Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 02:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Kamera analogowa + tuner+AP Help!!!!!!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 01:10
Posty: 7
Lokalizacja: Gdańsk
Post Kamera analogowa + tuner+AP Help!!!!!!!
Mam takie pytanko dlaczego nie moge zgrywać przez ap 6,5 w rozdzielczościach większej niż 352 na 288 no za nic się nie chce ustawić większa rozdziałka niby się włącza ale jak wejde jeszcze raz na ustawienia capture to znowu to samo. Co z tym zrobić?? Jeszcze jedno mam również ap 7 pro i tu nie mogę wcale przechwycić obrazu z tej kamery przez mój tuner. Nie mogę wcale znaleść takiej opcji jak przechwytywanie z tunera jak w ap 6.5 tylko jest firewire w tym ap7 pro
Dodam jeszcze że mam tuner tv winfast 2000xp expert proca athlona 2200xp i 512 MB ramu.
Prosze o jakieś rady co mam z tym zrobić??
Z góry dziękuje za wszystkie rady:)


środa, 25 sierpnia 2004, 01:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Moze mozliwosci sterownikow WDM tego tunera nie pozwalają na wiecej. ja bym sprawdzil jeszcze z innym programem do nagrywania.

pozdr


środa, 25 sierpnia 2004, 09:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Odpowiedź jest prosta: nikt nie zgrywa przeż żadne tunery, gdyż te nie obsługują DV-PAL AVI, a jedynie zgrywają dość, że obraz z mniejszą rozdzielczością, to na dodatek w kompresji zastosowanej przez producenta tunera. W granicach 50zł na dzień dzisiejszy można kupić kontroler firewire z oprogramowaniem do przechwytywania, jak i nawet do prostego montażu. Tylko to pozwoli na przechwytywanie w rozdzielczości 720X576 DV-AVI.
Pozdrawiam gorąco.


środa, 25 sierpnia 2004, 15:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Montażysta Darek A. -----> z calym szacunkiem, ale musze powiedziec ze jestes w bledzie. Tuner moze kompresowac do kodeka niiekoniecznie dołaczonego przez prducenta, moze uzywac inne zainstalowane w systemie. Zalezy to od zastoswanego oprogramowania. A wiadomo ze oprogramowanie dolączane przez producentow jest najczesciej biedne. Wiem bo sam mialem taki tuner. Pamietam ze tez nie chcial mi zgeywac w wiekszej rozdz. od 352x288.
Wtedy poszukalem w necie i zainstalowalem jakies inne (alternatywne) sterowniki WDM i problem zniknął. Jedyne co to gubił klatki ale bylo to spowodowane zbyt slabym prockiem.
Podsumowujac: mozna uzyc do tunera programu ktory bedzie zgrywał do DV jak i mpg 1 czy 2.

Tak wiec, koledze radze uzyc innego oprogramowania a jak to nie pomozze to poszukac innych sterownikow tunera.

Kolega nie napisal z jakiego zrodla zgrywa, ja przyjalem ze z kamery analogowej lub vhs. Bo jesli np z kamery cyfrowej, to wiadomo ze uzycie tunera jest bez sensu.

mysle ze wszystko jest jasne
pozdrawiam


środa, 25 sierpnia 2004, 16:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 01:10
Posty: 7
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Na począktu dzieki za zainteresowanie i odpowiedź:) Mam taki soft co nagrywa większą jest to "Ferro cyfrowy magnetowid" Przy zgrywaniu w rozdzielczościach 352x288 ma jakość dobrą jednak jak zwiększe rozdzielczości 720x576 to twożą się takie ząbki w obrazie to chyba są przeploy. Czy jak zmienie stery do mojego tunra to w AP 6,5 będe mógł zgrywać to w większych rozdziałkach czy ap nie współpracuje ze sterami WDM.
Dodam że kamera to Sony ccd tr501e pal to jest zwykłe vhs i teraz nie wiem czy te próby zgrywania na wyższych rozdziałkach nie spalą na panewce. Czytając poniższy artykuł mam coraz więcej wątpliwości że coś wymodze. I jeszcze jedno jak będe zgrywał na 382x288 to czy na stacjonarnym dvd będe miał obraz na całym ekranie czy tylko na jego części.
Powiedzcie czy to co piszą w tym artykule to jest prawda i czy dać sobie spokuj czy da się wydobyć większe rozdzielczości bez zakłuceń.
Jeszcze jedno czy AP 7.0 można też zgrywać z takiego tunera bo ja coś nie mogę.
Cytuj:
Nagrywają materiał z kaset VHS, należy pamiętać także o jednej istotnej rzeczy. Otóż standard VHS zawiera nie więcej niż ok. 240 linii w poziomie a w pionie VHS ma zawsze 576 rozdzielczosci. Wynika to z systemu skanowania w telewizji. Plamka na kineskopie rysuje 2x po 288 linii najpierw parzyste potem nieparzyste. VHS nagrywa wszystkie linie nagrywajac sygnal tv "jak leci". Kiedy powstawalo VHS nie bylo zadnych mozliwosci skalowania obrazu, wiec nawet jakby chcieli nie mogli tego obnizyc. Natomiast parametr 240 linii oznacza rozdzielczosc w poziomie i wynika z pasma sygnalu jaki sa w stanie przenies glowice i tasma. Czyli VHS ma 240x576. W wersjach podkreconych jak SVHS podkrecono troche pasmo sygnalu dzieki czemu obraz mniej sie rozmywa w poziomie i osiaga 400x576, dlatego optymalną ozdziałką jest wielkość między 384x288 a 512x384, ale pamiętając o przeplocie. Większych rozdzielczości nie ma raczej zbyt wielkiego sensu używać, bo nie wpłynie to widocznie na poprawę jakości obrazu, a wymusi zastosowanie wyższego bitrate. Gdy naszym źródłem będzie tuner tv, możemy śmiało pokusić się nawet o 640x480, jeśli zależy nam na super obrazie, a na dysku mamy naprawdę dużo wolnego miejsca, i nie mamy zamiaru upychać na CD więcej niż 40-45 minut materiału. Dla oszczędności czasu można nagrywać od razu używając kodeka DivX, ale wtedy skazujemy się na rozdzielczości 384x288 lub mniej. Dlatego że przy wartościach przekraczających 1/2 PAL występuje tak zwany przeplot(interlaced). Wiąże się on ze specyfiką telewizji, która nadaje 50 pół obrazów na sekundę, wyświetlając na przemian w poziomie, linie parzyste z nieparzystymi. Przy wartościach powyżej 288 pikseli w pionie powoduje to charakterystyczny efekt ząbków.


środa, 25 sierpnia 2004, 21:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Przede wszytskim na wyjsciu magnetowidu vhs otrzymuje sie (z lini 240x576 poprzez interpolację) pelny PAL. Dlatego nalezy zgrywac w pelnej rozdzielczosci. Gdzies o tym czytałem. Zgrywanie w polowicznej rozdzielczosci (z vhs) a potem odtwarzanie tej rozdzielczosci na tv (odtwarzacz skaluje do pelnej) daje o wiele gorsza jakosc!
Tak wiec jesli zamierzasz nagrywac na plytach dvd i odtwarzac na stacjonarnym odtwarzaczu to przechwytuj do mpeg2 z parametrami dvd. Oczywiscie z przeplotem. Bitrate wybieraj pomiedzy 5000 - 6000kb/s . Ja zgrywam z kamery analogowej przy 6000 i wchodzi gdzis tak ok 1,5 godz materialu.

Co do divixa (i jego licznych mutacji) nie wypowiadam, sie bo go nie stosuje. Kiedys probowalem zgrac, kodujac nim bezposrednio, to musze stwierdzic ze divix nie za bardzo nadaje sie do kompresji w czasie rzeczywistym.

Co do AP to tez sie nie wypoiwadam, bo go nigdy nie uzywalem i nie bede uzywal.


środa, 25 sierpnia 2004, 23:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 01:10
Posty: 7
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
To jakim najlepiej programem zgrywać pod windowsem XP i sterownikami wdm i w jakich rozdielczościach???


czwartek, 26 sierpnia 2004, 00:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 01:10
Posty: 7
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Jeszcze jedno jakimi kodekami to kodować czy kompresować żeby stacjonarne dvd to odczytywało??


czwartek, 26 sierpnia 2004, 00:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
odezwij sie do mnie juztro wieczorem na GG, (lub podaj swoj to ja sie odezwe) bo teraz lece w kimke :) jutro czeka mnie 12-sto godz. dniowka :(

pozdrawiam

darek
gg2418964


czwartek, 26 sierpnia 2004, 00:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam! NEi zakładam nowego postu ponieważ został tu poruszony problem Ferro Cyfrowego magnetowidu. A więc chce zgrac prze ferro z analogowej kamery 8mm obraz na dysk. Mam podgląd mam wszystkie ustawienia.. daje play w kamerze i rec w ferro...wyświetla sie record w programie.. potem wyłanczam szukem pliku na dysku klikam a on ma 0 bajtów i nie można go otworzyć :(. Co robie źle? jak zapisac obraz na dysku? Proszę o szybką odpowiedz.
Pozdrowienia MIŚ


poniedziałek, 25 października 2004, 18:30
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL