Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 14:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Ergonomia pracy w Edius 2 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post Ergonomia pracy w Edius 2
Testuje od niedlugiego czasu w/w soft, uzywam na codzien ums ale po przeczytaniu wielu pochlebnych opinii nt ediusa postanowilem blizej sie mu przypatrzec. Zapoznalem sie, nie przecze moze zbyt pobiezne z instrukcja angielska, wiem jak robic wiekszosc prostszych czynnosci edycyjnych. Nie wiem jednak jak zblizyc sie z ergonomia, szybkoscia pracy do tego co moge zrobic w ums. Podejrzewam ze czesc czynnosci przez swoja niewiedze robie okreznymi drogami :)

Moze ktos z wiekszym doswiadczeniem pochwali sie jakimis poradamy/tipsami ? Przykladowo na samym poczatku zabawy mam taki problemik:
- prosta sprawa, mam 2 klipy w bin'ie, wrzucam ja na jedna sciezke i chce miedzy nimi dodac proste przejscie, zauwazylem ze jest to mozliwe tylko wtedy gdy jeden z klipow (koniec 1 lub poczatek drugiego) jest przyciety w oknie zrodlowym. Czy da sie to zrobic bez recznego przycinania klipu ? Chodzi mi po prostu zeby przejscie automatycznie "zabralo" mi fragment nie przycietego klipu.

Wszelkie inne porady sa mile widziane :)

Zapoznalem sie rowniez z manualem w wersji polskiej, czytalem ze powstala nowa wersja, duzo bardziej dopracowana. Czy moze ktos podac linka do tej nowej wersji ?


czwartek, 6 maja 2004, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Dajesz jednek klip na VA1 drugina VA2 tak zeby nachodzily na siebie i przeciagasz z okna "przejscie" na klip VA2, mozesz tez regulowac jak dlugie w czasie ma byc to przejscie przeciagajac myszka.

Jak jeszcze jakies pytania to smialo.

_________________
__STEL_MOTION__


czwartek, 6 maja 2004, 23:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
ten sposob znam :)
chce to jednak bardziej zautomatyzowac, w ten sposob plik musze wrzucic na druga sciezke i recznie nasunac jeden klip na drugi, dokladnie regulujac rowniez manualnie ile ma byc nasuniety jeden na drugi, nie dzialaja rowniez wtedy skroty klawiaturowe alt+1...alt+4 czyli create transitions 1-4 sekund
tak robiac majac kilkanascie czy wiecej klipow, przycinajac pozniej jeden z nich wszystko mi sie porozjezdza :)


piątek, 7 maja 2004, 00:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL