Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 13:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 DaVinci Resolve 14 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post DaVinci Resolve 14
Coraz bliżej Adobe Premiere i to za darmo. Wersja Studio - czyli płatna - za jedyne 299$. Responsywność interfejsu znacznie poprawiona, spore zmiany w workflow audio, wersje dla OSX, Windows i Linuxa... nie ma się nad czym zastanawiać.
https://www.blackmagicdesign.com/support

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


wtorek, 25 kwietnia 2017, 09:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: DaVinci Resolve 14
jak założyć na materiał normy unijne odnośnie hałasu ?
jak zagnieździć sekwencję z aftera ?
jaki konfig jest potrzebny, żeby 4k 60fps obrabiać ?
jak z pluginami zew. ?

aaa i najsensowniejsze opcje w wersji płatnej oczywiście

p.s. coraz bliżej Adobe Premiere... szkoda, że CS6 :)


wtorek, 25 kwietnia 2017, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: DaVinci Resolve 14
jestem jednak optymistą :) Pamiętam pierwsze wersje, gdzie dźwięk przy odtwarzaniu z timeline przycinał i dał się płynnie odtwarzać przez jedynie 5 sek. Nie każdy potrzebuje Aftera, a program w pełni funkcjonalny jest darmowy. Zamiast Aftera, można użyć Fusion - jak ktoś chce się uczyć i ewentualnie tworzy własne kompozycje, a nie tylko kupuje/pożycza gotowe templatki :) Fusion też jest darmowy i integruje się z Resolve. To po prostu inny ekosystem.
Tu lista zmian:
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/compare
Pamiętaj, że to dopiero publiczna beta ze wszystkimi jej niedoskonałościami :) Pluginy zewnętrzne OFX ( cokolwiek to znaczy) są ponoć obsługiwane.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


wtorek, 25 kwietnia 2017, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: DaVinci Resolve 14
szybkość i wygoda

teoretycznie można wszystko zastąpić ale kombajn after+premiere+audition+media encoder załatwia 99% potrzeb

ja da Vinci śledzę od pierwszych wersji ale nie chce mi się rozpisywać, poszli moim zdaniem nie w tą stronę co trzeba


wtorek, 25 kwietnia 2017, 10:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: DaVinci Resolve 14
Ale teraz nadganiają :) Upodabniają interfejs i część funkcji do tych z AP - no może przesada, ale workflow już nie jest taki odjechany jak w poprzednich wersjach. Rzuciłem tylko okiem na zmiany, bo dziś pogoda na Podhalu i najżońsza z żon zarządziła walkę z przyrodą w ogródku, ale widzę podobieństwo do giganta. Cóż, w najgorszym przypadku łatwiej się będzie przesiadać. Popatrz na posty ... hmm "młodszych" kolegów, którzy chcą zmontować "coś - czymś " DR bedzie fajnym rozwiązaniem - w wersji free - bo nie trzeba nic wydawać, a pracować można. W renderingu też jakieś zmiany - ponoć można eksportować do mp4. Czyli schodzimy pod strzechy. Niedogodność jest jedna... obsługa tylko tych systemów ( Mac) które są oparte na Metalu. Na Yosemite DR się zainstalował, ale przy próbie uruchomienia, crashuje ze skomleniem o powłokę Metal. Nie wiem czy tylko u mnie i czy to tylko mankament bety, ale jednak. A na jednym kompie mam właśnie 10.10.5 ze względu na lepszą obsługę starego softu do masteringu DVD.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


wtorek, 25 kwietnia 2017, 12:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: DaVinci Resolve 14
dla mnie to powinni zrobić giganta do kolorowania i korekty, śledzenie materiału, dopasowywanie materiałów, korekty typu odszumiania, usuwanie pikseli, linii, zakłóceń (ze śledzeniem), analiza dropów cyfrowych i odbudowa itp.

znam ludzi którzy montują na blenderze... bo darmowy
ale co z tego, szybkość i wygoda adoba jest nie do pobicia, nie są w stanie dogonić tego pakietu

tylko oczywiście to takie tam rozważanie z tyłka bo jak, ktoś usiądzie i się przyzwyczai od początku to pracować się da... dla mnie się nie da bo jestem leniwy i wygodny :)


wtorek, 25 kwietnia 2017, 12:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL