Teraz jest czwartek, 22 sierpnia 2019, 16:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Edius 9.2 problem z kodowaniem h264 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2009, 13:23
Posty: 9
Post Edius 9.2 problem z kodowaniem h264
Witam szanownych forumowiczów. Piszę na forum bo już mnie siły opuszczają odnośnie nowej wersji Ediusa 9.2. Sam użytkuje Ediusa w wersji 7 i pokusiło mnie zmienić na wersję 9.2. Sciągnąłem triala i zrobiłem jeden dość duży projekt na nim. Niestety okazało się, że nie mogę go w żaden sposób wyrenderować używając kodeka h264, a tak zawsze renderowałem swoje projekty, abym mógł je nagrać na pendriva i z niego odtwarzać. W trakcie kodowania wyrzuca mi błąd krytyczny czy coś w tym rodzaju i zatrzymuje się góra po 10% projektu. Przeszukałem Grass Valley Forums i tak naprawdę nic tam nie znalazłem. Dzwoniłem do sprzedawcy w Polsce gdzie chciałem kupić tego Edka ale tam też nic mi nie doradzili. Jedynie stwierdzili ze wersja trial 9.2 posiada dużo błędów i że polecają jednak wersję 9.1 ale nigdzie jej nie mogę znaleźć. Jak sobie poradzić z tym problemem. Musze wyrenderować ten projekt (około 2,5 godziny materiału) tak żeby zmieściło mi się to na pena i można było odtwarzać na TV. Pliki kodowane innym kodekiem w dobrej jakości, które wyrenderowałem zajmują bajeczne 150GB więc są nie do zastosowania w moim przypadku. Może kodujecie takie projekty w inny sposób? Proszę o pomoc!


środa, 25 lipca 2018, 08:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 480
Post Re: Edius 9.2 problem z kodowaniem h264
Muszę Ciebie zmartwić. Niestety wersje trial mogą tak mieć. Firmy zlewają testy swoich produktów bo wolą mieć darmowych beta testerów za darmo takich jak ty czy ja :mrgreen: Jak pewnie byś kupił to zaraz miał byś pakiet łatek do pobrania. Dzisiaj niestety stało się to normą.

W Twoim przypadku wyeksportował bym to nagranie do mpeg2 z możliwie najlepszą jakością a później ten plik mpeg2 wrzucił bym do darmowego HandBrake i przerobił na h.264. https://www.dobreprogramy.pl/HandBrake, ... 15722.html

Edius to fajny program. Sporo lat na nim siedziałem ale polityka GV przy upgrade definitywnie zmusiła mnie do zmiany programu. Są zbyt pazerni. Wychodzi wersja np. 6.0, później dają latki za friko do np. 6.5. Program dalej ma błędy więc wydają łatkę 6.6. No ale tu już koniec dobroci. Płać za upgrade.
Jak jesteś zadowolony z 7 to siedź na niej. A jak chcesz coś kupić to lepiej zmień program.
Można znaleźć coś Ediusopodobnego lub jak chcesz wejść na wyższy poziom to masz DaVinci Resolve 14 Studio https://www.blackmagicdesign.com/produc ... ciresolve/ za 300 dolców (ok 1100 zł) który zjada Edka na śniadanie (i nie tylko jego). Co najważniejsze masz dożywotnią aktualizację za darmo. Być może kiedyś się na niego przesiądę ale na razie jego sposób edycji mnie odstrasza :D

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


środa, 25 lipca 2018, 13:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Edius 9.2 problem z kodowaniem h264
zodzak napisał(a):
...Musze wyrenderować ten projekt (około 2,5 godziny materiału) tak żeby zmieściło mi się to na pena i można było odtwarzać na TV. Pliki kodowane innym kodekiem w dobrej jakości, które wyrenderowałem zajmują bajeczne 150GB więc są nie do zastosowania w moim przypadku. Może kodujecie takie projekty w inny sposób? Proszę o pomoc!

Powtarzam się: użyj darmowego ffmpeg'a a przekonwertuje Twój materiał do h264 w przyzwoitej jakości na pena... ffmpeg nie jest trudny a efekty są bardzo dobre lub użyj handbreake'a...
Wersje trial softu za grubą kasę są zazwyczaj okrojone, no cóż nie zapłacisz dobrze nie pojedziesz... ot taki marketing wielkich...
fransua napisał(a):
...W Twoim przypadku wyeksportował bym to nagranie do mpeg2 z możliwie najlepszą jakością a później ten plik mpeg2 wrzucił bym do darmowego HandBrake i przerobił na h.264.

Co za bzdury podpowiadasz, eksportować do w zasadzie najgorszego kodeka do tych celów (rekompresji) do mpeg2... a potem do h264!!! Cóż specjalista z Ciebie... jakich mało...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


środa, 25 lipca 2018, 14:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 480
Post Re: Edius 9.2 problem z kodowaniem h264
Qube napisał(a):
Co za bzdury podpowiadasz, eksportować do w zasadzie najgorszego kodeka do tych celów (rekompresji) do mpeg2... a potem do h264!!! Cóż specjalista z Ciebie... jakich mało...
QB

Skąd ja mogę wiedzieć co ta wersja trial Ediusa ma. Ma na pewno problemy z h.264. Z mpeg2 może ich nie mieć
Cytuj:
Powtarzam się: użyj darmowego ffmpeg

A to może użyć jako wytyczę w wersji Trial Ediusa by mógł wyeksportować do h.264 bezpośrednio z programu panie specjalisto ? Ja tego nie wiem.
Dla przypomnienia
zodzak napisał(a):
Witam szanownych forumowiczów. Piszę na forum bo już mnie siły opuszczają odnośnie nowej wersji Ediusa 9.2. Sam użytkuje Ediusa w wersji 7 i pokusiło mnie zmienić na wersję 9.2. Sciągnąłem triala i zrobiłem jeden dość duży

Być może wystarczy otworzyć projekt w 7 i z niego wyeksportować do h.264

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


środa, 25 lipca 2018, 15:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Edius 9.2 problem z kodowaniem h264
Kolego @fransua najpierw przeczytaj ze zrozumieniem tekst a nie "uszczęśliwiaj" innych swoimi przemyśleniami...
Po pierwsze kolega
zodzak napisał(a):
Pliki kodowane innym kodekiem w dobrej jakości, które wyrenderowałem zajmują bajeczne 150GB więc są nie do zastosowania w moim przypadku

Czyli po co render ponowny z jakimiś dziwactwami (typu dziwne pluginy) jeżeli posiada gotowy plik najprawdopodobniej (sądząc po wielkości) Canopus HQX... wystarczy kompresja do h264 - a czym to zrobi to już jego sprawa - ja polecę ffmpeg'a (jest wykorzystywany jako engine w wielu programach do re/kompresji i nie tylko)
Po drugie jeżeli twierdzisz, że mpeg2 (a tak radzisz 8O) jest lepszy od HQX to szczerze wątpię w Twoją fachowość w tej branży...
Po trzecie - projekt z 9 jakoś mi sie wydaje, że 7 go raczej nie otworzy (ale tutaj się dokładnie nie wypowiem niech piszą userzy 9/7)
QB
kolego @zozdak ja wykorzystuje jako "intermediate codec" prores, jeden render do proresa, a z wynikowego pliku reszta - pod authoring BD, DVD (poprzez AME) czy mp4 (ffmpeg) - sumarycznie zajmuje więcej miejsca, ale wychodzi dużo prędzej niż 3 rendery prosto z timeline'a

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


środa, 25 lipca 2018, 17:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 480
Post Re: Edius 9.2 problem z kodowaniem h264
HandBrake nie przyjmuje wszystkich kodeków. Przynajmniej u mnie tak jest. mpeg2 czyta. Jakiegoś specyficznego może nie czytać. Jak chcesz podeślę ci taki co HandBrake nie ruszy. Skoro autorbszuka rozwiązania to może wyeksportować do mpeg2 z dużym bitrate a później potraktować to HandBrake do h.264. Kilka dróg może prowadzić do jednego celu. Może nawet do ProRes-a robić z ediusa - jak da radę.
Czytaj ze zrozumieniem.

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


środa, 25 lipca 2018, 18:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2009, 13:23
Posty: 9
Post Re: Edius 9.2 problem z kodowaniem h264
Panowie dziękuje za odpowiedzi w moim temacie. Myślę, że niepotrzebne są w nich uszczypliwości, bo jak to mówią w sytuacjach kryzysowych nie ma złych pomysłów!
Co do poradzenia sobie z tematem to ściągnąłem ten darmowy program HandBrake i spróbowałem skompilować ten 150GB plik. Jakoś to wyszło ale mam wrażenie że jakość materiału trochę spadła.
Zaintrygował mnie pomysł z ffmpg-iem. Czy możesz mi powiedzieć krok po kroku jak mam to zrobić bo chyba moje umiejętności nie są aż tak zaawansowane w tym przypadku.

Qube napisał(a):
kolego @zodzak ja wykorzystuje jako "intermediate codec" prores, jeden render do proresa, a z wynikowego pliku reszta - pod authoring BD, DVD (poprzez AME) czy mp4 (ffmpeg) - sumarycznie zajmuje więcej miejsca, ale wychodzi dużo prędzej niż 3 rendery prosto z timeline'a


czy jest możliwość podpytać Cię o szczegóły tego rozwiązania na priv lub telefonicznie?

Jeszcze raz dziękuje Wam Panowie za wskazówki.
Pozdrawiam,
Marcin


czwartek, 26 lipca 2018, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Edius 9.2 problem z kodowaniem h264
Piszę ogólnie - najprościej jak się da (nie jestem specem od ffmpeg'a ale wiem, ze na tym forum przynajmniej jeden jest i to dobry :) ):
1.) Musisz pobrać program ffmpeg z domowej strony programu https://www.ffmpeg.org
2.) Kopiujesz plik ffmpeg.exe do katalogu gdzie masz wynikowy plik avi z edka
3.) Uruchamiasz notatnik i wpisujesz następująca sekwencję:
ffmpeg -i plik_do_kompresji.avi -c:v h264 -b:v 12000k -pix_fmt yuv420p -c:a aac -ab 192k plik_wynikowy.mp4
4.) zapisujesz plik notatnika txt z dowolną nazwą w folderze gdzie skopiowałeś ffmpeg.exe
5.) zmieniasz rozszerzenie pliku txt na bat
6.) klikasz na utworzony plik bat i uruchamiasz kompresję z parametrami: h264, 12 Mbps, aac 192kbps, kolor 4:2:0, kontener mp4 - ustawienia defaultowe
Prosto i szybko, jeżeli znasz podstawowe komendy terminala "DOS'a" to nie musisz tworzyć pliku wsadowego BAT a wszystko wpisujesz w konsoli cmd.

Sprawdzałem ffmpeg pod OSX'a obsługuje Canopus'a HQX więc tym bardziej windowsowy potrafi. Nie mam windowsa by sprawdzić poprawność składni ale powinna być identyczna.
Jeżeli bitrate będzie za mały to możesz go zwiększyć/zmniejszyć dowolnie. Jeżeli chcesz zamiast h264 użyć kompresji h265 zamiast h264 wpisujesz w składni hevc

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat ffmpeg'a szukaj w sieci - jest wiele tutoriali i wskazówek. Z tego co widzę jest to dość rozwojowy (aktualizowany) program pisany na wszystkie główne platwormy linux/osx/windows.

Pozdrawiam
QB

Kompresując plik z kompresją wewnątrzklatkową z br na poziomie 185+ Mbps z kolorem 4:2:2 na plik h264 z kompresją GOP nawet i 28 Mbps 4:2:0 musisz się liczyć z pewną utratą jakości :)

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 26 lipca 2018, 14:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL