Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 17:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 19
Post Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Witam, zainstalowałem DR15 i niestety cały czas wyskakuje mi komunikat - "Please ensure that appropriate GPU drivers are installed and your DaVinci Resolve hardware is configured appropriately." Wcześniej na tym samym kompie miałem zainstalowany DR15 jednak w oknie podglądu strasznie przycinało mi filmy więc zainstalowałem na nowo windowsa, oraz wszystkie sterowniki. od tej pory program się nie uruchamia. Proszę o pomoc.


piątek, 22 lutego 2019, 14:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Komunikat jednoznacznie wskazuje brak właściwych sterowników karty graficznej.
A po co właściwie robiłeś reinstalkę?


piątek, 22 lutego 2019, 23:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 19
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Reinstalkę robiłem, ponieważ przycinał mi obraz w oknie podglądu. Wyczytałem na necie że jedną z przyczyn może być zapchany system. Teraz już wiem że to raczej problem zbyt małego ramu i zbyt dużej rozdzielczości filmu. Sterowniki pobrałem ze strony producenta. Jeśli chodzi o obróbkę filmów to jestem totalnym laikiem, mam za sobą jeden clip z wakacji, sklejony w Movavi. Właściwie tylko w tym celu chcę ogarnąć DR żeby następny zrobić już lepszy.


sobota, 23 lutego 2019, 01:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4925
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Jeżeli sprzęt nie spełnia wymagań programu, to trzeba go rozbudować.
Natomiast może da się zaradzić coś na to że w ogóle nie chodzi:
Zazwyczaj pomaga w takim wypadku zainstalowanie tej wersji Da Vinci Resolve, którą miałeś i chodziła. Poszukaj:
https://www.blackmagicdesign.com/support/family/davinci-resolve-and-fusion
Czasem jeszcze trzeba poszukać starszej wersji sterownika karty graficznej i od tego nawet bym zaczął.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 23 lutego 2019, 11:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Trudno cokolwiek doradzać nie wiedząc praktycznie nic.
A my nie wiemy nawet jak ten komputer ma na imię i co ma w środku. Najlepiej żeby komputer sam nam o tym opowiedział, a do tego służy oprogramowanie diagnostyczne.
Ja bym zaczął od tego programu:
https://www.ccleaner.com/speccy/download
i przez Plik=>Zapisz zrzut - poprosił o udostępnienie pliku raportu z rozszerzeniem .speccy przez jakiś hosting plików do analizy.


sobota, 23 lutego 2019, 14:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 19
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Panowie, wersja DR15 jest ta sama co przed reinstalką systemu. Nie jestem pewien tylko czy wszystkie sterowniki są te same, choć pobrane ze strony producenta. Podzespoły nie mogą mieć znaczenia jeśli wcześniej (3 dni temu) DR15 normalnie się uruchamiał. Specyfikacja poniżej.
Procesor i3-3110M (2.4 GHz, 3 MB Cache)
ilość rdzeni 2 szt.
Dysk twardy HDD 750 GB
Pamięć RAM 6 GB DDR3 (1600 MHz)
Karta graficzna AMD Radeon HD 7670M 1024 MB
Windows 8


sobota, 23 lutego 2019, 18:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Panie! Pokorny sługa ponownie prosi o raport ze wskazanego programu diagnostycznego, a nie o pouczanie. Chyba że nie szukasz fachowej pomocy a jeno wiedźmina co z kryształowej kuli wywróży, co też tam mogłeś spartolić przy stawianiu systemu.

Masz w komputerze dwie GPU, integrę i dedykowaną, a Resolve melduje że nie widzi żadnej. W logu bym sobie zobaczył, a tak dalej nie wiem jakie sterowniki i skąd ściągnąłeś. Nie wiem, czy masz zrobiony update systemu i w jakim zakresie.
Więc jeśli muszę zgadywać, to zakładam że sterowniki ściągałeś od producenta laptopa.
A ja Cię poproszę, żebyś zainstalował sterownik integry 15.33.46.4885 z Intela:
https://downloadcenter.intel.com/download/27417/Intel-Graphics-Driver-for-Windows-15-33-
oraz sterowniki dedykowanej 7670M ze strony AMD:
https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-hd/amd-radeon-hd-7000m-series/amd-radeon-hd-7670m

Po ściągnięciu i instalacji powyższych zrestartuj kompa i pokaż zrzut ekranu z preferencji Resolve w zakresie GPU. I raport ze Speccy, żebym mógł stwierdzić, czy wszystko wykonało się prawidłowo.

To, że niepotrzebnie robiłeś reinstalkę zamiast czyszczenia systemu i teraz trzeba go poprawnie stawiać na nowo - to jedno. Przy okazji straciliśmy logi systemowe, które też mogłyby być pomocne.
Drugą sprawą jest - po ocenie szczegółowych danych konfigu - czy możliwa jest jakotaka praca z Resolve i plikami które montujesz, czy w grę wchodzi jakiś workflow zastępczy. Czy potrzeba nowego komputera.


sobota, 23 lutego 2019, 19:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 19
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Witam, ponownie. Wcale nie zamierzam nikogo pouczać,wręcz przeciwnie sam chcę się czegoś nowego nauczyć. :wink:

Sterowniki miałem zainstalowane te o których pisałeś. :D


Załączniki:
Speccy.jpg
Speccy.jpg [ 159.46 | Przeglądane 182 razy ]
niedziela, 24 lutego 2019, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Sorki jeśli Cię zestresowałem!
No dobrze, system widzi obie karty. Powiedz mi jeszcze, czy system został updatowany po reinstalce i czy sterowniki były zainstalowane przed Resolve.

Opisz mi też co się dokładnie dzieje lub pokaż zrzuty ekranu. Bo rozumiem że wyświetla się komunikat informacyjny Resolve, który zacytowałeś, i jest tam zapewne przycisk OK. Co się dokładnie dzieje po użyciu przycisku OK?
Powinno się pokazać okno projektów, a po wybraniu lub utworzeniu projektu powinien włączyć się interfejs programu.

Jakie pliki obrabiasz? Z jakiej kamery? Albo najlepiej pokaż dane pliku z programu MediaInfo w widoku HTML.


poniedziałek, 25 lutego 2019, 00:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 19
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Pojawiają się te dwa komunikaty i nic się nie dzieje, nic dalej się nie uruchamia.
Nie robiłem żadnych updatów po reinstalce, zazwyczaj po nich komp śmigał znacznie gorzej, dlatego zainstalowałem same sterowniki i nie podnosiłem systemu do 8.1 i nie puszczałem żadnych aktualizacji.

Filmiki nagrywam GoPro Hero 7 Black, w rozdzielczości 2.7k. Chciałem żeby była dobra jakość, a teraz komp mi z tym nie wyrabia. Zainstalowałem jeszcze movavi żeby sprawdzić czy może w tym programie coś zrobię, ale jest identycznie jak wcześniej było z DR15 - w oknie podglądu strasznie zacina, nic nie można zrobić z takim plikiem. Natomiast pliki nagrane zwykłym aparatem w rozdzielczości 1920x1080 śmigają bez problemu.


Załączniki:
2.png
2.png [ 538.1 | Przeglądane 139 razy ]
1.png
1.png [ 484.07 | Przeglądane 123 razy ]
poniedziałek, 25 lutego 2019, 01:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Generalnie do tych plików to komp jest słaby, więc tnie. W Resolve można redukować wyświetlaną rozdzielczość czy tworzyć optimized media, kwestia jak długo to się będzie transkodowało i renderowało.

Ale na razie walczymy z uruchomieniem. Na forum BM widzę, że to częsty problem a rozwiązań na lekarstwo, nawet ze strony staffu.
Na razie znalazłem, że komuś pomogło odinstalowanie sterowników w menedżerze urządzeń i ponowna instalacja. Może spróbuj i najpierw zainstaluj sterowniki AMD.
Tu ta porada na samym końcu:
https://forum.blackmagicdesign.com/viewtopic.php?f=21&t=84071

Może ktoś się jeszcze odezwie z pomocą.


poniedziałek, 25 lutego 2019, 02:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 19
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Ok, dziś wieczorem powalczę ze sterownikami i dam znać co i jak. Co do sprzętu to wiem, że nie jest wysokich lotów, ale zastanawiam się czy dokupienie 8GB ramu mogło by umożliwić pracę na takich plikach? Tak jak napisałem na początku, zależy mi na sklejeniu max 2-3 filmików rocznie więc nie chciałbym inwestować jakiejś dużej kasy na specjalną jednostkę do pracy.


poniedziałek, 25 lutego 2019, 07:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4925
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Sprzętowo wygląda to tak:
https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-DaVinci-Resolve-187/Hardware-Recommendations
tłumaczenie
Co do sterowników, to przepraszam że się powtarzam, ale - nie na podstawie ogromnej wiedzy jaką ma nasz kolega Posiwiały, ale na podstawie zwykłej obserwacji zauważyłem, że czasem najnowsza generacja sterowników karty graficznej nie działa z programem do NLE. Chwilę się zastanów jaki mogłeś mieć sterownik gdy instalowałeś Resolve po raz pierwszy. Kiedy to było, czy masz natręctwo aktualizowania co rusz sterownika karty graficznej :wink: i zainstaluj wersję jaką teoretycznie mogłeś wtedy mieć, lub starszą. Jak zadziała, to dopiero wtedy wypróbujesz nowszą.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 25 lutego 2019, 08:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1173
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Świat techniki jest trochę skomplikowany, prawda?
Dlatego ja mam mantrę, że diabeł śpi w szczegółach.
Dziś już nie kupuje się programów na nośnikach tylko ściąga z intrnetu. Jest to najnowsza, aktualna wersja. Dla konsumenta, laika, to jest niby zawsze taka sam wersja, na przykład "Resolve 15". W rzeczywistości w tej chwili to Resolve 15.2.4, na początku stycznia było Resolve 15.2.1, i gdzieś w międzyczasie mignęły jeszcze dwie wersje. Więc to, w zależności kiedy ściągamy program, są różne wersje. Poprawki obejmują zwykle również dostosowanie do najnowszej aktualizacji systemu operacyjnego. I aktualnych sterowników sprzętowych. Czasem te różne aktualizacje zbiegają się w czasie i programiści czegoś nie zdążą zrobić.
Ale generalną zasadą jest aktualizacja systemu operacyjnego, sterowników, oprogramowania - do najnowszej wersji. Dopiero kiedy to nie działa, a zwykle działa, szukamy informacji o wymaganych komponentach czy jeśli ich nie ma kombinujemy na ślepo, po kolei starsze wersje do uzyskania zgodności.

Niestety nie dostałem pliku raportu Speccy, a z kuli nie wróżę bo nie umiem,
i na razie nie mam jak prowadzić dalej pomocy.


wtorek, 26 lutego 2019, 02:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4925
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Posiwiały napisał(a):
Świat techniki jest trochę skomplikowany, prawda?

Za to jaki pasjonujący, jak świat delikatnego rechotu o poranku. :mrgreen:
Co do szczegółów, to na podstawie tego co kolega napisał, przyjąłem założenie że system doprowadził do stanu w którym poprzednio mu chodził Resolve, z wyjątkiem sterowników grafiki, które dał najnowsze, ale tu faktycznie zawiodły mnie nawyki - przecież faktycznie najprawdopodobniej to już nie do końca ten sam Resolve. Całe życie człowiek nabiera nowych nawyków myślowych, a one i tak zaraz okazują się stare.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 26 lutego 2019, 09:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL