Teraz jest wtorek, 20 listopada 2018, 02:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Premiere Pro - "Bubel !?" 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post Premiere Pro - "Bubel !?"
Witam.

Może nie wszyscy zauważyli, więc ponawiam temat.
Dzięki znajomemu, od pewnego czasu testuję Premiere Pro, i muszę przyznać, że mi się spodobał, nawet bardzo. Zauważyłem jednak pewien mankament i to istotny. Występuje minimalne ząbkowanie w napisach i wstawionych fotkach. Nie wydaje mi się abym miał coś źle w ustawieniach, ale być może się mylę. Dodam tylko, że nałożenie jakiegokolwiek filtru np: korekcji RGB niweluje tą wadę. Widoczne jest to przede wszystkim na monitorze TV.
Mam w zwiazku z tym pytanie:
Czy u wszystkich z Was korzystających z Premiere Pro występuje to zjawisko? Czy tylko u mnie jest coś nie tak?
Mam nadzieję, że to nie jest kolejna niedoróba typu "czcionki w 6.5". Bo chociaż można to obejść, to fakt pozostaje.


pozdrawiam
Jacek.


środa, 10 grudnia 2003, 23:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Również od niedawna pracuje na AP Pro, ale nie zauważyłem żadnego ząbkowania. Zgrywałem materiał na kasetę, robiłem płyty DVD i jak dotąd wszystko w najlepszym porządku. Cały zestaw robiłem w firmie WAMM w Kielcach. Pozdrawiam.
Sławek


czwartek, 11 grudnia 2003, 10:37
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Jest to mało widoczne, ale po nałożeniu filtru widać różnicę na podglądzie w TV. Może tego poprostu nie zauważyłeś.
Premiere testuję z kontrolerem FireWire.

pozdrawiam
Jacek.


czwartek, 11 grudnia 2003, 12:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Premiere PRO "chodzi" całkiem przyzwoicie. Uważam, że Adobe zrobiło krok naprzód. Program oferuje naprawdę dużo. Co do jakości obrazu to nie zauważyłem niczego złego /karta Canopus DVStorm2 Pro/.
Obraz po nałożeniu dowolnych filtrów i napisów jest bez zarzutu.
Do Jacka : jeżeli masz problem z obrazem, o którym piszesz to raczej będzie wina Twojego kontrolera FireWire. Sprawdź czy na kontrolerze innego producenta też wystepuje to zjawisko. Osobiście sprawdziłem na kontrolerze wbudowanym w płytę ASUSa P4C800 Deluxe i wszystko jest OK. Pozdrówka.


czwartek, 11 grudnia 2003, 20:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Dzięki Bogdan.
W takim razie będę szukał przyczyny.
Dziwi mnie to trochę, bo w AP 6.5 nie występuje to "zjawisko".
A co do samego programu, jego pracy i możliwości to naprawdę firma Adobe mile mnie zaskoczyła. Jestem pod wrażeniem.

pozdrawiam
Jacek.


czwartek, 11 grudnia 2003, 21:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Cześć wszystkim
Też zauważyłem ten dziwny efekt ząbkowania. Posiadam Abita KT400 i Athlona XP 2600 z kontrolerem FiWi Minta. Co ciekawe, to to że po całej nocy spędzonej nad tym problemem nie doszłem do żadnych ciekawych wniosków i juz na odczepne wziąłem kartę i program do kolegi. Dziwne jest to że u niego nic takiego nie występowało. Jego komputer to Celeron 1700 i płyta MSI Intel 845E. Teraz chciałbym się dowiedzieć czy problem sprawia tutaj procesor firmy Athlon czy płyta Vija ??? Napewno nie jest to wina kontrolera ponieważ sprawdzałem to również na dvStormie i było to samo.

Czekam może ktoś z was będzie miał dostęp do sprzętu innego niż ja i podzieli się wrazeniami.

Do Jacka i Slavida: na jakim komputerze to ci sie dzialo ?







----------------------------------------------------------------------------------

Profesjonaliści kręcą przynajmniej na dwie kamery !!!!!,
Jedną można sobie nakręcić urodziny żony !!!!![i]


niedziela, 14 grudnia 2003, 01:40
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Sporo czasu straciłem, aby znaleźć jakąś zależność. Jak zauważył również przedmówca, co u mnie się też potwierdza, że na komputerze z Athlonem jest tylko to zjawisko. Nie wchodzą w grę również żadne inne programy z którymi mógłby być problem, ponieważ nawet na świeżo postawionym systemie jest to samo. Kontroler nie ma jednak nic do tego, ponieważ bez niego jest to samo. Okazuje się, że widać to również, na monitorze przy powiększeniu okna 100%. Dla większego zobrazowania, zainteresowanym zamieszczam zrzyty, wyrażnie widać różnicę.

[img]file:///D:/Moje%20dokumenty/Moje%20obrazy/napis.jpg[/img]
[img]file:///D:/Moje%20dokumenty/Moje%20obrazy/napis%20f.rgb[/img]

Wystarczy również, że ścieżka pod napisem będzie wymagała przeliczenia i już po kłopocie.
Nie spotkałem się jednak z tym zjawiskiem na żadnym komputerze z Pentium. Z Athlonem mam jeden komputer na nvidia.
Ciekaw jestem, czy komukolwiek chodzi dobrze na Athlonie?
A może to kolejne "dziwne" zachowanie Adobe?
Najpierw tylko Windows XP, a teraz okazuje się, że tylko Intel.

Pozdrawiam
Jacek.


niedziela, 14 grudnia 2003, 03:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
dlaczego "teraz okazuje sie ze tylko intel"? o tym bylo wiadomo jeszcze przed premiera tego programu. wlasciwie to zastanawialem sie czy nie okaze sie ze PRO nie bedzie w ogole ruszac na AMDkach..
Adobe moze zrobilo dobry funkconalnie program, ale jesli cos dziala tylko w "jednej slusznej" konfiguracji to dla mnie to bubel.


niedziela, 14 grudnia 2003, 10:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Albo spisek ;-)

pozdrowienia jednolinijkowe
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


niedziela, 14 grudnia 2003, 12:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
Nie kombinujcie Panowie :lol: , winę za wasze kłopoty ponoszą wasze płyty główne, nie procesor. Używam Athlona, płyta na SIS i nie mam żadnego z wymienionych problemów.


środa, 17 grudnia 2003, 22:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
serio? i odpala ci sie w w2000? to podziel sie sposobem na uruchomienie


czwartek, 18 grudnia 2003, 07:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Czy to ząbkowanie występuje w podglądzie czy też na exportach? bo u mnie na podglądzie owszem obraz jest gorszej jakosci ale przy exporcie jest idealny.

badyl: Premiere PRO działą tylko pod Windows XP Home i Pro ,przynajmniej takie są minimalne wymagania wg producenta.
Pozdrawiam Piotr


czwartek, 18 grudnia 2003, 20:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Eksportu nie sprawdzałem, bo przecież chodzi o odtwarzanie z timeline, a było takie jak napisałem wczesniej.
Powracając do sprawy, to nie wiem czy to wina procesora, czy chipsetu płyty, ale po zamianie płyty z procesorem na Intel problem zniknął. Jeśli idzie na jakimś AMD, to raczej przypadek i wątpie czy ktoś zagwarantuje prawidłową prace na paltformie AMD.
Wniosek jeden, jeśli ktoś zamierza pracować na AP Pro i nie chce mieć kłopotów to zdany jest na Intela i Windowsa XP. Dlatego z tego powodu, dla mnie jest to jednak bubel, albo jak to Ulv stwierdził -SPISEK.
Na to wszystko jeszcze wkurzył mnie Bill G. bo po zamianie płyty odmówili mi aktywacji systemu.

Pozdrawiam
Jacek.


piątek, 19 grudnia 2003, 02:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja pracuję z AP Pro na płycie Intela i Pentium IV 2,66 z kartą Matroxa TRX 100 Extreme, grafika również Matrox G 550. Jak pisałem wcześniej całość złożyli mi w WAMMie w Kielcach i jak dotąd nie mam żadnych kłopotów (poza nauczeniem się programu).
Nie ma żadnego ząbkowania i to bez względu na filtry i efekty nałożone na napisy czy cokolwiek innego. Swoją drogą Adobe powinno pomyśleć, że nie każdy chce pracować w oparciu o technologie Intela.
Mam też pytanie: od kiedy będzie można korzystać w AP Pro z efektów Adorage i Hollywood?
Pozdrawiam wszystkich!
Sławek


piątek, 19 grudnia 2003, 10:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
MrPIotr: wiem, ironizowalem


piątek, 19 grudnia 2003, 13:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL