Teraz jest wtorek, 20 października 2020, 22:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1680
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Mam pakiet Production Premium 5.5. Czy ma ktoś doświadczenia w temacie wykorzystywania przez ten soft potencjału wydajnego na dzień dzisiejszy kompa ?. Przechodzę z i7 3820 3.6GHz 4 rdzenie 8 wątków na AMD Ryzen 9 3900X (12 rdzeni, 24 wątki) oraz z NVidia GeForce 1060 6GB z 1280 rdzeniami CUDA na Gigabyte Windforce RTX 2070 Super / 8GB GDDR6 z 2560 rdzeniami CUDA. Czy Premiere CS 5.5 i pozostały soft pakietu PP wykorzysta w pełni taki potencjał ? Jeśli nie wykorzysta w pełni, to co z konfiguracji będzie najbardziej istotne dla jakości pracy na tym sofcie ?. Zależy mi m. innymi na komfortowym montażu materiałów 4K.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 13 października 2020, 09:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1519
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Ja przeszedlem z I7 4790 na i7 9700K (system na nvme, ssd na tymczasowe oraz 2 dyski ssd w Raid) karta niestety tylko 1060. Nie wiem jak to bedzie na Ryzenie, w kazdym razie u mnie jest szybciej i plynniej (mowa oczywiscie o CS 5,5). 4K wchodzi ale jako HD. Co do karty hmmm no nie wiem czy jakies super mocne i drogie warto dla CS 5,5, wspomaganie tylko dla mpeg2, h.264 leci z procka. Konfiguracja sadze, ze standardowa dla tego typu komputerow.


wtorek, 13 października 2020, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1680
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Oprócz CS 5.5 będę też korzystał z DaVinci Resolve i najnowszego Capture One do edycji zdjęć z podglądem na monitorze 2K dla fotografów (w sumie 2 monitory z czego jeden FHD). Dzięki za sugestie i odpowiedź, będę się jeszcze zastanawiał nad taką konfiguracją, z której będę zadowolony ale jednocześnie niepotrzebnie nie przepłacę.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 13 października 2020, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1318
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
jacekxyz, napisałeś "4K wchodzi ale jako HD"
W CS 5.5 można edytować i eksportować 4K:
https://community.adobe.com/t5/premiere ... 386?page=1
https://www.versluis.com/2017/01/how-to ... ro-cs-5-5/

Star, te klocki o których piszesz są tak mocne, że należy raczej postawić pytanie, czy ty w codziennej pracy będziesz wykorzystywać w pełni taki potencjał :)
O ile nie robisz wielowarstwowego compositingu z vfx to możesz raczej spać spokojnie. W przypadku CS5.5 raczej bym stawiał na problemy z importem materiałów z niektórych nowych kamer/aparatów/dronów.

A poza tym - kup sprzęt, zobacz jak działają typowe projekty i zdecyduj czy setup software'owy się nadaje czy nie.


wtorek, 13 października 2020, 18:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1519
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
grabos, dobrze wiedziec, ze sie da, nie montuje w 4k tylko testy robilem, pliki zaciagał w HD. Co do plikow, jesli nagrane w typowych formatach (kodekach) nie powinno byc problemow, z roznych dronow testowalem, wszystkie pliki widzi.


wtorek, 13 października 2020, 19:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1680
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Bardzo ciekawe informacje przekazałeś Grabos - dzięki. Potrzebuję trochę czasu, poeksperymentuję, sprawdzę kilka opcji i napiszę jakie są moje spostrzeżenia.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 13 października 2020, 20:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1318
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Star, tylko dobrze zasznuruj buty zanim odpalisz ten zestaw bo kop może cię zaskoczyć :)


środa, 14 października 2020, 03:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1680
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Ja jeszcze nie mam nowego kompa, dopiero go będę składał. Jestem na etapie dopracowywania konfiguracji. Na kompie który aktualnie mam montuję m. innymi filmy z drona DJI Mavic Air. Z materiałem FHD nie ma żadnych problemów lecz gdy wrzucę materiał 2K 50p to po krótkim czasie Premiere mi się zawiesza. Zależy mi na rozwiązaniu tego problemu, bo jest to bardzo fajna opcja materiału do montażu.
Podstawowy materiał ze ślubów i wesel to FHD 50p mp4 pochodzący z dwóch aparatów bezlusterkowych Lumix G7. W przyszłym roku dojdzie sony A7III. Montuję w Premiere CS 5.5 lecz prawie na całym materiale używam pluginu Red Giant Magic Bullet Looks nakładając wiele filtrów (color grading). Długość filmu do renderu (czas) to zwykle trochę ponad 2.5 h. Bez nałożonych filtrów mój obecny komp renderował by taki materiał mniej więcej 0,9 x czas rzeczywisty, natomiast z nałożonymi filtrami renderuje 12 godzin a w opcji render at maximum depth ponad 16 godzin. Wyobraź sobie, że pojawi się jakiś błąd na filmie - kolejne 16 godzin renderu. Tak to wygląda na chwilę obecną ale liczę na przyspieszenie dzięki nowej konfiguracji.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 14 października 2020, 10:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 693
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Cytuj:
Red Giant Magic Bullet Looks nakładając wiele filtrów (color grading). Długość filmu do renderu (czas) to zwykle trochę ponad 2.5 h. Bez nałożonych filtrów mój obecny komp renderował by taki materiał mniej więcej 0,9 x czas rzeczywisty, natomiast z nałożonymi filtrami renderuje 12 godzin a w opcji render at maximum depth ponad 16 godzin.

Star też kiedyś myślałem, że te wtyczki to 'wygoda". Jednak sam widzisz jaki to ma wpływ na przeliczanie. Nie lepiej samemu to zrobić tym co daje premierka i zapisać to jako własny profil kolorystyczny ? Trochę zabawy i masz swoją bibliotekę LUT, która działa szybciej niż te wtyczki :)
Dla ułatwienia można użyć opcji Shot Match do "podebrania" ustawień danego efektu. Jeżeli nie ma tego w premiere to zrobisz to w Davinci i zapiszesz jako własny LUT.


środa, 14 października 2020, 13:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1680
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Spróbuję takiej metody, choć MB Looks pozwala w łatwy sposób operować na części obrazu i ma naprawdę bogatą bibliotekę filtrów. Na pewno z niego całkiem nie zrezygnuję ale być może będę go stosował w mniejszym zakresie. Zobaczę jak nowy komp sobie z nimi poradzi.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 14 października 2020, 19:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1519
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Koniecznie zdaj relacje, bo ciekaw jestem jak na Ryzenie bedzie chodzic.


środa, 14 października 2020, 20:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1318
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
fransua, tylko, ze Star ma CS 5.5 i o ile mnie pamięć nie myli to do LUTów trzeba używać MB LUT Buddy. Poza tym nie ma Lumetri, chyba nie ma też adjustment layer'a.
Więc MB Looks to dla CS 5.5 spoko opcja tylko wlecze się niemożliwie.
Trzeba zobaczyć jak sobie sprzęt poradzi, ja obstawiam skrócenie czasu renderu w tym przypadku na 4-5 razy.

Star - jeszcze jest taka opcja, że tniesz w Premierze, a do gradingu eksportujesz timeline do Resolva przez xml'a lub aaf'a. Resolve tak na oko powinien HD z gradingiem na tym sprzęcie policzyć poniżej 0,5 realtime o ile nie 2 razy szybciej. I na pewno nie będzie błędów podczas eksportu, bo narzędzia do korekcji są natywne, a nie pluginy. Tylko czy w 16-tce Resolva ogarnęli już eksport do zadanego bitrate w h264? Bo w 15-tce którą mam to jest zgroza - ustawia się 30 Mbps, a wychodzi 3 Mbps. Trzeba więc eksportować do DNxa i konwersja w Encoderze który trzyma sztywno ustawienia do h264.


czwartek, 15 października 2020, 03:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 693
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Premiery nie znam ale czy we wspomnianej wersji co ma Star nie jest wykorzystywane GPU z procesora Intela ?


czwartek, 15 października 2020, 10:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1519
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Teoretycznie jest, ale w praktyce jakos tego nie widac (monitorowalem uzycie tej karty, caly czas na poziomie kilku %)


czwartek, 15 października 2020, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1680
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere 5.5 na wydajnym komputerze
Wywiązała się fajna dyskusja, bardzo się cieszę. Pojawiło się też kilka przydatnych podpowiedzi - dzięki za nie. Myślę, że jest to fajna okazja na testy. Zakoduję minutowy materiał z MB Looks w kilku opcjach na obecnym sprzęcie, a później dokładnie ten sam materiał w tych samych opcjach przetestuję na nowym kompie. Wszystkie wyniki testów Wam udostępnię. Dzięki Grabos za bardzo ciekawy pomysł montażu w Premiere a renderingu w DaVinci Resolve, na pewno jest wart przetestowania. Tak więc ten wątek żyje nadal i czeka na ciągi dalsze :)

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 15 października 2020, 12:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL