Teraz jest czwartek, 22 sierpnia 2019, 15:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Speccy też widzi dysk USB.


niedziela, 14 kwietnia 2019, 07:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3281
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Posiwiały napisał(a):
Nie. To jest biblioteka instalowana ze sterownikiem. Ukrycie jej przez zmianę nazwy - co niby miałoby naprawić? Bez tej biblioteki ani sterownik, ani Resolve nie ma prawa działać. Niczego więc to nam nie naprawi.


to, że nie wiesz jak, nie znaczy, że nie może naprawić.
davinci ma swoją bibliotekę openCL, która bywa, że nie działa. w systemie są inne wersje tej biblioteki, i korzystanie z nich zamiast wadliwej davinci'owej może uratować sytuację.

czy mr M to sprawdził?...

_________________
Obrazek


niedziela, 14 kwietnia 2019, 14:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
GrassHoppeR napisał(a):
Posiwiały napisał(a):
Nie. To jest biblioteka instalowana ze sterownikiem. Ukrycie jej przez zmianę nazwy - co niby miałoby naprawić? Bez tej biblioteki ani sterownik, ani Resolve nie ma prawa działać. Niczego więc to nam nie naprawi.


to, że nie wiesz jak, nie znaczy, że nie może naprawić.
davinci ma swoją bibliotekę openCL, która bywa, że nie działa. w systemie są inne wersje tej biblioteki, i korzystanie z nich zamiast wadliwej davinci'owej może uratować sytuację.

czy mr M to sprawdził?...


Nie mogę odnaleźć tego pliku w katalgu z davinci. Możesz podać mi dokładną ścieżkę ?


niedziela, 14 kwietnia 2019, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Resolve 15 nie zapisuje własnej wersji tej biblioteki w swoim katalogu, mogłaby to być wyłącznie pozostałość po dużo starszej wersji. A masz świeżo postawiony system to i żadnych śmieci nie ma. Ta biblioteka jest w katalogu systemowym Windows (C:\Windows\System32) i tak ma być.

Dla mnie w tej chwili jest zagadką jaka była różnica w Twoich dwu podejściach do ustawień zasilania że dały różny efekt, ale tego pewnie nie dojdziemy. Widzisz, jaka tu jest ważna precyzja w komunikacji i działaniu. Czy miałeś podłączone jakieś dyski zewnętrzne kiedy zmieniałeś te ustawienia?

Ja zawsze transparentnie prowadzę pomoc, więc ustalmy priorytety. W tej chwili chciałbym przywrócić obsługę dysków zewnętrznych. Do Resolve za chwilę wrócimy.

Podłącz pendrajwa i jakiś dysk zewnętrzny (podaj mi info jaki to dokładnie dysk), otwórz "Zarządzanie dyskami" i pokaż mi zrzut ekranu z tego okna.

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 71.66 | Przeglądane 38 razy ]


Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 61.37 | Przeglądane 954 razy ]


poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 01:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Niestety, ale nie jestem w stanie powiedzieć co dokładnie zrobiłem, że za drugim razem zmiana ustawień zasilania przyniosła odmienny efekt. Wykonałem polecenia jeszcze raz i nastąpiła zmiana.

Legenda do zrzutu :
Dysk - 1 - stary dysk hdd z laptopa
Dysk - 2 - nowy dysk ssd z systemem
Dysk - 3 - Dysk przenośny - to jego nie widzi
Dysk - 4 - pendrive

Dodaję jeszcze zrzut z mój komputer.


Załączniki:
zrzut mk.jpg
zrzut mk.jpg [ 159.85 | Przeglądane 38 razy ]
Zrzut dyski.jpg
Zrzut dyski.jpg [ 288.36 | Przeglądane 41 razy ]
poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 16:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
OK, dziękuję.
Na przyszłość posługujmy się taką numeracją dysków jak w zarządzaniu komputerem. Czyli dyski numerowane są od "zero". Zwłaszcza że widzę na pendrivie zestaw naprawczy WinPE, a tam narzędzia dokładnie tak numerują dyski bo jest to obowiązujący standard. Inaczej przy działaniach naprawczych można narobić niezłego bałaganu.

1. Zacznijmy od najprostszej metody. W zarządzaniu dyskami z prawokliku przypisz temu dyskowi przenośnemu literę (w zarządzaniu dyskami Dysk 2). Wybierz coś z dalszej części alfabetu, powiedzmy "M" lub którąś kolejną.
I może to wystarczy by dysk pokazał się w Eksploratorze (Ten komputer).

2. Czy odpinając dyski wymienne zawsze używasz procedury Bezpiecznego usuwania sprzętu?

3. Widzę że masz pod ręką jeszcze laptop Lenowo, czy ten dysk podpięty do tamtego laptopa działa prawidłowo i jest widoczny w Eksploratorze?

4. Widzę, że masz na dysku systemowym SSD kilka partycji odzyskiwania systemu. Jakim narzędziem je tworzysz? Możesz to dokładniej opisać?

Umieszczenie wszystkich partycji odzyskiwania na tym samym dysku co system jest średnim pomysłem, bo w razie awarii dysku fizycznego i tak tracisz i system i obrazy odzyskiwania. Więc i tak nie masz jak odbudować systemu.

Doradzam też dużą ostrożność w stosowaniu WinPE bez wyraźnego uzasadnienia, bo zawarte tam narzędzia pracują poza wiedzą systemu Windows obsługującego komputer, "za jego plecami", i system może się pogubić i całkiem wysypać.

Nie chcę pisać za dużo na raz, choć widzę tu inne sprawy warte być może wyjaśnienia i uporządkowania. Będę się tym zajmował w razie potrzeby.

Jeszcze pytanie - czy używasz oprogramowania antywirusowego, czy tylko Defendera Windows?

EDIT
A, przepraszam, mój błąd. Teraz dopatrzyłem się że to nie WinPE tylko Windows Recovery Environment, i nie na pendrajwie tylko na czymś innym jeszcze. Nie ma to wpływu na sens tego co napisałem, więc już nie poprawiam w poście.


poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 20:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
1 - przypisałem literę - działa ! Dzięki.
2 - nigdy. Będę.
3 - był ten sam problem, teraz działa.
4 - nie mam szczerze pojęcia, od kiedy podpiąłem dysk i przeniosłem na niego system za pomocą programu który ściągnąłem z internetu tak jest. Niestety po przeniesieniu program usunąłem - nie pamiętam jego nazwy. Później i tak musiałem postawić system od nowa ponieważnie czytał rdzeni jak opisywałem już wcześniej. Ostatnie punkty przywracania systemu tworzyłem za pomocą punktu przywracania systemu i zapisywałem na dysku E.
Co do antyvirusów używam Defendera oraz Malvarebytes.


wtorek, 16 kwietnia 2019, 16:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
OK. Warto by to do końca uporządkować, i wtedy wrócić do Resolve.
Ja muszę trochę odespać, odezwę się wieczorem we środę lub najpóźniej we czwartek.
On standby.


środa, 17 kwietnia 2019, 04:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Przepraszam za opóźnienie, ale mam spiętrzenie roboty, no i jest tydzień przedświąteczny i rodzina też mi wchodzi na głowę. :?

mr_madro napisał(a):
Ostatnie punkty przywracania systemu tworzyłem za pomocą punktu przywracania systemu i zapisywałem na dysku E.


1. Przyjrzyjmy się temu. Poproszę, żebyś mi pokazał ustawienia przywracania systemu, czyli taki obrazek:

Załącznik:
Image 1.jpg
Image 1.jpg [ 289.73 | Przeglądane 30 razy ]


Na razie jakieś istotnr dla Ciebie pliki lokuj na dysku zewnętrznym, żeby ich w razie czego nie utracić.

2. Równolegle z porządkowaniem i zabezpieczeniem systemu chcę się przyjrzeć jakoś pracy dedykowanej karty graficznej. Ściągnij to narzędzie AMD na początek:
https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-100
i pokaż z niego zrzut ekranu przy podpiętym zewnętrznym monitorze - bo widzę że taki podpinasz. I słusznie, bo Resolve wymaga minimalnej rozdzielczości ekranu, a wyświetlacz wbudowany w laptop jej nie spełnia.

3. Żeby ta karta pracowała, ustawienia systemu i karty graficznej muszą narzucać wysoką wydajność.
Przy scenariuszu wysokiej wydajności laptop powinien być podpięty do zasilacza, żeby zapewnić odpowiednie parametry prądowe i oszczędzać baterię. Przed dokonywaniem zmian planu zasilania odpinaj zewnętrzne dyski z użyciem bezpiecznej procedury.

4. Jak rozumiem, Samsung SWUpdate masz zainstalowany i nie wykrywa żadnych aktualizacji?


piątek, 19 kwietnia 2019, 11:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Samsung SWUpdate zainstalowani i nie widzi żadnych aktualizacji.


Załączniki:
Zrzut przywracanie.jpg
Zrzut przywracanie.jpg [ 246.44 | Przeglądane 32 razy ]
piątek, 19 kwietnia 2019, 13:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Widzę, że to co najważniejsze - ochrona dla dysku systemowego C:/ jest włączona. To działa tak, że każde wyłącznie ochrony dla tego dysku skutkuje bezpowrotną utratą punktów przywracania.
Przy włączonej ochronie możesz tworzyć punkty przywracania "ręcznie", w określonych sytuacjach system tworzy je też sam.

Obrazek


niedziela, 21 kwietnia 2019, 22:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Teraz sprawdźmy, czy po zmianie zasad zasilania karta Radeon podejmuje obliczenia OpenCL.

Czyli tak:
- odepnij zewnętrzne dyski, peny
- komputer pracuje na zasilaczu
- ustawienia grafiki są na Maximize performance
- zewnętrzny monitor może być podpięty.

1. Uruchom AMD System Monitor, żeby pokazywał Ci obciążenie karty Radeon.

Obrazek

Możesz też ściągnąć program GPU-Z którego używamy tu na forum.
https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/
On w zakładce Sensors również powinien widzieć Radeona i pokazywać poszczególne parametry jego obciążenia.

Obrazek

2. Uruchom GPU Caps Viewer, ustaw tak by pokazywał diagnostykę dla Radeona, jak na obrazku:

Obrazek

W zakładce 3D Demos tego programu uruchamiaj dema dla CL GPU

Obrazek

Obserwuj czy wzrasta obciążenie Radeona po uruchomieniu dem.
I podaj mi informację zwrotną.

Czyli wszystko razem wyglądałoby jakoś tak:

Obrazek

z tym, że oczywiście u Ciebie w miejscu NVidia GTX powinien być Radeon HD 7600.

Wkleiłem miniaturki, po kliknięciu otwiera się pełny obrazek.


niedziela, 21 kwietnia 2019, 23:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Przy uruchamianiu Demo dla OpenCL obciązenie wzrasta delikatnie. Aczkolwiek nie na każdych demach. Przy jednym obciążenie było na poziomie 1-2% . Przy drugim zaś 97%. Znacząco wzrasta obciążenie procesora, sięga nawet 100% w niektórych przypadkach.

Natomiast gdy uruchamiam demo dla OpenGL karta graficzna jest bardzo mocno obciążona.


poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 14:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
No dobrze, ale Resolve zgłaszało problem z korzystaniem z obliczeń OpenCL, więc tylko to nas tu interesuje. Wyłącznie obciążenie karty Radeon przy wykonywaniu testów w sekcji OpenCL Demos i oznaczonych CL GPU. I wyłącznie dla karty Radeon HD 7600m.

W ten sposób sprawdzamy czy karta jest włączona i prawidłowo pracuje. To pozwala wykluczyć, że problemy z uruchomieniem Resolve nie mają źródła w nieprawidłowej konfiguracji sprzętowej czy systemowej.


poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 14:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
W GPU Caps Viewer nie mam opcji Radeon HD 7600 tylko mam do wyboru :

1: AMD Accelerated Parallel Process
2.Intel(R) OpenCL

Gdy wybieram 1 opcje i odpalam - w AMD System Monitor nie ma ruchu na wszystkich wszystkich demach.
Jest ruch natomiast w GPU-Z przy każdym z demo.


Załączniki:
zrzut GPUZ.gif
zrzut GPUZ.gif [ 14.45 | Przeglądane 31 razy ]
poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 19:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL