i wszystko powinno śmigać. Zeszły rok przepracowałem na wersji 6.05 i zero problemów tylko ze na innej płycie Asusa podkusiło mnie Virtu i dlatego zmieniłem


czwartek, 16 lutego 2012, 09:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: Stabilność Ediusa się pogorszyła ??
tomekvideo napisał(a):
U mnie wersja 6.06 też pozostawia wiele do życzenia. Ten sam błąd co u kolegi Fenixa płyta Asus P8Z68 V-Pro dzwoniłem do pana Bogusława, stwierdził że potrzebna konfiguracja biosu i wszystko powinno śmigać. Zeszły rok przepracowałem na wersji 6.05 i zero problemów tylko ze na innej płycie Asusa podkusiło mnie Virtu i dlatego zmieniłem


czy coś w tym kierunku zrobiłeś, konfiguracja biosu na czym miała by polegać, to mi działało wcześniej, ale mniej pracowałem z materiałem H264 i nie było teog problemu, teraz praktycznie pracuje na materiale HD i zaczęły się klocki.


czwartek, 16 lutego 2012, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: Stabilność Ediusa się pogorszyła ??
robertnik napisał(a):
Nie odniosłeś się do reszty pytań, ale napisałeś:
_Fenix_ napisał(a):
wcześniej dział bez problemu

Odinstaluj Ediusa. Usuń ręcznie pozostałości w program files i w user(u mnie to C:\Users\Robertnik\AppData\Roaming\Canopus).
Tu nie obowiązkowo(moim zdaniem poprawnie) wyczyść rejestr CCleaner-em(oczywiście zapisując kopie i powtarzając aż do braku błędnych wpisów).
Zainstaluj Ediusa.
Radykalnie, ale powinno pomóc.


Wykonałem twoje zalecenia niestety nic nie pomaga, wywalę virtu i zainstaluje na wcześniejszej wersji


Cofnąłem się do wersji virtu 1.2.106.17995 i chyba problem narazie zniknął.
Mimo że edius dodany jest do listy od jakiegoś czasu działa bez problemu.


Zobaczymy co dalej.


wtorek, 28 lutego 2012, 01:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL