Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 03:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 CCE 2.66 kontra Procoder Expres 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post CCE 2.66 kontra Procoder Expres
Właśnie. Jak w temacie - wypowiedzcie się proszę - w oparciu o wasze doświadczenia - na temat wyższości CCE nad Procoderem lub odwrotnie.
Pozdrawiam


piątek, 27 lutego 2004, 16:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
CinemaCraftEncoder jest najszybszym i najlepszym encoderem jaki widziałem. Zrobienie SVCD z DIVX trwa 0,5h(jeden przebieg) dla filmu 90minutowego na procesorze Athlon 2500. Oczywiscie najlepiej zarzucić 2 przebiegi wtedy będziecie mogli oglądać na jednym CD filmy nawet 2 godzinne. Wiele takich płytek sprzedało się u mnie w pracy :-). Procoder chyba nie obsługuje skryptów avisynth'a a tylko w ten sposób można coś zrobić z video szybko i dobrze - proszę o potwierdzenie kogoś kto ma Procodera i Avisyntha.


sobota, 28 lutego 2004, 09:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Elektron napisał(a):
Procoder chyba nie obsługuje skryptów avisynth'a a tylko w ten sposób można coś zrobić z video szybko i dobrze - proszę o potwierdzenie kogoś kto ma Procodera i Avisyntha.


Bezpośrednio nie obsługuje. Ale to: VFAPICodecV105EN.zip jest narzędzie, które pozwoli na użycie skryptu. Wiem to od Matrixa. Jeszcze nie testowałem. Jeżeli masz ochotę to ptrzetestuj i napisz opinię.
Pozdrawiam


sobota, 28 lutego 2004, 12:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cześć Kozi. Dzieki -ale jak kiedyś testowo kodowałem czyste avi procoderem to bardzo zmartwiłem się szybkoscią tej operacji, więc nie chce sprawdzać ile to będzie trwało po użyciu kilku filtrów w avisynthcie +przepuszczenie przez vfapi +kodowanie w procoderze 8O . Natomiast wracajac do tematu wątka: Procoder to zaawansowana aplikacja do konwersji róznych formatów, natomiast CCE to koder mpg więc właściwie trudno to porównywać - przychodzi mi do głowy takie porównanie: Procoder to Miniwieża co odtwarza kasety,kompakty i radio a CinemaCraftEncoder to tylko stacjonarny CD player. I teraz od użytkownika zależy czy chce jednym naciśnięciem skopiować kompakt na kasetę czy podłączyć jeszcze korektor i pobawić się dźwiękiem.


sobota, 28 lutego 2004, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Witam
Z mojego doświadczenia wynika że Procoder jak narazie nie ma konkurencji pod względem jakości kodowania i to na rónego rodzaju materiałach (szybkich, wolnych, ciemnych, jasnych itp). Porównajcie sobie kilka wyciiągniętych klatek z tego samego materiału (tych samych klatek) kodowanych jednym i drugim kodekiem. Co prawda w scenach gdzie mniej ruchu i przy założeniu że materiał wyjściowy jest dobry różnic znaczących nie widać, ale w materiale z szybkim ruchem różnica jest znaczna.
Testowałem cce rózne wersje (2,5; 2,62; 2,66; 2,67) i żadna nie przynosi żadnych istotnych poprawek. Jak dla mnie najlepszą wersją jest 2,5.

Co do szybkości kodowania to oczywiście CCE nie ma konkurencji. To jest poprostu wyścigówa wśród koderów.

No i jeszcze cena. A tu niespodzianka, bo Procoder kosztuje 50$ a CCE kilka tysięcy$$.

Wybór więc należy do was, co tak naprawdę prewferujecie, jakość, szybkosć czy cenę itp.

Jak dla mnie to z progreamowch koderów jakie istnieją Procoder jest najlepszy.

pozdrawiam
kosmaluk


poniedziałek, 1 marca 2004, 09:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
kozi napisał(a):
Wiem to od Matrixa. Jeszcze nie testowałem. Jeżeli masz ochotę to ptrzetestuj i napisz opinię.
Pozdrawiam
Na pewno nie ode mnie.


poniedziałek, 1 marca 2004, 16:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam kolegów. Cześć Matrix - byłeś na mojej stronce?. Cześć kosmaluk- zastanowiło mnie to co napisałeś bo wiesz prokodera uzywałem kilka razy tylko, natomiast CCE często no i teraz tak mi się myśli: może po prostu procoder ustawia jakieś swoje filtry przed zrobieniem filmu tak jak te w TMPGencoderze i dlatego efekt Tobie sie podobał? Wcale nie chcę powiedzieć że CCE będzie lepszy - tylko mam pytanie :ostatnio kodowałeś coś Prokoderem? Mógłbyś zakodować jakiś fragment znanego filmu zebym miał taki u siebie ?-mógłbym porównać - najbardziej interesowałby mnie bitrat kole 3000 tak zeby 3h wesela weszło na DVD.


poniedziałek, 1 marca 2004, 17:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Nie pisałem tego posta żeby się z kimś sprzeczać o to który lepszy tylko wyraziłem swoją, subiektywną opinię.
Jak wyżej pisałem testów robiłem wiele na różnych materiałach i nie mam czasu i chęci na nowe bo nic one nowego nie wniosą.
Co do kodowania w Procoderze to nigdy nie używałem żadnych filtrów i innych bajerów podczas kodowania (czysty film i kodowanie), ale koduje zawsze z ustawieniem "master quality".

Dla mnie procoder oferuje najlepszą jakość kodowania, przekonałem się osobiście na wielu wypalonych płytkach i choć nie jest najszybszy to jest jak narazie dla mnie numerem 1.

Acha i co do skryptów avisynth to oczywiście że w Procoderze można takowe używać. Trzeba jedynie ten skrypt zamienić kodekiem VFAPI Reader Codec na rozszerzenie .avi i ten plik załadować do Procodera. Cała operacja zajmie ok. 1 min.


pozdrawiam
kosmaluk


wtorek, 2 marca 2004, 09:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
tjjaaaaa .... tak sobie czytam i czytam .... ehhh. macie : http://www.filmowiec.pl/html/forum3/dow ... 1079615608
to chyba definitywnie kończy temat CCE (a przynajmniej do wersji 3.0)
Pozdrawiam
PS> a zawsze twierdziłem że amerykańskie wynalaski są do dupy ;> CCE , Motorole które obsługuje się zupełnie inaczej niż wszystkie inne komórki, samochody które świetnie jeżdżą po prostej ale w zakręcie ....
Nawet kobiety reklamują ładniutkie niby laseczki, wszystko cacy - a jak się tam pojedzie to same 90kg kaszaloty ... ;/ Podobno za to lotniskowce mają dobre ;>


niedziela, 21 marca 2004, 09:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 stycznia 2004, 19:48
Posty: 140
Lokalizacja: Warszawa
Post 
No właśnie i dlatego dopiero CCE może służyć jako wzorzec bo ktoś był na tyle inteligentny robiąc CCE że nie dopuscił do kodowania BFF czyli od drugiej lini obrazowej. Tylko konwencjonalne telewizory(czytaj : już wymierający gatunek) odtwarza tylko w BFF. A co z telewizorami plazmowymi, lcd czy komputerowymi monitorami gdzie natywnie(czytaj: tak jak bóg przykazał) obraz jest wyswietlanu po kolei od pierwszej lini obrazu - a no odtwarzacz DVD musi przerobić ten sygnał BFF na TFF( lub progressive który też jest TFF) co kończy się pogorszeniem jakości. A to że ktoś nie wie jak zakodować dobrze film to nie wina może dobrego oprogramowania. Druga sprawa: każdy materiał można przerobić w dowolny sposób na BFF,TFF,progressive - Ale fakt ze dla początkujacego program który zrobi to za niego jest wygodniejszy.


poniedziałek, 22 marca 2004, 20:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Elektron : dasz głowę że każdy PAL'owski stacjonarny odtwarzacz DVD (a w szczególności te bardzo tanie które schodzą z magazynów najszybciej) odczyta poprawnie taką płytkę? Że po 2 dnich nie przyjdzie jakiś klient z reklamacją że "u niego jest coś nei tak z tym DVD" ? ;>


wtorek, 23 marca 2004, 00:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL