Teraz jest piątek, 13 grudnia 2019, 12:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Instalacja Adobe Premiere 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Instalacja Adobe Premiere
Witam.
Przejrzałem problemy innych użytkowników opisywane na tym forum. Większość z Was zwraca uwagę na bałagan w systemie i prawidłową konfigurację.
Czy w takim razie można prosić o pomoc w prawidłowej konfiguracji bo mało szczegółów znalazłem na forum a na stronie Adobe też nie potrafię w tamtejszym gąszczu.

Mam plan taki:

zainstalować Windows 10 Home na 1. dysku SSD (500GB), na tym samym dysku cały pakiet Adobe (zamierzam korzystać z Premiere, Lightrooma, Photoshopa, Audition, Media Encodera). Na tym samym dysku ustawię plik SWAP w wielkości 1 do 1,5 x wielkość RAM (mam 64GB). Nie będę ruszał domyślnych ustawień tempów dla Windows oraz Adobe.

na dysku drugim - SSD 120GB mam zamiar ustawić wszystkie tempy dla nowego projektu (cache & preview). To co wybieramy przy nowym projekcie.

na trzecim dysku - NVMA 500GB będę miał stół montażowy. Tam będzie surówka.

czwarty dysk SSD - materiały pomocnicze, archiwum itp.

Taki jest plan (chyba dobry), teraz dodatkowe pytania:

- czy można zainstalować PotPlayera? (który instaluje dodatkowe kodeki video) Lubię korzystać z niego do przeglądania video. Przyzwyczajenie.
- czy można zainstalować Nortona?
- czy Office i FL Studio (program muzyczny syna) mogą powodować problemy?

Rozumiem że żadne dodatkowe addony do Windowsa nie są mile widziane - CC Cleaner, optymalizator autostartu itp..

Czy po pierwszym uruchomieniu tych komponentów należy zmienić jakieś ścieżki temp czy zostawić je domyślnie w katalogu użytkownika na dysku C?

Będę wdzięczny za chwilę czasu i odpowiedź.
Michał

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


czwartek, 14 listopada 2019, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1447
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Z wlasnego doswiadzcenia - Swap wystarczy ustawic minimalny ok 2-4 GB, dzis przy sporych ilosciach Ram nie jest on w zasadzie wcale potrzebny. Wszelkie tempy z pakietu Adobe (szczegolnie Premiere) na osobny dysk. Generalnie zakladana przez ciebie konfiguracja jest ok.
Co do programow o ktore pytasz Nortona bym odpuscil, to kobyla mocno obciazajaca syetem (chyb, ze ostatnio cos sie zmienilo) ja korzystam z Kasperskiego. Z Office nie ma problemu, CCleaner bardzo przydatny program, jak najbardziej warto uzywac, Pozostale nie wiem, nie znam, odtwarzacza uzywam, Media Player Clasic, prosty bezproblemowy.
Z austostartu mozna usunac wszystko w zasadzie, po co tam maja siedziec Office jakies Adobe Reader itp
Systemowe tempy zostaw tam gdzie sa, znaczy mozna je zmienic, ale trzeba troche pokombinowac, prosta zmiana sciezki z c na inny dysk, spowodowala u mnie uwalenie windows 7


czwartek, 14 listopada 2019, 17:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Z tym RAM to mam problem. Obecnie mam 32GB bo dwie kości w naprawie i wczoraj na 30 minutach projektu w PAL (materiał z kasety DV), po nałożeniu kilku efektów (color, sharpen, warp itp.) strasznie wszystko zamuliło. RAM wykorzystany w całości (32GB) a plik SWAP ustawiony na 4GB. A to tylko PAL.
Dziś sprawdzę większy plik wymiany i dam jutro znać.

A jeszcze jedno. Jakimś cudem znalazłem na każdym dysku 50GB ukrytu katalog Adobe (chyba .pref czy jakoś tak). Usuwanie cache i innych tempów spod Adobe Premiere nie kasuje tych śmieci. Ktoś wie co to za cudo? Kojarzę chyba że powstały jak zmieniłem w Panelu Sterowania Windows 10 opcje, żeby plik wymiany był kontrolowany przez system i mógł korzystać ze wszystkich dysków. I chyba poszalał wtedy podczas pracy z jakimś ciężkim projektem 4K.

ps. Dziękuje za odpowiedź i zapraszam dalej do wymiany spostrzeżeń.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


czwartek, 14 listopada 2019, 18:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4923
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
O Premiere i Adobe in corpore wiem za mało żeby doradzać, ale coś tam podpowiem o Windowsie 10 na przykład:
Start / ustawienia / system / zasilanie i uśpienie* / dodatkowe ustawienia zasilania* (polecane do montażu wysoka wydajność)
Start / ustawienia / system / pamięć* (to trochę odpowiedź na opis jacekxyz w Win 7) :wink:

*dokładnie przejrzyj i ustaw według potrzeb

Warto znać - prawolklik na Start.

Dysk czwarty dał bym nawet talerzowy, na USB.
Dysk piąty dobry SSD sata, lub szybki talerzowy (pierwsze 2/3) na eksport.
(Wiele dysków SSD nie trzyma ciągłego wysokiego transferu, więc jeżeli eksportujesz do H264 FullHD, to talerzowy spokojnie daje radę, a wyżej - czytaj testy zapisu i porównuj ze swoim bitrate).

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 14 listopada 2019, 18:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1171
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
petrumi(0), podstawowa przyczyna Twoich problemów nazywa się: Ryzen 2700X.

Na stronach Adobe łopatologicznie są opisane wymagania sprzętowe do natywnej pracy z plikami .264, .265. Kto Ci więc doradził taki konfig?

Teraz to albo zmień komputer, albo szukaj innego oprogramowania.


czwartek, 14 listopada 2019, 19:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1447
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Tak jak wczesniej napisalem z plikami systemowymi nie kobinujemy !!! przynosi to wiecej szkody niz pozytku. Przywroc ustawienia tylko na c.
Tak jak Posiwiały napisal problemem moze byc tez procesor, Premiera "kocha sie" sie z intelem i jego zintegrowanym ukladem graficznym, ktorego w ryzenie brak.


czwartek, 14 listopada 2019, 20:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1171
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Może to się jakoś da zmusić do pracy, ale ja szczerze mówiąc nie jestem taki kamikadze, żeby używać premiery na nie zalecanym konfigu, i nie znam nikogo kto by tak działał, więc nawet nie mam kogo zapytać. Przykro mi, ale nie mogę pomóc, może jeszcze ktoś się odezwie.


czwartek, 14 listopada 2019, 22:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Dziękuje wszystkim za spostrzeżenia.
Montażem zajmuje się wyłącznie dla swojego hobby. Mam sporo rzeczy z 20 lat wstecz do zmontowania i jakiś czas temu zdecydowałem, że chce kupić mocniejszą maszynę niż i7 4770K, jak pojawił się problem z edycją materiału 4K z kamery GH5. Nie chciałem płacić 10k zł za topowego Intela więc padło na R2700x. Zauważyłem wzrost wydajności i można było (lepiej, gorzej) ale składać materiał. Załapałem się ostatnio na dobrą cenę za Ryzen 9 3900X i będę go zamieniał w weekend wraz z nowym SSD 860Evo na system. Wprawdzie ostatnie wyczyny AMD spowodowały obniżkę u niebieski ale wtedy musiałbym kupić płytę i procek od Intela (plus zwrot 3900x). Do przemyślenia temat.

Wiem że Adobe i Intel śpią razem. Ale na bieżąco przeglądam pugetsystem i widzę, że u nich występują w porównaniach także konfiguracje z Ryzenem (R7, R9 oraz Threadripper) więc i oni zaczynają dostrzegać potencjał. W niektórych rzeczach jak np. Neat Video plugin AMD (np R3900X) jest o wiele szybszy niż Intel.

Wiem, że materiał z GH5 (150Mbit) jest ciężki i muszę sobie radzić z proxy albo kombinować z 1/4 jakości na preview. Ale niech ktoś uczciwie napisze, czy taka surówka z nałożonym gradingiem, warpem itp da się oglądać bez zacięć na 100% jakości przy konfiguracji z Intetlem? Czy to jest recepta na wszystko? Jeśli ktoś mi po jest w stanie potwierdzić z forum to się zastanowię nad zmianą platformy.

Jedyny problem jaki mam to stabilność Adobe Premiere. Być może dlatego że ciągle się go uczę po przesiadce z Sony Vegas albo może właśnie przez problem z konfiguracją systemu / Windowsa. Dlatego planuje reinstalkę w weekend.

@jacekxyz: czy piszesz o plikach systemowych Windows oraz tych z pakietu Adobe? Nie piszesz o plikach cache (audio i video preview) które powstają wraz z nowym projektem, tak?

@kotin: tak miałem ustawione. Teraz dałem SWAP file na dysk C: wielkość 20GB i chyba jest lepiej. Testuje.

A jak zmieniać na Intela, to na który model - 9960X czy 9900?

P.S. https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... remierePro?

"Is the AMD Ryzen 9 3950X good for Premiere Pro?
All in all, the AMD Ryzen 9 3950X is an absolutely terrific CPU for Premiere Pro. "

Nie chcę oczywiście zaczynać żadnych wojen ale sroko amerykański portal tak pisze, to może warto zostać przez AMD.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


czwartek, 14 listopada 2019, 23:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1447
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Trudno cos powiedziec, nie mam doswiadzcenia z ryzenami, musial bys sie odezwac do naszego dawnego kolegi Degenerado, tu juz go nie ma, siedzi gdzies na innym forum (filmuser chyba) on wiedze w tym temacie mial przeogromna (i nigdy raczej nie polecal ryzena). Ja osobiscie jednak wybral bym I7, a ktory? coz wiadomo im wyzszy model tym lepiej.
Jesli sobie namieszales w wnidows to moze faktycznie warto postawic system od nowa (i nick nie kombinuj z plikiem wymiany, ustaw na 4 Gb nic wiecej nie zmieniaj)
Pytasz o pliki z premiery - wszystko powinno isc na osobny dysk, ja robie to tak - media cache files/database (ustawiane w preferencjach) ida do jednego folderu.
Tworzac nowy projekt, robie nowy folder i tam ustawiam audi i video prewiews, tam tez pozniej jest zapisany projekt, auto save itd.
Czyli po prostu dla kazdego nowego projektu tworze nowy folder w ktorym wszystko zwiazane z nim jest zapisane, koncze projekt kasuje ten folder.

Taki system sprawdza mi sie od lat i pomaga utrzymac porzadek. Od czasu do czasu nalezy tez skasowac dane z folderu media cache, gdzyz jak tych plikow jest za duzo, czasem w projektach robia sie rozne dziwne rzeczy, kasuje recznie jak uzbiera sie tego kilkadziesiat Gb (srednio co 3-5 wesel)

Calosc oczywiscie na osobnym dysku SSD


piątek, 15 listopada 2019, 00:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1171
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
petrumi(0), a jaką Ty masz kartę graficzną?
Bo za płynne wyświetlanie w Premierze odpowiada Merkury Engine przyspieszany GPU, a trzeba pamiętać że pracuje na obrazie nieskompresowanym, więc to w zależności od rozdziałki i liczby efektów mogą być masakryczne potoki danych, i tu liczy się VRAM i szerokość szyny do niego. I tu tylko odpowiednio mocna karta.
Przy tym dekompresja danych z pliku to pikuś. Z płynną dekompresją 4k h264 to sobie radził i7 860 już jakieś 10 lat temu. No dziwne by było gdyby sobie nie radził proc 8 rdzeni 4GHz. Więc to czy owo sobie poradzi. Ale zdekodowany i obrobiony materiał trzeba też wyeksportować, najpewniej do jakiejś MP4-ki.

Mogę Ci pokazać jak wygląda kodowanie do h264 na różnych platformach.
Takie jest obciążenie przeciętnej iGPU Intela:

Załącznik:
Image 1.jpg
Image 1.jpg [ 46.73 | Przeglądane 585 razy ]


a sam procesor Intela 4/8 z tą integrą wspólnie chodzi z obciążeniem ok 40%

Załącznik:
Image 2.jpg
Image 2.jpg [ 55.68 | Przeglądane 585 razy ]


Natomiast Ryzen 8/16 (dwa razy więcej rdzyniów :lol: ) jest dwukrotnie mocniej obciążony!

Załącznik:
Image 3.jpg
Image 3.jpg [ 100.42 | Przeglądane 10 razy ]


Czas eksportu tego samego projektu wyniósł ok. 15 minut i na Ryzenie był szybszy o ok. minutę. Czyli, jeśli dobrze liczę jakieś 6%. W obu przypadkach EVGA RTX 2080.

Podsumowując - zysk niewielki. Ryzen niby tańszy ale zżera 2x tyle prądu więc prędzej czy później kasa się wyrówna, a potem już przepłacasz. I chłodzenie pracuje głośniej.
Wszystko też zależy od workflow, złożoności projektu, liczby efektów itp.
Pojedyncze testy na prostych projektach niewiele mówią, a już zupełnie nic o możliwych problemach. A Ryzeny mają problemy i z doborem RAM i z zasilaniem. I mają inny zestaw instrukcji procesora. System Win10 wspiera akcelerację na Intelach z iGPU.
Weź też pod uwagę, że jednak większość ludzi pracuje na Intelach i łatwiej o pomoc.
Ale jeśli chcesz być królikiem doświadczalnym - nikt Ci nie może zabronić. :mrgreen:


Ostatnio był wątek:
https://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=30&t=43768


piątek, 15 listopada 2019, 03:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1171
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Aha, pytasz jeszcze o SWAP.
Ponieważ RAM jest najszybszą pamięcią komputera, jeśli zachodzi konieczność zrzutu z niej danych na dysk i z powrotem - logiczne jest aby ten dysk był najszybszy z możliwych.
Komputer jest tylko tak mocny, jak jego najsłabsze ogniwo.


piątek, 15 listopada 2019, 03:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Kartę mam jak w podpisie, czyli GTX 1060 6GB.

Jedna rzecz mi teraz jeszcze przyszła do głowy. Jak sprawdzić czy moja zewnętrzna karta dzwiękowa tj. Audiotrak Prodigy Cube Black Edition USB
obsługuje ASIO? Bo chyba warto to zmienić w Ustawieniach / Audio Hardware w APP na ASIO z MME.
Dlaczego o to pytam? Bo często po nałożeniu efektów audio na kilkaset klipów laguje mi po naciśnięciu spacji. I szukam przyczyny.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


piątek, 15 listopada 2019, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 549
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
@petrumi(0) idziesz pod prąd. Masz program, który "nie lubi" AMD i nie ma co tu zaklinać rzeczywistości. Albo zmienisz program, który będzie robił większy pożytek z GPU albo zostaniesz z tym co masz teraz. Jest wiele programów gdzie trzeba posiadać iGPU - a to ma Intel. O APU od AMD nawet nie piszę bo to jest całkowita zagadka.
Sam siedzę na Ryzenie 7 3700X i w pełni byłem świadomy co mnie czeka w "moim" programie Video Pro X - porażka w stosunku do starego i5 4690K. Jeszcze przed zakupem robiłem sobie testy. Tylko wtedy już wiedziałem, że rozstaję się z Pro X na rzecz Davinci Resolve. Obecnie cały czas działam na darmowej wersji i jak na razie jestem zadowolony. Zewnętrzna karta ma co robić tym bardziej, że ostatnio Nvidia dodała wsparcie do Davinci w sterownikach SD. Widać to szczególnie gdy mocno ingerujesz w obraz. DR ma swoje ograniczenia w darmowej wersji i (chyba) nie odtwarza 10 bit plików z GH5 więc w Twoim przypadku pewnie nawet nie sprawdzisz jak to działa. No ale jak już wdepnąłeś w AMD zastanów się czy nie przesiąść się na ten program. Tym bardziej, że "model biznesowy" DR jest zdecydowanie lepszy dla użytkowników niż Adobe.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


piątek, 15 listopada 2019, 12:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1309
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Nie trzeba zmieniać ani softu, ani kompa. Wystarczy utworzyć proxy dla plików źródlowych danego projektu lub zastosować opcję ingest przy zakładaniu projektu i można pracować płynnie na każdym materiale.
Ja pracuję już od dawna w ten sposób, zamiast przy prawie każdym nowym projekcie kombinować ze zmianą klocków czy konfigu. Od 2-3 lat dostaję tak kosmiczne mieszanki surówki do montażu, że musiałbym co pół roku wymieniać kompa dla płynnego podglądu. Więc polecam rozwiązanie proxy (np. Dnx LB).
Oczywiście najpierw prawidłowy konfig dysków i rozmieszczenie na nich surówki/projektu/tempów.


piątek, 15 listopada 2019, 18:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1171
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
OK, ale to jest porada na przyszłość.
W tej chwili kolega melduje problemy z obróbką SD DV i lagi w dźwięku.
Więc na razie mamy karykaturę komputera, a nie komputer, i z tym trzeba najpierw zrobić porządek.


piątek, 15 listopada 2019, 21:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL