Teraz jest poniedziałek, 23 lipca 2018, 09:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2016, 19:52
Posty: 14
Post Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Ostatni raz używałem Premiera jakieś 1,5 miesiąca temu i wtedy było wszystko w miarę w porządku.
Dzisiaj uruchomiłem go w celu montażu dość ważnej relacji, która miała być na już i tu zaczęły się spore problemy.

Zaznaczam, że program zaktualizowany jest do najnowszej wersji, mam zainstalowany najświeższy pakiet K-Lite i najświeższe sterowniki do karty graficznej. System to Windows 10 w wersji Home, czyli zaktualizowany czy tego chcę czy nie chcę. Wszystkie programy na komputerze legalne, żadnej lewizny. Ogólnie duży porządek w systemie (postawiony 2 miesiące temu), nie mam żadnych niepotrzebnych rzeczy - tylko system, pakiet Adobe, parę gier na platformie Battle.net i Origin oraz parę niezbędnych mniejszych programów.

W czym problem. Premiere przy odtwarzaniu plików mocno się tnie przy podglądzie - obraz i dźwięk się przycina. Wygląda to tak (na tym projekcie pracowałem 1,5 miesiąca temu i było wszystko OK): https://youtu.be/f5NWJJ9q9pw

Do tego wszystkiego przy przeciąganiu nowych plików na timeline nie pojawia się dźwięk, tylko sam obraz (dźwięk przy podglądzie w zakładce source jest już słyszalny). Po prostu nie ma żadnego sposobu żeby wrzucić dźwięk na ścieżkę. Co ciekawe już zapisane projekty, które kiedyś tam robiłem, dźwięk na ścieżce mają.

Co jest grane? Siedzę nad tym już z 6 godzin i nie mogę pozbyć się tego problemu. :(


poniedziałek, 4 lipca 2016, 21:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
mówiąc krótko... masz największy możliwy syf do montażu jaki można zainstalować

napisz jaka grafika i jaka konfiguracja dysków ... a zacząć możesz od czyszczenia k-lite i sprawdź co w startupie się uruchamia i działa w tle


poniedziałek, 4 lipca 2016, 21:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2016, 19:52
Posty: 14
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Pisząc syf masz na myśli paczkę K-Lite?

Konfiguracja PC:
procesor Intel i7 4790k
grafika GeForce GTX 970
pamięć HyperX Savage DDR3 2x 8GB 2400 11CL

Na dysku SSD (Crucial MX200 250GB) mam zainstalowany system i programy, w tym pakiet Adobe.
Na drugim dysku HDD (Toshiba P300 3TB) trzymam materiały.
Trzeciego dysku na eksport na razie nie mam, póki co radzę sobie z dyskiem zewnętrznym.

Zaznaczam, że problem występuje tylko w Premiere. W After Effects jest już wszystko w porządku.

+edit

Po wyrzuceniu K-Lite, dźwięk można ponownie wrzucać na ścieżkę.
Z kolei problem z zacinającym się podglądem dalej występuje z tym, że teraz odbywa się to w przyspieszonym tempie. Dodam, że projekty można eksportować bez problemu.


poniedziałek, 4 lipca 2016, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
tempy się robią w systemie pewno a pojedynczy dysk hdd to też pod samą surówkę kiepsko ze względu na czas dostępu i mały transfer, do tego jak masz na przykład zły sterownik od sata albo tryb, jakiś kiepski chipset zainstalowany to wszystko do kupy razem nie ma prawa działać poprawnie

do tego virtualna która się defragmentuje w tle i pozamiatane


poniedziałek, 4 lipca 2016, 22:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2016, 19:52
Posty: 14
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Ja wszystko rozumiem, ale dlaczego nagle Premier się wysypał? Przecież wszystko było OK.

Moja siostra ma niesamowity burdel w laptopie (jeden dysk) i nie ma najmniejszych problemów z Premierem.

Widać, że wywalenie K-Lite coś zmieniło i pewnie problem leży w kodekach, ale naprawdę nie wiem co mam dalej z tym zrobić. Od x lat używam K-Lite i nigdy nie było z tą paczką najmniejszych problemów.

I pomyśleć, że narzekałem na Vegasa...


poniedziałek, 4 lipca 2016, 23:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
do programów montażowych nie instaluje się paczek kodeków, które podmieniają systemowe biblioteki, przejmują nakładkę i renderowanie

premiere potrzebuje osobny dysk do materiałów, osobny na tempy i oba poza windowsem

dynamic link to rozwiązanie sieciowe i każdy windows, który ma część usług sieciowych niedostępnych nie nadaje się do pakietu Adobe

wydaje Ci się, że wszystko było dobrze bo pewno nie widziałeś premierea na idelanym dla niego konfigu, gdzie wszystko śmiga bez zacięć i w czasie rzeczywistym i nie masz porównania


wtorek, 5 lipca 2016, 00:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2016, 19:52
Posty: 14
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Chyba coś Ci umknęło, tak więc powtórzę. W połowie maja ostatni raz używałem Premiere i wtedy wszystko było OK, nie było żadnych problemów.
Nie było mnie ponad miesiąc w domu i wczoraj musiałem zmontować materiał (w dalszym ciągu muszę) i po 1,5 miesięcznej przerwie uruchomiłem program i nagle zaczął się krzaczyć. Zainstalowałem wszystkie aktualizacje w Adobe CC i było dalej to samo. Następnie zaktualizowałem K-Lite i sterowniki karty graficznej - dalej to samo.

Ja doskonale Ciebie rozumiem, że nie powinno się montować na jednym dysku, ale nie popadajmy w paranoję, przy trzech już jest przyzwoicie - jeden na program, drugi na surówkę, trzeci na rendery. Do tego czwarty by się przydał na prerendery, piąty na cache, szósty na backup, siódmy, ósmy, dziewiąty też znajdzie zastosowanie.

Nie wmówisz mi, że Premiere nagle przestał prawidłowo funkcjonować, bo "zauważył", że zamiast kombinacji dziesięciu dysków, mam tylko trzy. Pełno moich znajomych montuje na laptopach z jednym dyskiem, na iMacach również z jednym, nawet na PCtach (też z jednym) i wiem, że da się, więc wydaje mi się, że nie jest to źródłem problemu.

Najgorsze jest to, że nie potrafię namierzyć w internecie identycznego przypadku, nie mam żadnego odnośnika. :|


wtorek, 5 lipca 2016, 00:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
porobiles na pale updaty i oczywiście wiesz czy Adobe nie zmienilo sposobu buforowania danych przy zapisie czy odczycie na hd ? tak zupełnie przykładowo... oczywiście sprawdziles czy po przerwie nie robi ci się defragmentacja w momencie kiedy pracujesz na adobie... itd. itp.

koles, nikt nie siedzi przed twoim komputerem poza toba i żeby cokolwiek pomoc to trzeba po kolei wszystkie możliwości wyeliminowac poczynając od bledow w konfiguracji i takich k-liteow

ale ponieważ jesteś mądrzejszy od radia to pogadaj ze swoimi kolesiami co montują na laptopach na jednym dysku i niech ci pomagają


wtorek, 5 lipca 2016, 00:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4506
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Degenerado napisał(a):
ale ponieważ jesteś mądrzejszy od radia to pogadaj ze swoimi kolesiami co montują na laptopach na jednym dysku i niech ci pomagają

a się denerwuje, no :wink:

@Player-01 Degenerado ma rację niestety (albo raczej - dobrze).
Na logikę tego nie bierz, bo do użycia logiki, trzeba porobić dobre zalożenia, a Ty nie bierzesz jeszcze wielu rzeczy pod uwagę. Nie kłóć się, słuchaj, a dobrze na tym wyjdziesz. :D

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 lipca 2016, 07:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2016, 19:52
Posty: 14
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Źle zostałem odebrany, mogłem wstawić uśmiechnięte emotikonki, to może ton mojego postu nie zostałby przyjęty negatywnie. :oops:

Tak jak napisałem kilka postów wyżej - paczkę K-Lite wywaliłem, co wyeliminowało problem z wrzucaniem dźwięku na ścieżkę. Jednak w dalszym ciągu jest problem z odtwarzaniem materiału z poziomu Premiere - tnie cały czas niemiłosiernie.

+edit

Chyba zostaje mi tylko format. Na oficjalnym forum Adobe jest zatrzęsienie podobnych problemów związanych z obrazem i dźwiękiem, właśnie po ostatniej aktualizacji. Zainstalowałem starszą wersję Premiere i jest to samo, pewnie śmietnik się zrobił w systemie.

Bardzo bym prosił o jakieś wytyczne co do instalacji pakietu na świeżym systemie. Co zainstalować (jakie kodeki), czego unikać oraz jak skonfigurować możliwie najlepiej program Premiere.
Mam wolny SSD 60GB - nada się on do czegoś? Na cache chyba za mały.


wtorek, 5 lipca 2016, 10:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2016, 19:52
Posty: 14
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
OK, zaczynam format. Dużo roboty nie będę miał, bo jak napisałem wcześniej mam porządek w systemie, a co za tym idzie mam mało programów.

Napiszcie proszę czy taka konfiguracja będzie w porządku:

1. SSD 250GB - system i programy
2. HDD 3TB - surówka i projekty
3. SSD 60GB - plik stronicowania (pagefile) i eksport
4. HDD 1TB lub 3TB - cache i previews (dodatkowo magazyn plików w przypadku 3TB)

Co o tym myślicie?


wtorek, 5 lipca 2016, 20:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1359
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Plik stronicowania zostaw tam gdzie jest, jak masz duzo ramu to w zasadzie mozna go nawet calkowicie wylaczyc (jednak zalecane jest zostawic choc z 2 GB) na SSD 60GB daj caly cache z Premiery i powinno smigac.


wtorek, 5 lipca 2016, 22:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2016, 19:52
Posty: 14
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Jestem świeżutko po formacie komputera. Nie instalowałem absolutnie żadnych kodeków i mimo wszystko jest dalej to samo - obraz z dźwiękiem laguje, nie ma najmniejszej poprawy. :evil:

Od razu naszła mnie myśl, że to może problem z dyskiem, jednak utworzenie nowego projektu na innym dysku, nie ważne czy SSD czy HDD, prowadzi do tego samego. Wychodzi na to, że to problem z samym Adobe. Nie mam już pomysłów.


wtorek, 5 lipca 2016, 22:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
jaki jest serownik do kontrolera sata zainstalowany ?


wtorek, 5 lipca 2016, 23:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2016, 19:52
Posty: 14
Post Re: Spore problemy z Adobe Premiere Pro CC 2015
Nie wiem czy dokładnie o to ci chodzi:

Intel(R) 9 Series Chipset Family SATA AHCI Controller 14.5.0.1081

Jeszcze pobieram starsze sterowniki do karty graficznej - te na których komputer pracował w maju, kiedy z Premiere nie było problemów.

+edit

Niestety starsze sterowniki też nie pomogły, a sprawdziłem wszystkie jakie wyszły od końca marca do dzisiaj. :x

+edit2

Naprawione! :D

W zakładce "Audio Hardware" w "Device Class" było ustawione "MME". Zmieniłem to na "ASIO" i wszystko DZIAŁA! Normalnie nie wierzę, prawie dwa dni na to straciłem. Pewnie Adobe po aktualizacji zmieniło sobie tę opcję.
Pomógł mi użytkownik z forum filmowiec.pl

Dzięki Panowie za poświęcony czas. Najważniejsze, że w końcu znaleziona została przyczyna tego drażniącego problemu. :wink:

Wróćmy jeszcze do mojego wcześniejszego pytania:

Player-01 napisał(a):
OK, zaczynam format. Dużo roboty nie będę miał, bo jak napisałem wcześniej mam porządek w systemie, a co za tym idzie mam mało programów.

Napiszcie proszę czy taka konfiguracja będzie w porządku:

1. SSD 250GB - system i programy
2. HDD 3TB - surówka i projekty
3. SSD 60GB - plik stronicowania (pagefile) i eksport
4. HDD 1TB lub 3TB - cache i previews (dodatkowo magazyn plików w przypadku 3TB)

Co o tym myślicie?


wtorek, 5 lipca 2016, 23:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL