Teraz jest środa, 21 listopada 2018, 04:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 maja 2013, 11:51
Posty: 11
Post Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Witam
Przedwczoraj zacząłem bawić się Premiere Pro i zaraz po uruchomieniu (po utworzeniu pierwszej sekwencji) napotkałem problem. Gdy chcę odtworzyć jakikolwiek klip czy przed dodaniem go na oś czasu czy nawet po dodaniu go na oś czasu, odtwarza się dosłownie kilkanaście klatek i klip się zatrzymuje. Pokazuje się obraz, poleci nawet krótki dźwięk lecz się zaraz zatrzymuje. Próbowałem na wszelkie sposoby: odtwarzanie spacją, kliknięciem myszką w przycisk, wcześniejsze wyrenderowanie, aktualizowanie sterowników i przywracanie starych też nie pomogło (karta graficzna Radeon HD4850) znalazłem nawet gdzieś że klawisz J odtwarza wstecz, lecz i tu klip odtworzył się tylko na ułamek sekundy. Nie mam pomysłów już co może być źle. W ustawieniach sekwencji powinno być wszystko dobrze, bo nawet po dodaniu klipu na oś czasu klikam aby zmieniło ustawienia sekwencji na takie jakie są potrzebne do tego klipu. Klip na którym pracuje to przykładowe wideo z Windows 7, więc i to nie powinno być problemem. Znalazłem podobny problem ale na komputery Mac, a ja mam PC.
Bardzo proszę o pomoc! Jeżeli ktoś miał podobny problem lub ma jakikolwiek pomysł bardzo proszę o odpowiedź. Napisałem tutaj uznając, że jestem to największe polskie forum na którym mógłbym znaleźć pomoc odnośnie Adobe Premiere Pro.

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
pruwi


wtorek, 7 maja 2013, 12:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1237
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Cytuj:
Klip na którym pracuje to przykładowe wideo z Windows 7, więc i to nie powinno być problemem

hehe, plis przeczytaj ten wpis za jakiś czas jeśli posiedzsz trochę przy montażu
gwarantuje sporą dawkę rozrywki

Pierwsza sprawa, jak się sprawują inne pliki wideo w Premierze, czy opisany problem jest tylko z tym plikiem?
Jaka wersja Premiery? Sprawdź właściwości pliku wideo programem mediainfo i wrzuć tutaj dane.


wtorek, 7 maja 2013, 13:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 maja 2013, 11:51
Posty: 11
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Dzięki za odpowiedź.

Wiem, że to wygląda "lamersko" jak dla Ciebie, ale dopiero zaczynam, chciałem żeby ten plik był dobry do takich prób.

Sprawdzałem jeszcze dwa inne pliki wideo (1 film i 1 filmik z youtube) - niestety to samo, po wciśnięciu spacji odtwarza się kilka klatek i się zatrzymuje (zatrzymuje w sensie nie zawiesza się, ale tak jakby ktoś kliknął przycisk stop).

Wersja Adobe Premiere Pro CS6 6.0.3

Wrzucam wynik programu MediaInfo (ale wydaje mi się, że to nie zależy od pliku):
Kod:
Ogólne
Pełna ścieżka                           : C:\Users\Public\Videos\Sample Videos\Wildlife.wmv
Format                                  : Windows Media
Rozmiar pliku                           : 25,0 MB
Czas trwania                            : 30s 530ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów   : Stała
Całkowita przepływność bitów            : 6.881 Kb/s
Maksymalna całkowita przepływność bitów : 6.183 Kb/s
Tytuł filmu                             : Wildlife in HD
Zdekodowana data                        : UTC 2008-08-25 21:11:16.400
Prawa autorskie                         : © 2008 Microsoft Corporation
Komentarz                               : Footage: Small World Productions, Inc; Tourism New Zealand | Producer: Gary F. Spradling | Music: Steve Ball
SfOriginalFPS                           : 299700

Wideo
ID                                      : 2
Format                                  : VC-1
Profil formatu                          : Advanced@L3
ID kodeka                               : WVC1
ID kodeka/Wskazówka                     : Microsoft
Opis kodeka                             : Windows Media Video 9 Advanced Profile
Czas trwania                            : 30s 531ms
Rodzaj przepływności                    : Stała
Przepływność bitów                      : 5.942 Kb/s
Szerokość                               : 1.280 pikseli
Wysokość                                : 720 pikseli
Proporcje obrazu                        : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek            : 29,970 kl/s
ChromaSubsampling                       : 4:2:0
BitDepth/String                         : 8 bitów
Rodzaj skanu                            : Progresywny
bity/(piksele*ramki)                    : 0.215
Rozmiar strumienia                      : 21,6 MB (86%)
Język                                   : Angielski (US)
NumberOfFrames                          : 901

Audio
ID                                      : 1
Format                                  : WMA
Wersja formatu                          : Version 2
ID kodeka                               : 161
ID kodeka/Informacja                    : Windows Media Audio
Opis kodeka                             : Windows Media Audio 9.2 - 192 kbps, 44 kHz, stereo (A/V) 1-pass CBR
Czas trwania                            : 30s 530ms
Rodzaj przepływności                    : Stała
Przepływność bitów                      : 192 Kb/s
Kanały                                  : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania               : 44,1 KHz
BitDepth/String                         : 16 bitów
Rozmiar strumienia                      : 716 KB (3%)
Język                                   : Angielski (US)



Bardzo proszę o pomoc


wtorek, 7 maja 2013, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1237
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
WMV to nie jest format edycyjny. Spróbuj przekonwertowac (może być przez eksport z timeline, albo wczytaj go do media encodera) próbnie minutę tego pliku (albo cały jeśli nie jest długi) do łatwiejszego formatu np. mpeg2 zachowując rozmiar obrazu, proporcje, szybkość wyświetlania klatek, rodzaj skanu, bitrate może być 2 razy większy.


wtorek, 7 maja 2013, 14:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 maja 2013, 11:51
Posty: 11
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Dzięki za odpowiedź.

Przekonwertowałem do formatu AVI z timeline'a tak jak mówiłeś. W Windows Media Player nawet odtwarza się bez żadnego problemu. W Premiere Pro jednak problem cały czas ten sam - film zatrzymuje się po kilku klatkach. Teoretycznie mógłbym co te kilka klatek wciskać spacje, ale to chyba nie o to chodzi -.- . Jakieś pomysły co jeszcze mogłoby być nie tak może coś w ustawieniach?

Bardzo proszę o pomoc


wtorek, 7 maja 2013, 14:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1237
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
mówiłem o konwersji do mpeg2 nie do avi


wtorek, 7 maja 2013, 16:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 maja 2013, 11:51
Posty: 11
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Przekonwertowałem też do mpg (MPEG2). To również nie pomogło :(
Proszę o pomoc.


wtorek, 7 maja 2013, 16:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1237
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Wrzuć oryginalny plik wmv oraz ten przekonwertowany do mpeg2 gdzieś na serwer do ściągnięcia i sprawdzenia.


wtorek, 7 maja 2013, 16:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 maja 2013, 11:51
Posty: 11
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Dzięki za odpowiedź

Format filmu nie ma nic do rzeczy. Według tego co mówisz Adobe Premiere Pro CS6 nie odtwarza avi oraz flv do których konwertowałem. Z tego co czytałem na oficjalnej stronie internetowej Adobe ten program obsługuje te formaty więc nie powinno być problemu.

Proszę pomóż :(


wtorek, 7 maja 2013, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1237
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Audio_Video_Interleave


wtorek, 7 maja 2013, 17:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 maja 2013, 11:51
Posty: 11
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
http://helpx.adobe.com/premiere-pro/kb/ ... e-pro.html


wtorek, 7 maja 2013, 17:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1237
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
mylisz kontener z kodekiem


wtorek, 7 maja 2013, 17:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 maja 2013, 11:51
Posty: 11
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Masz racje mylę. Dlatego konwertowałem Adobe Media Encoder na flv (z tego co czytałem to format od Adobe), a to Premiere Pro powinien umieć przerobić. Chyba nie chcesz mi powiedzieć że Premiere Pro nie ogarnie tych plików?


wtorek, 7 maja 2013, 17:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1237
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Nawet w linku który wrzuciłeś jest podział na import / eksport formats.
Ale widzę, że doskonale radzisz sobie sam i nie mam tu nic więcej do roboty (czasu na jałowe gadki).


wtorek, 7 maja 2013, 17:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 7 maja 2013, 11:51
Posty: 11
Post Re: Adobe Premiere Pro CS6 - Problem, nie odtwarza klipu
Jakbym radził sobie sam to bym tutaj z tobą nie rozmawiał. Problem pozostaje nierozwiązany. Pomożesz?

Mam wrzucić plik oryginalny, a Ty byś przekonwertował tak jak uważasz?


wtorek, 7 maja 2013, 17:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL