Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 00:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 AP 7.0 PRO jednak nie dla profesjonalistow 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post AP 7.0 PRO jednak nie dla profesjonalistow
Witam chcialem podzielic sie moimi wrazeniami (subiektywnymi :)) dotyczacymi programu AP 7.0 PRO.... Na wstepnie zaznaczam ze z nie jestem nowicjuszem w tej dziedzinie zarowno z AP i AE mam stycznosc od wersji 5.0....
Zajmuje sie montazem teledyskow jak rowniez mv i lwia czesc swojej pracy robie wlasnie w AP (poniewaz latwiej mi jest dosynhronizowac muzyke i zrobic przejscia)...
Wlasnie za to lubilem AP do wersji 6.5... Za latwosc i czytelnosc montazu....
Zasadniczo niewiele wiecej bylo mi potrzebne bo wszystkie efekty dodawalem w AE....

Niestety wczoraj po raz pierwszy skozystalem z AP 7.0 PRO i bardzo sie rozczarowalem...
Oczywiscie nowy ladny wyglad cieszy oczy jednak przeciez nie to sie liczy najbardziej....
Zaimportowalem zrodla (kilkanascie plikow avi) i pierwsze ostrzezenie AP dostal za niedzialajacy prawy przycisk myszy (w celu zmiany widoku i spersonalizowania okna)... Okazalo sie ze Adobe przyja standard znany z PS no dobrze mozna sie przyzwyczaic....
Kolejny minus za bark okna navigation, nie znalazlem go choc chwilke sie go oszukalem (no nic bez niego tez sie da)
Najwiekszy minus jednak program dostal za brak okna przejsc... A wlasciwie za sposob jaki w wersji 7.0 sa one realizowane....
To musial wymyslec ktos chory... Przezysty jednookienkowy interface zamienic na 2 okienkowe monstrum ktore i tak nie spelnia podstawowej funkcji....
Tego bylo za wiele program dostal czerwona kartke i wrocil na szafe :) jego miejsce zaja stary poczciwy 6.0 :)

Tak jak w temacie 7.0 PRO nie mozna doceniec za podejscie do tematu a napis PRO mozna skwitowac usmieszkiem

pozdrawiam

_________________
Tu powinno być jakieś mądre zdanie (o życiu/śmierci/ itp)


poniedziałek, 10 maja 2004, 10:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 maja 2004, 10:26
Posty: 13
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
sadze ze adobe idzie w zlym kierunku... wiadomo ryenk profesjonalny jest zbyt waski zeby "czesac" na nim ciagle kase a maszyny domowe staly sie na tyle szybkie a technologie na tyle powszwechne (kazda szanujaca sie kamera ma firewire albo usb) ze umozliwiaja prosta edycje video... wiadkomo przy niektorych zastosowaniach premier staje sie jedynie dodatkiem.. prosciej niz w ae wykonuje sie w nim przejscia choc panowie z adobe zafundowali nam w tej sprawie krzaczka... prosciej pociac w nim film itd. szkoda tylko ze z premiera trobi sie powoli movie maker a nie narzedzie do skladania filmow...

jedna rzecz wyszla jednak premierowi na dobre... brak automatycznego dostosowania wielkosci klipu do ekrnu. podczas mojej krotkiej pracy z programem zauwazylem ze program na sile nie dostosowuje klipu do wymiaru projektu... byl to jak narazie jedyny pozytyw.

moja praca z ap7 skonczyla sie szybko... stary dobry 6.0 wrocil szybko do lask


poniedziałek, 10 maja 2004, 11:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
True, wlascwie troszeczke rozczarowuje poziom forum a wlasciwie forma... Spodziewalem sie bardziej jakis topicow problemami przy samym tworzeniu... A tutaj najczesciej prozba o pomoc w AP (najczesciej problemy ze sprzetem)
Wlasciwie to nowy uzytkownik po kilu tygodniach ma odpowiedzi na podstawowe pytania jednak pozniej zaczynaja sie problemy :)

W dalszym ciagu uwazam ze AP to notatnik do szybkiego montazu i zadnych dodatkowych efektow nie ma co w niego pchac ma ma jednak ograniczone mozliwosci (chocby z zachowaniem aspect ratio) :)

_________________
Tu powinno być jakieś mądre zdanie (o życiu/śmierci/ itp)


poniedziałek, 10 maja 2004, 12:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 maja 2004, 10:26
Posty: 13
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
tdx napisał(a):
W dalszym ciagu uwazam ze AP to notatnik do szybkiego montazu i zadnych dodatkowych efektow nie ma co w niego pchac ma ma jednak ograniczone mozliwosci (chocby z zachowaniem aspect ratio) :)


notatnik to moze jest co nie zmienia faktu ze powinien to byc notatnik funcjonalny i spelaniajacy swoje zadanie... nie dosc ze przecietny uzytkownik (nawet nie ten amatorski a profesjonalny) nie zna polowy funkcji takiego programu to jeszcze funduje sie mu zmiane niemalze calego interfejsu... jesli po otrzymaniu nowego produktu jestesmy zmuszeniu do waliki z interfejsem bo firma przyzwyczaja nas od dluzszego czasu do pewnych zachowan by nagle zmienic prawie wszystko robiac produkt pod publike to niestety powazni uzytkownicy zaczna od produktu uciekac...


poniedziałek, 10 maja 2004, 14:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
_DL_ napisał(a):
nie dosc ze przecietny uzytkownik (nawet nie ten amatorski a profesjonalny) nie zna polowy funkcji takiego programu to jeszcze funduje sie mu zmiane niemalze calego interfejsu...


No nie to przegiecie.... Ap jest prosty i to jest jego najwieksza zaleta... A do tego swietnie sie na nim pracuje...
Pokaz mi w ap 6.0 opcje ktore nie wiesz do czego sluza :)

pozdrawiam

_________________
Tu powinno być jakieś mądre zdanie (o życiu/śmierci/ itp)


poniedziałek, 10 maja 2004, 15:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 maja 2004, 10:26
Posty: 13
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
no coz ... widzialem kikla osob pracujacych w roznych programach i to czesto uwazajacych sie za "profesjonalistow" i musze powiedzec ze znajomosc oprogramowania jest gorzej niz marna. notatnik to naprawde potezne narzedzie w rekach osoby ktora potrafi go uzywac... co nie zmienia faktu ap sie zmienil jak dla mnie zmian te maja wiecej minusow niz plusow.... jesli mial bym za ta wersje programu zaplacic to szczerze wole korzystac z movie makera.... programy pod tym wzgledem potrafia to samo. ;P a movie maker jest jeszcze prostszy i wylacznie do laczenia klipow swietnie sie nadaje.


poniedziałek, 10 maja 2004, 15:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
To ty chyba masz amezje format wyjsciowy audio : metaliczy czolg :), video: strumieniowy WMP :)

Automatycznie dzilenie na sceny.... <<czyli dlugie czekanie na nic bo automat zawsze to zle zrobi...

BDW: slyszalem ze wyszla 2? Moze akuratnie :)

_________________
Tu powinno być jakieś mądre zdanie (o życiu/śmierci/ itp)


poniedziałek, 10 maja 2004, 15:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 maja 2004, 10:26
Posty: 13
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
nie, nie mam... jednak chodzilo mi o cos innego .. po co inwestowac w program (na ktory trzeba wydac jak by sie na to nie patrzyc spore pieniadze - zwlaszcza w polskich warunkach) jesli podobna funcjonalnosc przedstawiaja programy "darmowe" (nie do konca bo za winde trzeba zaplacic... no ale jest to jakis dodatek :) ) ba mozna by rzec adobe (chociaz nie tylko) chce byc jak M$... poniewaz programy takie jak premier 7 przypominaja bardziej zabawke do sklejania scen MS niz profesjonalny program jakim byl AP 6.x. ale o pogoni za klijentem detalicznym - amatorskim juz bylo


wtorek, 11 maja 2004, 08:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
Pisz ciszej bo zaraz odezwia sie fani konkurencyjnych produktow :) i beda chcieli cie nawracac na Jedyna Sluszna Droge...

Moral z tej bajki jest taki ze nawet najlepsze programy mozna.... zepsuc :)

Moze warto wystosowac obywatelka inicjatywe :) do Adobe, chociaz prawa rynku sa nieublagane...

_________________
Tu powinno być jakieś mądre zdanie (o życiu/śmierci/ itp)


wtorek, 11 maja 2004, 09:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 maja 2004, 10:26
Posty: 13
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
a co my biedne rzuczki mozemy :)


wtorek, 11 maja 2004, 09:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Adobe Premiere Pro jest w pełni profesjonalnym oprogramowaniem. Został napisany dla ludzi którzy zajmuja się montażem profesjonalnie w Telewizji czy firmach reklamowych. Zostały w nim wykorzystane doświadczenia zawodowych montażystów.

Sama idea programu jest zupełnie inna od Adobe 6.5. Jeśli nie poznamy tak do końca możliwości jakie przedstawia i technik pracy na nim to szkoda mówić o jakichkolwiek porównaniach.
Przejście z Adobe 6.5 na Pro jest bardzo trudne bo trzeba się nauczyć innego sposobu pracy. Potem montujemy tylko szybciej i bardziej wydajnie.

Podstawą jest przeczytanie instrukcji programu i zawartych w niej skrótów klawiaturowych. Poza tym polecam szkolenia z obsługi tego programu w firmie WAMM.

pozdrawiam


wtorek, 11 maja 2004, 10:19
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
Piotr S napisał(a):
Sama idea programu jest zupełnie inna od Adobe 6.5. Jeśli nie poznamy tak do końca możliwości jakie przedstawia i technik pracy na nim to szkoda mówić o jakichkolwiek porównaniach.


Idea? Przyswiecala chyba taka zeby napsuc krwi dotychczasowym uzytkownikom.
Techniki? To jest program do montazu i skoro uzywam go od 5 lat to wiem co sie zmienilo i co (nie rob z ludzi neandertali :))

Piotr S napisał(a):
Przejście z Adobe 6.5 na Pro jest bardzo trudne bo trzeba się nauczyć innego sposobu pracy. Potem montujemy tylko szybciej i bardziej wydajnie.


Firma przyzwyczajala do produktu przez 10 lat (uczenie sie tez troche zajmuje czasu) i 11 robi zwrot o 180?
I dlaczego w takiem razie nie zrobili czegos podobnego z AE 6.0?

Piotr S napisał(a):
Podstawą jest przeczytanie instrukcji programu i zawartych w niej skrótów klawiaturowych. Poza tym polecam szkolenia z obsługi tego programu w firmie WAMM.


Jasne.... Sluchaj wiem dokladnie gdzie co jest w AP 7.0 tylko nie podoba jakt to wyglada :)

pozdrawiam

_________________
Tu powinno być jakieś mądre zdanie (o życiu/śmierci/ itp)


wtorek, 11 maja 2004, 10:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 maja 2004, 10:26
Posty: 13
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Piotr S napisał(a):
Adobe Premiere Pro jest w pełni profesjonalnym oprogramowaniem. Został napisany dla ludzi którzy zajmuja się montażem profesjonalnie w Telewizji czy firmach reklamowych. Zostały w nim wykorzystane doświadczenia zawodowych montażystów.


nikt temu nie przeczy ... ale nie sadze zeby tym ludziom podobala sie rewolucja z siodmej wersji produktu... nie podoba mi sie ze rzeczy ktore w 6.5 byly proste do wykonania w 7 moze sa... ale duzo bardziej rozwalone i zrobione w inny sposob co nie wplywa dobrze na ludzi przyzwyczajonych do pewnych sposobow dizalania...

to wlasnie ci profecjonalisci w telewizji i reklamie najbardziej odczuja te zmiany... wiadomo jak bardzo ponapinane sa tam terminy. czesto trzeba robic cos na juz. jesli najpierw trzeba poznawac od nowa interfejs (bo trzeba w wersji 7.0 - niektore rzeczy robi sie po prostu inaczej - jesli chodzi o mnie trudniej) to wielu z nich zrezygnuje z nowych programow - nie ma na to czasu!! czas to pieniadz... czesto 2 godziny moze kosztowac kilka-kilkanascie tysiecy zl

Piotr S napisał(a):
Sama idea programu jest zupełnie inna od Adobe 6.5. Jeśli nie poznamy tak do końca możliwości jakie przedstawia i technik pracy na nim to szkoda mówić o jakichkolwiek porównaniach.
Przejście z Adobe 6.5 na Pro jest bardzo trudne bo trzeba się nauczyć innego sposobu pracy. Potem montujemy tylko szybciej i bardziej wydajnie.


nie wiem czy kolega zauwazyl ze rozmawiamy o rozniacach pomiedzy wersjiami 6.5 pro i 7.0 pro.. nawet 6.5 do wersji pro nie roznil sie tak bardzo jak roznica pomiedzy 6.5 a 7.0

Piotr S napisał(a):
Podstawą jest przeczytanie instrukcji programu i zawartych w niej skrótów klawiaturowych. Poza tym polecam szkolenia z obsługi tego programu w firmie WAMM.
pozdrawiam


nie jest to sprawa instrukcji czy jakiegos szkolenia (moze jakas reklama :) ) a faktu ze pewne zmiany sa niedopuszczalne... sledzac rozwoj programow firmy macromedia i ich kolejnych wersji mozna zauwazyc ze w interfejsie wiele sie zmienia... zawsze jednak pozostaje mozliwosc dostosowania programu do wygladu ze starzszej wersji co ulatwia przesiadke... program to proponuje po pierwszym uruchomieniu... proponowany jest nowy interfejs ale stary zawsze mona wlaczyc... nowy premier tego nie zaproponowal i zmiany przez to sa gorzej przyjmowane ( nie sa to tylko moje odczucia a stwierdzenie wielu osob)


wtorek, 11 maja 2004, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Metoda aby nauczyć się efektywnie korzystać jest dość brutalna. Po prostu trzeba raz na zawsze odrzucić Adobe 6.5 i robić projekty tylko na Adobe Pro.
Dobrze jak terminy nas gonią wtedy gwarantuje że opanujemy program szybciej ! Radykalne zmiany są potrzebne aby raz na zawszepozbyć się tego co było niepotrzebne albo błędne.
Interfejs użytkownika jest o niebo lepszy. Po pewnym czasie będzie nas drażniła prostota i toporność interfejsu Adobe 6.5. Życze więc wszystkim cierpliwości w poznawaniu nowego softu.

pozdrawiam


wtorek, 11 maja 2004, 11:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Piotr S napisał(a):
Adobe Premiere Pro jest w pełni profesjonalnym oprogramowaniem. Został napisany dla ludzi którzy zajmuja się montażem profesjonalnie w Telewizji czy firmach reklamowych. Zostały w nim wykorzystane doświadczenia zawodowych montażystów.


Wsrod profesjonailstow??? Jakich?? W profesjonalnych studiach i telewizjach Adobe Premiere budzi raczej usmiech poblazania.
Chyba, ze mowimy o kablowkach dla ktorych jest po prostu najtanszy


wtorek, 11 maja 2004, 11:56
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL