Teraz jest czwartek, 22 sierpnia 2019, 15:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 DaVinci Resolve 15 problem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 marca 2019, 22:17
Posty: 3
Post DaVinci Resolve 15 problem
Witam.
Niedawno zacząłem przygodę z DaVinci Resolve 15. Czasem przy montażu, po renderowaniu pojawiają mi się rozpikslowane fragmenty. Co jest tego przyczyną i jak się tego pozbyć. Będę wdzięczny za pomoc.


Załączniki:
XXX.jpg
XXX.jpg [ 18.14 | Przeglądane 32 razy ]


Ostatnio edytowano niedziela, 3 marca 2019, 21:35 przez greenben, łącznie edytowano 1 raz
piątek, 1 marca 2019, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: DaVinci Resolve 15 problem
greenben napisał(a):
po renderowaniu pojawiają mi się rozpikslowane fragmęty.

Czyli w finalnym, już wyeksportowanym pliku?
A do jakiej rozdzielczości, do jakiego kodeka, i z jakimi parametrami eksportujesz?


sobota, 2 marca 2019, 05:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 marca 2019, 22:17
Posty: 3
Post Re: DaVinci Resolve 15 problem
Format Quick Time
kodek H.264

1920x1080HD

cz, klatek 25

Te piksle pojawiają się tylko gdy coś jest sfilmowane na białym tle i to nie zawsze. Na kolorowym nigdy. Gdy np. wyciąłem ten rozpikslowany fragment to piksle pojawiały się w innym miejscu.


sobota, 2 marca 2019, 19:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1088
Post Re: DaVinci Resolve 15 problem
To generalnie jest objaw za silnej kompresji.
Może podejrzyj w MediaInfo jaki bitrate Resolve ustawia w Twoich plikach i poeksperymentuj wymuszając w ustawieniach eksportu większy.
Nie montuję w Resolve, może grabos sie pokaże i coś doradzi. Czy ktoś inny.
Ja tak na szybko w darmowej wersji innych możliwości nie widzę, typu zadanie długości i struktury GOP, czy innych operatorów kodeka.


niedziela, 3 marca 2019, 20:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 marca 2019, 22:17
Posty: 3
Post Re: DaVinci Resolve 15 problem
Dzięki, będę walczył dalej.
Może jeszcze ktoś będzie miał jakiś pomysł.
Pozdrawiam


niedziela, 3 marca 2019, 21:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1302
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DaVinci Resolve 15 problem
- co to znaczy "czasem przy montażu, po renderowaniu"?
- czy plik żródłowy na pewno nie ma tych artefaktów?
- jakie ustawienia timeline, jakie ustawienia pliku wynikowego (proszę o zrzut z Media info)
- czy zmieniałeś ustawienia eksportu h264?
- czy próbowałeś eksportu do innego kodeka?
- czy po wczytaniu całej zmontowanej sekwencji do innego timeline dzieje się to samo podczas eksportu?
- czy po wczytaniu fragmentu zmontowanej sekwencji do innego timeline dzieje się to samo podczas eksportu?
- która wersja Resolve 15, jaki system operacyjny?

Najlepiej jakbyś wrzucił na wetransfer jeden plik źródłowy z którego wychodzą po eksporcie takie babole oraz sam plik wynikowy z babolami i wkleił tutaj link, albo wysłał mi link przez priva.


wtorek, 5 marca 2019, 01:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL