Teraz jest środa, 18 lipca 2018, 09:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 2 sierpnia 2012, 13:55
Posty: 4
Post Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
Witam!
Po pierwsze to chciałbym się przywitać na tym forum - jako iż jest to mój pierwszy post tutaj. Zaniosło mnie tutaj, gdyż od pół roku walczę z moim komputerem, który nie do końca radzi sobie z plikami mts/m2ts nagranymi przez moją kamerę Panasonic HDC TM900K ( NTSC ). Po zakupie tej kamery nie było problemu, odpalały się pliki w AVCHD ( Full HD, tylko niższy bitrate ) jak i 1080/60p ( max bitrate ~ 28mb/s ). Przyszedł czas, iż mój Windows odmówił posłuszeństwa i postanowiłem go "postawić na nogi". Po formacie, robiłem cuda na kiju i nie ma bata, ale komputer dalej jest silniejszy ode mnie. Pliki AVCHD odtwarzają się płynnie, dźwięk jest zsynchronizowany, aczkolwiek dręczy mnie jedna rzecz. Delikatne paski, tak jakby był to problem z przeplotem. One się nie poruszają. Widać je, zwłaszcza na jasnych elementach. Przy 1080/60p jest inny problem. Odtwarzacz ( MPC ) nie radzi sobie tak, jakbym tego chciał. Nie osiąga 60 klatek, tylko jest jakby sztywno ustawione na 49-49,5 klatki. Obraz wydaje się trochę spowolniony. Co 7-9 sekund następuje zwiecha dźwięku - cisza - i w tym samym momencie timer filmu również pauzuje na tą sekundę - film leci dalej. Próbowałem różnych konfiguracji. Na czystym systemie zainstalowałem K-lite Codec pack i próbowałem optymalizacji ustawień. Potem korzystałem z tego poradnika ( http://imouto.my/watching-h264-videos-using-dxva/ ) - również są problemy ( aktualnie przy tym zostałem, bo już brak mi sił - odtwarza tak jak opisałem wyżej ). Jeśli chodzi o sprzęt, to operuję na Viście 64bity - oryginał, najnowsze aktualizacje. Konfiguracja komputera to : CPU : E8400 - 2x3.0, Ram 4GB DDR2, PSU 500W Chieftec, MOBO - ASUS P5KC, GPU - ATI Radeon 4850 512mb Powercolor edition. Sterowniki od karty graficznej są najnowsze.
Pamiętam, iż na tamtej konfiguracji kodeków, obciążenie procesora było ~95% a GPU było praktycznie w spoczynku. Po ustawieniu wszystkiego tak jak w tym poradniku obciążenie CPU jest w granicach 10-30% i tak samo GPU.
Poniżej wrzucam screeny z dwóch rodzajów materiałów ( AVCHD i 1080/60p ).
AVCHD - na chodniku widoczne paski przeplotu :
Obrazek
1080/60p - obraz jest dobry, niski framerate i desynchronizacja dźwięku :
Obrazek
Jak ktoś chce, mogę również wstawić krótkie sample. Jeśli istnieje potrzeba, zrobię również monogram. Jeszcze raz zaznaczam, iż mój sprzęt jest wystarczający do odtwarzania tego typu plików - odtwarzał je płynnie i z taką ilością klatek, z jaką był dany materiał. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :wink:

_________________
Panasonic HDC TM900K 32GB
CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz + Asus Arctic Square
Memory: OCZ Sli Ready 2x2GB DDr2 800MHz
GPU: ATI Radeon HD 4850 512mb Memory 993@1035
OS:Windows Vista™ HP SP2
MOBO: Asus P5KC
PSU: Chieftec 500W


czwartek, 2 sierpnia 2012, 20:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
Zainstaluje Slash lite jest darmowy, usuwa przeplot i szybko działa.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


piątek, 3 sierpnia 2012, 10:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 2 sierpnia 2012, 13:55
Posty: 4
Post Re: Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
Zainstalowałem splash lite tak jak poradziłeś. Z plikami AVCHD - te niższej jakości radzi sobie bardzo dobrze, wszystko chodzi płynnie, brak problemów z przeplotem. Pliki 1080/60p niestety dalej sprawiają problemy. Nie ma problemu z dźwiękiem, za to obraz jest trochę spowolniony momentami ( 5 sekund płynnie, potem 2-3 sekundy lekkiego spowolnienia i spowrotem ). Aktywność CPU ~ 5-20%, GPU ~ 15-20% = prawie nic. Do szczęścia brakuje mi tylko płynne odtworzenie 1080/60p...

_________________
Panasonic HDC TM900K 32GB
CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz + Asus Arctic Square
Memory: OCZ Sli Ready 2x2GB DDr2 800MHz
GPU: ATI Radeon HD 4850 512mb Memory 993@1035
OS:Windows Vista™ HP SP2
MOBO: Asus P5KC
PSU: Chieftec 500W


piątek, 3 sierpnia 2012, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
odtwarzasz z dysku czy karty? wyłącz niepotrzebne aplikacje działające w tle, sprawdź transfery na dysku, sprawdź na wyłączonym programie anty wirusowym.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


piątek, 3 sierpnia 2012, 14:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 2 sierpnia 2012, 13:55
Posty: 4
Post Re: Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
Odtwarzałem z wewnętrznej pamięci kamery jak i dysku. Aplikacji w tle nie uruchamiam. Dyski zdrowe, zresztą niedawno zakupiłem nowego WD 2TB - wszystko testowane HDTune. Antyvirus nie zmienia stanu rzeczy.

_________________
Panasonic HDC TM900K 32GB
CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz + Asus Arctic Square
Memory: OCZ Sli Ready 2x2GB DDr2 800MHz
GPU: ATI Radeon HD 4850 512mb Memory 993@1035
OS:Windows Vista™ HP SP2
MOBO: Asus P5KC
PSU: Chieftec 500W


piątek, 3 sierpnia 2012, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
Przekopiuj na dysk i sprawdź. Być może(wspominasz o nowej instalacji M$) zwyczajnie zapomniałeś jakiś sterowników.

_________________
Obrazek


piątek, 3 sierpnia 2012, 22:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
Ja bym jeszcze sprawdził na wyłączonej pamięci wirtualnej. Ale fakt może zapomniałeś o jakimś sterowniku lub wgrałeś inną wersje (nie zawsze nowszy znaczy lepszy - tak jest z virtu)

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


piątek, 3 sierpnia 2012, 22:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 2 sierpnia 2012, 13:55
Posty: 4
Post Re: Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
Pamięć wirtualną mam wyłączoną, bo jeden program się z nią gryzie. Co do sterów mam wszystkie zainstalone. Downgrade sterowników od karty graficznej spróbuję jutro, aczkolwiek według mnie to nie w sterach jest problem, a w złej konfiguracji kodeków. Macie może jakiś poradnik/tutorial, wedle którego ustawiacie swoje odtwarzacze? Patrząc po opisach nie macie pewnie takiej potrzeby, bo 4 jajowce nie mają z tym większego problemu. Sugerujecie instalować Klite codec pack, czy haali, lav, matroskę i core avc osobno?

_________________
Panasonic HDC TM900K 32GB
CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz + Asus Arctic Square
Memory: OCZ Sli Ready 2x2GB DDr2 800MHz
GPU: ATI Radeon HD 4850 512mb Memory 993@1035
OS:Windows Vista™ HP SP2
MOBO: Asus P5KC
PSU: Chieftec 500W


piątek, 3 sierpnia 2012, 23:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z odtwarzaniem m2ts/mts - niski framerate itp.
Osobiście instaluje klite, oprócz wywalenia filtrów subtitle niczego więcej nie zmieniam, ale mój edytor video nie ma z tym problemu(z innymi bywa różnie).
Sprawdź jeszcze Media Player Clasic Home Cinema. Używam go do oglądania streamu po LANie z tunera satelitarnego(nBOXa). Defaltowo radzi sobie nieźle z ściąganiem przeplotu(moim zdaniem lepiej niż VLC).

_________________
Obrazek


sobota, 4 sierpnia 2012, 15:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL