Teraz jest czwartek, 22 sierpnia 2019, 16:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Z GPU-Z wynika, że karta przy ustawieniach max performance pracuje prawidłowo.
A co z uruchamianiem Resolve w tych warunkach? Coś się zmieniło, coś nowego, czego się w tej chwili domaga?


wtorek, 23 kwietnia 2019, 14:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Z Resolve żadnych zmian.


czwartek, 25 kwietnia 2019, 18:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
OK, walczymy dalej.
Oczywiście ustawienia grafiki do celów testowych i uruchamiania Resolve cały czas muszą być na maximize performance, bo tylko wtedy w Twoim laptopie karta graficzna AMD Radeon HD 7600 jest aktywowana, i może podjąć obliczenia w ramach platformy OpenCL (Open Computing Language).
I w tym zakresie Resolve ciągle nie chce się z kartą graficzną "dogadać".

1. Ściągnij na pulpit narzędzia testowe
oclDeviceQuery.exe
https://drive.google.com/file/d/1KcZ3A4swMECr3Kn_jfL-BbFtpCQ9P5z6/view?usp=sharing

oraz oclBandwidthTest.exe
https://drive.google.com/file/d/1gK6RLsbI4xEBJDq7z4UD0vicZeiSPany/view?usp=sharing

Uruchom po kolei obydwa narzędzie w trybie administratora, na pulpicie zostaną zapisane tekstowe pliki raportów o takich samych nazwach jak narzędzia. Poproszę o te pliki raportów przez hosting.

2. Obsługa trzeciego narzędzia jest trochę bardziej skomplikowana. Również ściągasz na pulpit plik
clinfo.exe
https://drive.google.com/file/d/1Fa5ic3uxRLZGZlnQsSLpJauK_0bO3zrV/view?usp=sharing

Następnie uruchamiasz wiersz poleceń również w trybie administratora (w szukajce systemowej wystarczy wpisać cmd, i kiedy znajdzie cmd.exe uruchomić jako administrator - otworzy się okno konsoli).
Do okna konsoli przeciągasz myszą z pulpitu plik clinfo.exe
będzie to wyglądać tak:

Załącznik:
il 1.jpg
il 1.jpg [ 52.55 | Przeglądane 23 razy ]


i wciskasz z klawiatury Enter.
Programik zrobi swoje i w oknie konsoli będzie wyświetlany raport. Może być za długi na zrzut ekranu, więc kliknij prawym klawiszem myszki gdziekolwiek w oknie konsoli i z menu wybierz: zaznacz wszystko.
Z klawiatury wybierasz Control+C (kopiowanie do schowka),
otwierasz Notatnik windows i przez Control+V wklejasz do niego całość raportu.
Zapisujesz plik notatnika pod nazwą clinfo.txt, i również poproszę o ten plik raportu przez hosting.


piątek, 26 kwietnia 2019, 14:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Poniżej linki do raportów z OLCDebice Query oraz CLINFO

https://megawrzuta.pl/download/9b4feb30 ... fc1c4.html
https://megawrzuta.pl/download/8d5d5a4d ... 863ba.html

Niestety gdy odpalam oclbandwidthtest w pliku widnieje to :
E:\Instalki programów\oclBandwidthTest.exe (BMD v1.2) Starting...

Error -1 in clGetDeviceIDs call !!!


sobota, 27 kwietnia 2019, 16:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 17
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Witam, po dłuższej przerwie.

Panowie, wczoraj postawiłem system na nowo ponieważ przez te wszystkie programy, aktualizacje i tony sterowników lapek był jak żółw. Z pełnym przekonaniem że i tak nie będzie działał, ale dla spokoju własnego sumienia zainstalowałem DR, po uprzednim zainstalowaniu tylko kilku podstawowych sterowników. Uruchamiam DR i oczywiście czekam na okno z błędem, które się nie pokazuje tylko uruchamia się program.... moja mina bezcenna. Wrócił tylko pierwszy problem z DR, w oknie podglądu filmy się strasznie przycinają. (tu chciałbym prosić o pomoc, czy jest na to jakiś sposób aby to zmienić?)

Mr Madro zdaje się że masz tego samego samsunga co ja. Jeśli miałeś go kupionego z systemem win8, to postaw go od nowa, zablokuj możliwość aktualizacji systemu SWupdate nawet nie uruchamiaj, wejdź na stronę samsunga i ściągnij sterowniki które są u nich na stronie, zainstaluj może też zadziała u Ciebie. Jeśli będziesz chciał mogę Ci podać wszystkie wersje które są u mnie zainstalowane.


niedziela, 28 kwietnia 2019, 07:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
To świetna wiadomość! Bardzo się cieszę, że poradziłeś sobie z problemem. :D

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, przywróciłeś z partycji Recovery fabryczny stan systemu win 8.0, a dalej pobrałeś najnowsze sterowniki ze strony Samsunga.
Informacja o tym które to konkretnie wersje sterów bardzo się przyda.
Czy jesteś w stanie podać w jakiej kolejności instalowałeś nowe sterowniki, bo to wydaje się tu istotne?
I jeszcze zapytam o dokładną podwersję Resolve, i czy to dalej jest "15", bo jest już dostępna beta Resolve 16.

Co do zacinania, idź tym tropem:
https://www.premiumbeat.com/blog/using-optimized-media-davinci-resolve/
z tym że przeliczanie oryginalnych klipów do lżejszych formatów też wymaga jakiejś mocy obliczeniowej i na słabszej maszynie może to trochę trwać.
Myślę, że najlepsze sztuczki to by Ci tu na forum grabos podpowiedział. Zresztą coś już o tym pisał, przejrzyj jego ostatnie posty za pomocą forumowej szukajki.


poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 06:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Mój model to - samsung np350v5c s09pl po delikatnym podkręceniu.
Bardzo proszę podaj numery sterowników.


poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 19:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 17
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Przesyłam screeny, wszystkie stery ściągnięte były w lutym ze strony samsunga.
jest mała różnica w modelach mój to NP350E5C-S04P.


Załączniki:
Stery.jpg
Stery.jpg [ 175.58 | Przeglądane 24 razy ]
DR15.jpg
DR15.jpg [ 197.3 | Przeglądane 35 razy ]
poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 20:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
@elbiernev, a czy nie było by dla Ciebie problemem, gdybyś zechciał cały ten katalog Sterowniki wrzucić na jakiś hosting i tu udostępnić link? Czy skompresowany katalog, jeśli masz taką możliwość?


poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 22:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 17
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Podsyłam link.

https://megawrzuta.pl/download/f2980a64 ... bbaa3.html


poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 23:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Dziękuje! Sterowniki zassane.
Posiwiały - jaka procedura ?
Tworzymy punkt i instalujemy ?


wtorek, 30 kwietnia 2019, 19:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 26 marca 2019, 21:18
Posty: 28
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Usunąłem dzisiaj 15. Zainstalowałem 16, ten sam problem.


czwartek, 2 maja 2019, 21:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 lutego 2019, 14:14
Posty: 17
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
mr_madro, czy próbowałeś przejść moją "ścieżką"? ważna jest też wersja resolve, jeśli nie możesz znaleźć w necie tej którą ja zainstalowałem, mogę Ci ją podpiąć do ściągnięcia.


piątek, 3 maja 2019, 08:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
@elbiernev, dzięki Ci bardzo i za podanie rozwiązania "na tacy" i za chęć poprowadzenia kolegi. Również to, że bardzo świadomie operujesz komputerem i jesteś w stanie odtworzyć uprzednie działania to dzisiaj już rzadkość.
Właśnie tak fajnie może funkcjonować forum.

@mr_madro, przepraszam za nieobecność, ale dość niespodziewanie miałem możliwość czysto wypoczynkowego wyjazdu, po kilku latach bez żadnego urlopu.

Czy próbowałeś instalować te sterowniki które udostępnił elbiernev?


poniedziałek, 6 maja 2019, 21:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 28 lipca 2019, 22:53
Posty: 4
Post Re: Davinci Resolve 15 problem z uruchomieniem
Dobry wieczór,

Mam również problem z uruchomieniem Davinci 15 i 16. Próbowałem obu wersji i zawiesza się uruchamianie programu na ekranie jak poniżej

LOADING WAWEFORM MONITOR

Sprzęt jaki posiadam
AMD Phenom(tm) II x4 965 3,4GHz
AMD Radeon HD 7700 Series
Pamięć 8 GB
64 bitowy system operacyjny
Windows 8.1 Pro

Może to być kwestia sprzętu czy mają Państwo inny pomysł z czym może być problem?

Na laptopie bez problemu DR mi odpalił na stacjonarnym nie mogę sobie poradzić.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.


Załączniki:
DR.jpg
DR.jpg [ 93.73 | Przeglądane 8 razy ]
niedziela, 28 lipca 2019, 23:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL