Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 09:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jakiego oprogramowania użyć? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 17:55
Posty: 10
Post Jakiego oprogramowania użyć?
Witam

Jakiego oprogramowania użyć aby nadrobić słaby sprzęt. Mój komp to:
procek Duron 800
pamiec 128
karta graficzna geforce 2 mx
1 dysk Maxtor 40 gb 7200 obrotów
2 dysk Barakuda 40 gb 7200 obrotów

Moze ktos dziala na takim sprzecie wiec jestem ciekaw z efektów.
Moje pytanko jest takie. Moze jakoś oporgramowaniem bym to nadrobił. chodzi o to abym przy zgrywaniu w pełnym palu z kamery na DV nic nie stracił a potem przy przerabianiu na jakis format było możliwe użycie jakiego bufora albo co.

I druga sprawa to taka, ze aktualnie uzywam Pinnacle Studio 8 i narazie jestem w fazie testów. Chodzi o to ze zgrywam tym programem z kamery cyfrowej w formacie Dv na dysk. Nastepnie chciałbym w tym tez programie zrobić prostą obróbke ale kompresje chciałbym wykonać przy pomocy Gordian Knot według opisu ze strony. Tylko nie wiem jak to zrobić. Bo obrobiony materiał w studio 8 musiałbym na cos przekonwertowac. A wolałbym bym ten obrobiony materiał zapisac ponownie w takim samym rozmiarze jak czyste DV zgrany z kamery, tylko dodałbym do niego obróbke (efekty itd)a dopiero na koncu przy pomocy Gordian knot przekonwertowałbym ten materiał sobie np na DIVX. Troche zagmatwane ale jakos to wytłumacze jak bedzie trzeba.

W skrócie chodzi o to:
1)zgrywam materiał z kamery cyfrowej na dysk w DV przy pomocy Pinnacle studio 8
2) w tym tez programie obrabiam materiał i chciałbym go zapisac bez zadnej kompresji tylko czyste DV + Efekty
3) kompresja przy użyciu Gordian Knot

Czy da sie tak zrobić?
I co z tym buforowaniem?

Pozdrawiam
______________
Jaca


wtorek, 13 stycznia 2004, 21:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Słabego sprzętu to kolego nie nadrobisz.
Jeżeli chodzi o twoje pytanie w pkt.2 to nie rozumię czego nie wiesz - trzeba zapisać plik w takim samym formacie jak projekt i po krzyku. Niestety rendering po edycji musi potrwać i tego niestety nie przyspieszysz bez zmiany sprzętu.
Jeżeli chodzi o kompresję w GordianKnot - piszesz, że masz opis a nie wiesz jak to zrobić - napisz czego nie wiesz, albo czego nie rozumiesz - ja bym proponował użyć VirtualDuba.

Pozdro[/quote]


wtorek, 13 stycznia 2004, 22:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
jasne ze sie tak da i tak sie najczesciej robi
po prostu eksportujesz to do dv i wtedy nie tracisz na jakosci

dwie rzeczy na ktore musisz zwrocic uwage to:
1) dwukrotnie wiecej bedziesz potrzebowal miejsca na dysku, na org material i ten przeliczony
2) konfiguracja nadaje sie do obrobki, ale praca bedzie DALEKA od komfortu, podobnie z kompresja


wtorek, 13 stycznia 2004, 22:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Co prawda mam troche lepszy sprzet ale kumpel działa na podobnym do twojego i daje rady. Programowo raczej nie nadrobisz słabego sprzetu.
Dysk masz szybki więc z przechwytem bez utraty klatek nie powinno być problemu. Ale słaby procek będzie dawał się we znaki przy obróbce i kompresowaniu filmu (dłużej to będzie trwało ale efekt taki sam jak na szybkim kompie).
Ponadto podzielam zdanie poprzednika: materiał z pinacle możesz zapisać do avi DV i jakośc nie stracisz. Tego avika potem możesz w dowolnym progsie kompresować do innnych formatów.

pozdrawiam

kosmaluk


środa, 14 stycznia 2004, 09:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 17:55
Posty: 10
Post 
Witam

Dzięki za zainteresowanie tematem. Z tym buforowanie to chodziło mi o to aby ten materiał po obrobieniu nie miał czasmi jaki przycicań albo co. Może to trwać wszystko dłużej ale zeby efekt końcowy był płynny.

Co do postu:
kozi napisał(a):
Jeżeli chodzi o kompresję w GordianKnot - piszesz, że masz opis a nie wiesz jak to zrobić - napisz czego nie wiesz, albo czego nie rozumiesz - ja bym proponował użyć VirtualDuba.


Poprostu się źle wyraziłem. Opis mam i wszystko z niego rozumien. Tylko tak ogólnie nie wiedziałem co z czym. Mówisz ze proponujesz Virtual Duba. Ale Gordian Knot własnie pracuje z tym programem wiec wszystko gra.

Jeszcze raz dzięki za pomoc. Jakby co to będe pisał.
Pozdrawiam
__________
Jaca


środa, 14 stycznia 2004, 13:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 17:55
Posty: 10
Post 
Witam

Zdecydowałem się na program Pinnacle Studio 8. Zainstalowałem także system 2000 Professional i na drugim dysku zmieniłem partycje na NTFS. Jednak nadal mam problem z DMA. Podkreślam ze zainstalowałem też SerVice Pack v3 (wyczytałem gdzieś na forum,że powinno pomóc). Pomogło ale nie na długo. Jak odpale system to wszystko jest Ok. W menadzerze urządzeń podstawowy kontroler dla dysków ma Tryb DMA. Ale po 10 min pracy wszystko zaczyna się mulić i tryb dla drugiego dysku zmienił się na tryb PIO. Na tym niestety nie da sie nic zrobić. Moje dyski to Maxtor 7200 obrotów 40 GB i Barakuda 7200 obrotów 40 GB na której są dwie partycje NTFS. Czy ktoś moze mi pomóc.

Pozdrawiam
___________________
Jaca


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 20:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
Na jaki tryb DMA pozwala twoja plyta i dyski ?
Sprobuj zmienic tasme IDE na gesta.


wtorek, 20 stycznia 2004, 07:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 17:55
Posty: 10
Post 
Zapomniałem dodać jeszcze że w Windows 98 było wszystko OK i tryb DMA dla drugiego dysku nie zmieniał sie w tryb PIO w trakcie pracy.

Pozdrawiam
_______________
Jaca


wtorek, 20 stycznia 2004, 10:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 17:55
Posty: 10
Post 
Własnie obrabiałem film w systemie Windows 98 i dyski cały czas maja włączone DMA. W windowsie 2000 Professional juz po takim czasie pracy drugi dysk automatycznie by sie zmienił na tryb PIO. Czyli to nie wina sprzętu tylko systemu. Na upartego mógłbym obrabiać w 98, tylko plik wynikowy chciałby zapisac ponownie w pełnym DV+obróbka ale na partycji FAT 32 zapisze mi to w 4 plikach ze wzgledu na ograniczenie tej partycji a chciałbym w jednym pliku i dopiero potem za pomocą Gordian Knot przerobic to na jedna płytkę. Czy z poziomu Windows 98 jest możliwe zapisywanie na partycjach NTFS. Zainstalowałem taki programik, który powala na przegladanie partycji NTFS z poziomu Windows 98 ale niestety nie mozna na nie nic zapisywac. Czy da sie to jakoś zrobić?

Pozdrawiam
____________
Jaca


wtorek, 20 stycznia 2004, 12:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
podobno sie da (przynajmniej z linuxa) ale jest to bardzo niebezpieczne - mozna uszkodzic system plikow. najlepiej korzystac z w2k lub xp jesli chcesz zapisywac na ntfs. udma nie powinno sie samo wylaczac, przynajmniej u mnie nigdy sie nic takiego nie dzialo - sproboj moze jeszcze zainstalowac nowszy service pack (v4).


wtorek, 20 stycznia 2004, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
u mnie dyski sie przelaczaly na win xp gdy byly spiete jedna rzadka tasma na jednym kanale
tzn nie bylo to podczas pracy, tylko przelaczaly sie po ktoryms uruchomieniu

jesli masz mozliwosc to zmien sposob podlaczenie dyskow, masz je na osobnych tasmach ?


wtorek, 20 stycznia 2004, 14:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 17:55
Posty: 10
Post 
Moje podłączenie to takie

1 kanał

-Master Maxtor 40 GB
-Slave Barakuda 40 GB (kieszeń)

2 kanał

-Master Cd-Rom LG
-Slave Nagrywarka Lite-ON

Mówicie cały czas o jakiś gęstych i rzadkich taśmach. Może mi to któs wytłumaczyć. Bo jak narazie dla mnie taśma to taśma. Podkreślam jeszcze ze w 98 ta sama konfiguracja pracuje normalnie.

Pozdrawiam
_____________
Jaca


wtorek, 20 stycznia 2004, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
rzadka tasma to taka ktora ma 40 kabelkow, a gesta to taka co ma ich 80


wtorek, 20 stycznia 2004, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Przy czym 40 z tych 80 w gęstej robi dokładnie to samo co w rzadkiej, pozostałe 40 stanowi ekran. Złącza są identyczne w obu typach.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


wtorek, 20 stycznia 2004, 19:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
wszystko sie zgadza plus to ze wyzsze tryby DMA, a co za tym idzie szybsza komunikacje z dyskami uzyskasz tylko stosujac tasme gesta

dyski masz podpiete dobrze, sprobuj tylko zmienic tasme dla dyskow twardych na "80-tke"


środa, 21 stycznia 2004, 07:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL