Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 08:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Problem z odtwarzaniem obrazu z kamery canon hf m307 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2012, 08:34
Posty: 7
Post Problem z odtwarzaniem obrazu z kamery canon hf m307
Witam,
nie wiem gdzie leży przyczyna problemu, ale po zgraniu materiału z kamery do komputera, obraz w odtwarzaczach wszystkich innych niż Windows Media Player, delikatnie klatkuje, drży, nie wiem jak to dokładnie nazwać, przy przesuwaniu się kamery widoczne jest jakby takie delikatne "cięcie" się obrazu.
Filmy nagrywane były w najwyższej możliwej w tej kamerce rozdzielczosći- 1920x1080 50i, AVCHD. Próbowałem nagrywać w mniejszych rozdzielczościach, ale efekt po zgraniu na komputer dokładnie ten sam.
Myślałem, że to może wina braku jakiegoś kodeka, lub za słabego komputera, ale w takim razie dlaczego normalnie odtwarza w WMP?
W Adobe Premiere jestem laikiem, ale spróbowałem zgrać tam materiał i wyeksportować do pliku avi z nadzieją, że tak zmontowany obraz będzie odtwarzał się bezbłędnie, jednak próżne moje nadzieje.
Czy ktoś może wie o co tu chodzi? Problem może być banalny, ale boję się, żeby to nie była wina kamery.
Kamera taka jak w tytule, komputer to intel quad 2.4, 4GB ram, karta radeon 4890 1GB, system operacyjny Windows 8 x64 consumer preview. Dodam , że na tym samym komputerze, na systemie XP, VLC w ogóle nie odtwarza materiału z kamery.
Acha, próbowałem też otworzyć w Splash Pro, ale obraz również wygląda jakby się zacinał.


poniedziałek, 2 lipca 2012, 08:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z odtwarzaniem obrazu z kamery canon hf m307
1 Co to znaczy "zgrywasz"? Masz nie zgrywać tylko kopiować. Kartę wsadzasz do czytnika i kopiujesz(możesz wspomóc się zewnętrznym menedżerem plików np Total Commanterem).
2 Twój materiał posiada przeplot a Ty używasz experymentalnej kompilacji Windows.
Wróć do stabilnego Windowsa i w sterownikach grafiki włącz usuwanie przeplotu(użyj playera, który potrafi to zrobić).
"Szarpnięcia" nie będą występować jeśli użyjesz stacjonarnego odtwarzacza zgodnego z standardem AVCHD(np są bluraye z taką opcją, PS3).
Względnie, jesli celem jest oglądanie na PC/stream internetowy (youtube/vimeo/redtube etc ;P) nagrywaj bez przeplotu.

EDIT
Może przetestuj na tym Windowsie player:
Splash (AVCHD player) Lite 1.7.1.
Niestety nie orientuję się czy player potrafi ściągać przeplot, czy zaprzęga do tego kartę graficzną...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 2 lipca 2012, 14:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2012, 08:34
Posty: 7
Post Re: Problem z odtwarzaniem obrazu z kamery canon hf m307
robertnik napisał(a):
1 Co to znaczy "zgrywasz"? Masz nie zgrywać tylko kopiować. Kartę wsadzasz do czytnika i kopiujesz(możesz wspomóc się zewnętrznym menedżerem plików np Total Commanterem).

Zgrywam tzn "przenoszę" dane z karty na dysk komputera za pomocą czytnika kart.

Cytuj:
2 Twój materiał posiada przeplot a Ty używasz experymentalnej kompilacji Windows.

I w tej ekperymentalnej wersji odtwarza w systemowym playerze WMP elegancko, natomiast w każdym innym już nie. Z czego to wynika? Brak kodeków?
Cytuj:
Wróć do stabilnego Windowsa i w sterownikach grafiki włącz usuwanie przeplotu(użyj playera, który potrafi to zrobić).

Na stabilnym windowsie nie odtwarza mi w ogóle właśnie, ale spróbuje usunąć ten przeplot, jakkolwiek nagrywałem we wszystkich trybach dostępnych w tej kamerce wiec bez przelotu również i za każdym razem dzieje się to samo.

Cytuj:
"Szarpnięcia" nie będą występować jeśli użyjesz stacjonarnego odtwarzacza zgodnego z standardem AVCHD(np są bluraye z taką opcją, PS3).
Względnie, jesli celem jest oglądanie na PC/stream internetowy (youtube/vimeo/redtube etc ;P) nagrywaj bez przeplotu.

Niestety ja potrzebuję odtwarzać filmy na komputerze, redtube czeka...

A co to obróbki materiału w Adobe, to czy nie powinno tam się odtwarzać w dobrej jakości?


poniedziałek, 2 lipca 2012, 15:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z odtwarzaniem obrazu z kamery canon hf m307
Na radeonie może być z tym problem(mercury engine jest dla kart nvidia).

Nie wiem czy Amd wydało już sterowniki pod tego Windowsa i dla tego pisałem o pracy na stabilnych wydaniach do których takie sterowniki są.

Tu o tym szerzej

Obrazek

Obrazek

_________________
Obrazek


poniedziałek, 2 lipca 2012, 15:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2012, 08:34
Posty: 7
Post Re: Problem z odtwarzaniem obrazu z kamery canon hf m307
Dzięki za pomoc.


poniedziałek, 2 lipca 2012, 21:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL