Teraz jest wtorek, 13 listopada 2018, 00:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Kilka pytań o Vegas Video 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kilka pytań o Vegas Video
Mam kilka pytań "technicznych" do Vegasa 4.0e :
1. Jak zrobic zeby paski na listwie edycyjnej wygladaly podobnie do AP (bez klatek w nich)
2. Jak sie tnie ujecia (na pol na przyklad)??
3. Jakie sa dobre metody kompresji do *.avi (codeci itp.)
4. A to tak dla zmyły :D:D!


sobota, 14 lutego 2004, 13:32
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 3 listopada 2003, 16:02
Posty: 19
Lokalizacja: Szczytno
Post 
ad1. AP?

ad2. po prostu wycinasz jedną klatkę (tam gdzie chcesz mieć ucięte ujęcie)

ad3. Xvid - 25 klatek/s, frame size - 352x240 (512x384 - jak kto woli), bitrate ok 1000Kbps - audio - mp3 44 kHz 192kbps (ukłon to Dj Darecki)

da4. hahaha :D :lol:


niedziela, 15 lutego 2004, 01:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 3 listopada 2003, 16:02
Posty: 19
Lokalizacja: Szczytno
Post 
ad1.

acha, chodzi o adobe premiere...nigdy z niego nie kożystałem...


niedziela, 15 lutego 2004, 01:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jubell napisał(a):
ad2. po prostu wycinasz jedną klatkę (tam gdzie chcesz mieć ucięte ujęcie)

Tjaaa tylko, ze ja wlasnie nie wiem jak ta klatke wyciac :D


niedziela, 15 lutego 2004, 20:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jubell napisał(a):
ad1. AP?

ad2. po prostu wycinasz jedną klatkę (tam gdzie chcesz mieć ucięte ujęcie)

ad3. Xvid - 25 klatek/s, frame size - 352x240 (512x384 - jak kto woli), bitrate ok 1000Kbps - audio - mp3 44 kHz 192kbps (ukłon to Dj Darecki)

da4. hahaha :D :lol:


niedziela, 15 lutego 2004, 20:05
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Sorry
A ten ostatni post to mi sie przez przypadek wyslal chyba (?) :/
BTW : Po wygenerowaniu pliku on wyglada jakby mial jakies rozmazanie dane...
BTW2 : Co ustawic w "Template" (NTSC, czy cholera wie co...) ??


niedziela, 15 lutego 2004, 20:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Nikt nie wie ??
Nikt nie wie jak to sie robi ??
no i jeszcze pytanko :D :
- Jak sie robi panoramiczny obraz ?


czwartek, 19 lutego 2004, 17:12
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
1.Z Options menu, wybierz Preferences i wybierz General tab. w okienku które się otworzyło wybierz Draw waveforms and frames in events
2.W miejscu gdzie chcesz zrobić cięcie ustawiasz wskaźnik klatki za pomoca myszki(pionowa linia pokazujaca która klatke właśnie oglądasz) i naciskasz klawisz S.
3.Z File menu wybierasz Render As wybierasz Zapisz jako Avi oraz default template, obok jest przycisk Custom który naciskasz i w zakładce Video wybierasz VideoFormat np. XVID. potem ok i zapisz.... odnośnie wyboru i ustawienia codeca polecam serie artykułów na http://www.divx.pl


czwartek, 19 lutego 2004, 19:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 3 listopada 2003, 16:02
Posty: 19
Lokalizacja: Szczytno
Post Ponownie
już o to kiedyś pytałem...

może ktoś wie jak zdobyć (jeżeli jest dostępny) efekt "zamrożenia" obrazu, taki jak stosuje się w programach telewizyjnych (coś jak by delikatne rozmazanie obrazu)....


piątek, 20 lutego 2004, 19:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Obraz Panoramiczny? Jeżeli chcesz zrobić projekt 16:9 to wybierasz z File menu Properties i wybierasz Template naprzykład Pal Videscreen. Jeżeli jednak obraz źródłowy był 4:3 to musisz go jeszcze scropować-klikasz prawym na timelinie na wstawiony film i z menu wybierasz Video EventPan andCrop i wybierasz preset 16:9. Aby w okienku podglądu zobaczyc obraz w proporcjach takich jak na telewizorze na okienku podgladu klikasz prawym i wybierasz simulate device aspect ratio.
Efekt Zamrożenia? Jeżeli chodzi o zatrzymanie kadru to po prostu zwalniasz prędkość do zera: klikasz prawym na timelinie na filmie, wybierasz InsertRemove VelocityEnvelope i poruszjąc linia w dół zmniejszasz prędkość do zera(dwuklikając robisz keyframy), aby ustalić dokładniej zero musisz powiekszyć linijke z filmem.


piątek, 20 lutego 2004, 21:36
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2004, 23:47
Posty: 80
Lokalizacja: Elbing
Post 
No tak obraz zamrozony a co z dzwiekiem dalej leci


piątek, 20 lutego 2004, 21:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 3 listopada 2003, 16:02
Posty: 19
Lokalizacja: Szczytno
Post 
nie o takie zamrożenie mi chodziło....

oglądając np TVN obraz nie jest taki wyraźny tylko jak by widziany za delikatną mgiełką - z "fachowego" źródła wiem, że nazywa się to efektem zamrożenia obrazu (nie zatrzymania klatki)


sobota, 21 lutego 2004, 02:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Odpowiadając na pytaniea nie zalogowałem się ostatnio. Przepraszam. Jeżeli kolega chce rozmyć obraz to jakiś blurfilter , bo nie bardzo wiem o co chodzi(chyba że obiekt się poruszał to po zatrzymaniu siła żeczy będzie rozmyty)- proszę o nadesłanie klatki z efektem do wykonania lub kiedy to można na TVN zobaczyć.
Do kolegi który pytał się a co z dźwiękiem? Proponuje też go zwolnić do zera - powstaki efekt jakby DJ zwolnił obroty płyty aż do zatrzymania.


sobota, 21 lutego 2004, 08:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL