Teraz jest wtorek, 20 listopada 2018, 00:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 edius2.0 demo to chyba jakis sciem:) 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 października 2003, 16:03
Posty: 48
Lokalizacja: Ostroleka
Post edius2.0 demo to chyba jakis sciem:)
witam
wlasnie zainstalowalem ediusa demo i nie wiem co sie dzieje na procku barton2500 1gbram wszystko chodzi w real time albo mi sie tylko tak wydaje:) dopiero przy kombinacji np 3 roznych filtrow pokazuje sie czerwona krecha i krzyczy stop play czy cus. czy to jest jakis sciem jak robie na premiere pro to tam nawet glupie przenikanie trzeba liczyc
pozdrofka
Artur


piątek, 19 marca 2004, 01:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
a nie piszesz czasem tylko o podgladzie ?
bo jesli tak to przeciez takowe jest w ums od dawna i to jeszcze lepiej zrobione


piątek, 19 marca 2004, 07:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 października 2003, 16:03
Posty: 48
Lokalizacja: Ostroleka
Post 
hmmm chyba nieee:)


piątek, 19 marca 2004, 07:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
oj chyba tak :)
masz na mysli obraz wyswietlany na monitorku podgladu klipu z timeline?
jesli tak to masz na mysli podglad w sporo zmniejszonym formacie
przeciez wersja trial nie pozwala na export np na tasme, a tylko wtedy by mozna powiedziec ze to jest real time :)


piątek, 19 marca 2004, 07:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
W Ediusie wszystko co jest w okienku podgladu jest też na wyjściu FW
oczywiście filtry i efekty tez
Dodatkowo polecam kombinacje <szift> <spacja> dla bardziej "skomplikowanych" projektów ( 32 ramki jest najpierw buforowane )
Polecam


piątek, 19 marca 2004, 11:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
czytalem ze do dwoch sciezek edius jest w stanie obslugiwac w rt
przyznam ze sam sie bawilem demem, ale nie testowalem go pod tym katem, mimo wszystko trudno mi jest uwierzyc ze bez karty wspomagajacej jest mozliwe export dv bez przeliczania, byc moze warunkiem sa te dwie sciezki
skoro przelicza tak wszystko WSZYSTKO w rt po co ma mozliwosc przeliczania tylko czesci materialu ktora wlasnie wymaga przeliczenia ?

sam jestem ciekaw, moze ktos to wyjasnic ?


piątek, 19 marca 2004, 13:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
po tylu pochlebnych opiniach tez chyba wyproboje ediusa, ale poki co ciekawi mnie ten render w rt. moze on przelicza w tle te efekty? bede wdzieczny za jakies info od uzytkownikow tego programu.


piątek, 19 marca 2004, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
http://www.filmowiec.pl/html/forum3/vie ... 1079520151


sobota, 20 marca 2004, 00:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hejka !
Mam ediusa 2.0 od przedwczoraj. Moj komp. to Celek 2500, 512RAM dysk SATA 120 GB + płyta GA 7INXP Dokupilem jeszcze kontroler fireWire firmy mint za 69 zl. wpakowałem klipy na 3 sciezki + napis na T1 . Inskriber jest jakis taki pogmatwany. Ale nie renderuje sie nic anic !
Export do DivX jest żółwiasty 1 minuta w 6 minutek, ale idzie wytrzymac.
Do DVD 1 minuta w 2 tez można żyć. I po co komu jakś tam karta video ?
Jakość obrazu REWELKA, MIODZIO, SUUUPER Premierek wymięka :D


sobota, 20 marca 2004, 18:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Jak widzę ludzi poznających EDIUSa przybywa. Szkoda tylko, że Canopus wersję dmo tak bardzo ograniczył bo nie można poznać prawdziwej wartości tego znakomitego softu. Ponieważ dostaję całę masę emaili (tylko dzisiaj otrzymałem ich 78...) z pytaniami czy to prawda, że...., itp.
Postanowiłem przetestować PEŁNĄ wersję Ediusa v.2.0 na średnim kompie, tzn. ASUS P4C800 Deluxe, P4 2,8GHz/800/HT + 512MB RAM + grafa ATI 9600 PRO/128MB. Do zgrywania materiału posłużyła mi kamera SONY VX-2100E + kontroler wbudowany w płytę ASUSA.
Udało mi się odpalić bez problemu klip video na którym położyłem kilka fitrów naraz (oldMovie, region, colorcorection, blur) do tego dołożyłem napis z zainstalowanego inscribera RT + przejście w drugi klip efektem 3D, oraz dodałem jeszcze filtr 3D picture in picture. I co ? I nic !
Program spokojnie odtwarza wszystko bez renderingu, w RT ....
Aż trudno uwierzyć zważywszy na to, że nie ma żadnego wspomagania sprzętowego. Jest tylko zwykły kontroler firewire (zintegrowany z Asusem)
Zgadzam się z przedmówcą. Karty za ciężką kasę przestają być potrzebne ! (Edius posiada jeszcze wiele innych ciekawostek które przetestuję jeszcze dzisiaj... Eksport do DivXa, MPEG2, możliwość dogrywania dźwięku z podłączonego mikrofonu, itp.) Jak na razie jedynym mankamentem tego programu jest cena - 2700 PLN brutto.
Ale z czasem pewno spadnie, a wtedy ....., cóż zobaczymy.
Pozdrówka.
P.S.
Przepraszam tych wszystkich, którym jeszcze nie odpisałem na e-maile.
Postaram się to nadrobić w najbliższym czasie.


niedziela, 21 marca 2004, 19:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tej beczce miodu jakim jest Edius w wersji 2 przyda sie trochę dziegciu, mianowicie:
1. Brak podglądu poszczególnych klatek filmu na Timeline (widoczny jest tylko szary blok)
2. Brak współpracy z niektórymi formatami, np. Quick Time (mov)
3. Brak, mimo reklamy już przy poprzednich wersjach, sygnału na wyjściu cyfrowym i analogowym podczas eksportu do mpeg2.
4. Brak możliwości oddzielenia ścieżki video od audio.
5. Brak podstawowego, moim zdaniem, filtra 2D umożliwiającego powiększanie wybranego fragmentu filmu lub napisu.
6. Brak narzędzia umożliwiającego jednoczesne przesuwanie klipów znajdujących na kilku ścieżkach.

To mankamenty, które udało mi się zauważyć podczas krótkiej pracy z Ediusem (mam nadzieję, że więcej ich nie będzie, a niektóre z wymienionych przeze mnie pomogą rozwiązać fachowcy znający lepiej Ediusa niż ja).
Na korzyść Ediusa przemawia jego fantastyczna stabilność (pod warunkiem dobrej konfiguracji komputera) oraz rewelacyjny ProCoder Ekspres (chociaż można go dokupić o ddzielnie za smieszne pieniądze - 400zł)


niedziela, 21 marca 2004, 20:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL