Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 09:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Lenovo Ideapad Z500 i Adobe Premiere Elements 2019 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 czerwca 2019, 17:03
Posty: 2
Post Lenovo Ideapad Z500 i Adobe Premiere Elements 2019
Cześć! Przymierzam się do stworzenia własnego małego kanału na youtube, z filmikami edukacyjnymi, nie ważne z jakiego tematu. Moje filmiki miałyby stanowić połączenie wideo, zdjęć, rysunków (wszystko z nałożonymi napisami), może jakieś animacje. Narracja szła by z offu. Chciałabym robić to przynajmniej w półprofesjonalny sposób, żeby moje materiały były po prostu atrakcyjne dla widza. Niestety powstaje kwestia programu do montażu tych filmów. Czy jest sens na laptopie o następującej specyfikacji: Lenovo Ideapad z500, procesor i5-3230M 2.6 GHz, RAM 4 GB, grafika Nvidia GeForce GT645M, dysk HDD 1TB, próbować używać Adobe Premiere Elements 2019? Pobrałam sobie próbną wersję, myślę nad kupnem pełnej, ale bywa różnie z działaniem tego programu - raz jest fajnie (i dlatego chciałabym go kupić), a raz się przycina i nic nie można zrobić.
DaVinci Resolve działa jeszcze gorzej, dlatego cieszyłam się, że Premiere Elements chodzi. Choć ta radość była dość krótka.
Z taką specyfikacją laptopa, co byście mi doradzili? Może poszukanie jakiejś starszej wersji PE? Może jakiś inny program, możliwe z menu w języku polskim, lub z polskimi tutorialami? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.


środa, 5 czerwca 2019, 17:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1027
Post Re: Lenovo Ideapad Z500 i Adobe Premiere Elements 2019
Rzecz w tym, że problemy z płynnym odtwarzaniem zależą przede wszystkim od rozdzielczości obrazu i kodeka użytego przy nagrywaniu w kamerze. Z tego wynika potrzebna moc/konfiguracja komputera i w ostatniej kolejności oprogramowanie zdolne z tej konfiguracji w pełni korzystać.

Stąd podstawową sprawą są parametry materiałów filmowych wykorzystywanych w montażu.

Czy chciałbyś z kimś tutaj o tym porozmawiać?


czwartek, 6 czerwca 2019, 01:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 czerwca 2019, 17:03
Posty: 2
Post Re: Lenovo Ideapad Z500 i Adobe Premiere Elements 2019
Dziękuję za odpowiedź! Wydaje mi się, że może to być jednak głównie problem sprzętowy dotyczący komputera. Wczoraj późnym wieczorem, gdy już było chłodniej Premiere Elements chodził właściwie poprawnie. Odinstalowałam uprzednio też parę nieużywanych już programów, żeby zwolnić trochę pamięci.

Filmiki, których używam żeby nauczyć się obsługi PE są dość krótkie, najdłuższy ma 40 sekund. Pomyślałam, że dłuższe mogą sprawiać duże problemy mojemu laptopowi. Nagrywam je aparatem Nikon Coolpix L840, są one w rozdzielczości HD (1080p). Nie wiem, jak sprawdzić jaki kodek jest wykorzystywany do ich zapisu, pliki mają rozszerzenie .mov

Jasne, gdyby ktoś zechciał mi udzielić jakiejś porady co do tego jakiej rozdzielczości itd. powinny być wyjściowe fragmenty wideo (a także zdjęcia, które chcę wykorzystywać w swoich gotowych małych produkcjach), żeby z jednej strony nie zacinało to pracy PE (który mi się bardzo podoba i chciałabym przy nim zostać), a z drugiej - dawały dobrej jakości wizualnej gotowe twory filmowe (max na 10 minut), będę bardzo wdzięczna.


czwartek, 6 czerwca 2019, 08:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1027
Post Re: Lenovo Ideapad Z500 i Adobe Premiere Elements 2019
rain napisał(a):
Wczoraj późnym wieczorem, gdy już było chłodniej Premiere Elements chodził właściwie poprawnie.


Upałów żaden komputer nie lubi, ale to co opisujesz wskazuje na zjawisko thermal throttlingu. To pożyteczny mechanizm chroniący podzespoły przed przegrzaniem i uszkodzeniem, ale robi to przez zwolnienie taktowania pracy, poprzez czasowe "osłabienie" mocy komputera.
W tej sytuacji muszę zapytać kiedy ostatnio laptop był serwisowany? Przynajmniej raz w roku powinno się w lapkach dokładnie czyścić system chłodzenia, a co 3, maksymalnie 4 lata wymieniać pastę termoprzewodzącą.
Doradzam więc byś rozważyła skorzystanie z serwisu, bo to może poprawić sytuację.

A jeśli już mowa o serwisie, to patrzę w specyfikację tego modelu i widzę jeszcze dwie sprawy. Stosowano tylko dyski wolnoobrotowe (5200RPM), które do obróbki video są najgorszym rozwiązaniem. Może serwis dałby radę wstawić dysk SSD ze sklonowaną zawartością. Można też dołożyć/zamienić pamięć RAM na większą - w tym modelu do 16GB. Ale to oczywiście już większe finanse niż sama konserwacja. To już Twoja decyzja.

Zwróć uwagę na rozdzielczość zdjęć używanych do montażu. Powinny być zbliżone, lub niewiele większe od rozdzielczości w której robisz filmy(1920x1080). Większe warto przeskalować jakimś narzędziem przed montażem. Twoja karta graficzna ma tylko 2GB VRAM.
Do podglądania parametrów zdjąć czy filmów zwykle tutejsi forumowicze używają programu MediaInfo.
https://mediaarea.net/en/MediaInfo/Download


sobota, 8 czerwca 2019, 00:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL