Teraz jest niedziela, 15 lipca 2018, 22:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 przestało działać zgrywanie z kamery w Premiere, Pinnacle 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 10:07
Posty: 6
Post przestało działać zgrywanie z kamery w Premiere, Pinnacle
Witam !

Od dobrych kilku dni próbuję rozwiązać problem, który nieoczekiwanie objawił się na moim XP Pro SP1.
Mam kamerę Sony HC14 (choć nie sądzę, żeby w tym tkwim problem). Po lekturze postów z tego forum dałem sobie spokój z USB i włożyłem do komp'a kartę Fire-Wire (Mint).
Zainstalowałem Pinnacle 8 i przy jego pomocy zgrałem film. Zgrywanie (capture) działało bez problemów, także w Adobe Premier 7.0.
Po kilku dniach oba te programy przestały widzieć kamerę: komunikaty w rodzaju "nie może zainicjować urządzenia DV". Podobnie Vegas 5.
System widzi kamerę jako "kamkorder Sony" aczkolwiek kliknięcie na ten element w Eksploratorze przed otwarciem okna generuje komunikat "nie można otrzymać podglądu wideo" lub o podobnej treści, podglądu żadnego nie ma - ale może to normalne ?
Teraz najlepsze: mam też program Scenalyzer (ScLive), który działa tj. nie zgłasza problemów z urządzeniem DV, jest w stanie sterować odtwarzaniem w kamerze i zgrywać film.
Brak jest w nim podglądu na ekranie (choć to nie jest trial).

Sprawdzałem różne rzeczy i:
* karta IEE jest obsługiwana przez sterownik Microsoft (a nie Texas Instruments co swego czasu było źródłem problemów z Adobe).
* SonySwitcher ze strony Adobe wykazuje, że jako aktywny driver DV ustawiony jest Microsoftu

Parę osób na tym forum przy problemach ze zgrywaniem zwracało uwage na kabel: ale wtedy chyba w ogóle by nie działało ? A może są oddzielne "nitki"/złącza kabla do podglądu ?

W ciągu tych paru dni, w trakcie których popsuło się, instalowałem tylko kodeki DV (m.in. Pinnacle'a i Sony). Potem je odinstalowywałem - bez rezultatu.
Reinstalowałem też Premiere, a Vegas dograłem ostatnio.


Ostatnio edytowano piątek, 27 sierpnia 2004, 12:18 przez TomRom, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 26 sierpnia 2004, 10:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 00:49
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa, choć Ostrołęka
Post 
nie jest łatwo..
Ogólnie nie mam pojęcia co się stało ale wiem że miałem tak samo..... najgorsze było to że miałem właśnie w tym momencie zrobić filmik...ale do rzeczy
u mnie pomogło dopiero nadgranie systemy na nowo spod dosa. :)niestety nie miałem możliwości odzysku a może to też pomoże..
Ja zrobiłęm tak i działa. :)
pozdrawiam
Mati.


czwartek, 26 sierpnia 2004, 11:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 10:07
Posty: 6
Post 
Cytuj:
najgorsze było to że miałem właśnie w tym momencie zrobić filmik

Wiadomo - zgodnie z prawem Murphy'iego :-)

Cytuj:
u mnie pomogło dopiero nadgranie systemy na nowo spod dosa. :)

jakbyś jeszcze trochę o tym napisał: sformatowałeś dysk i od nowa instalka XP czy z konsoli odzyskiwania wgrywałeś jakieś pliki ?

Cytuj:
niestety nie miałem możliwości odzysku a może to też pomoże..

ja też nie :-(


czwartek, 26 sierpnia 2004, 12:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 00:49
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa, choć Ostrołęka
Post 
Cytuj:
u mnie pomogło dopiero nadgranie systemy na nowo spod dosa. :)

jakbyś jeszcze trochę o tym napisał: sformatowałeś dysk i od nowa instalka XP czy z konsoli odzyskiwania wgrywałeś jakieś pliki ?

konsolą nie umiem się jeszcze posługiwac ale może i tam coś mądrego w tym przypadku można zrobić. Nie pamiętam co dokładnie zrobiłem ale coś ala "napraw system" możliwe że po prostu go nadgrałem na stary i się zrobił ok. Pod Win jest opcja "uaktualnij" ale tak się biedak naprawil ze niebieski ekran witał, możliwe że chodzi o uaktualnienia ze starszych win :).Niestety nie jestem fachowcem i aż głupio pisać takie herezje, może ktoś......
pozdrawiam
Mati.
Mati.


czwartek, 26 sierpnia 2004, 14:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 10:07
Posty: 6
Post 
No wreszcie działa. Idąc tropami, zasugerowanymi przez Mati'ego, zrobiłem "przywracanie systemu" na dzień, kiedy jeszcze było O'K.
To przywracanie nie działa w 100%, gdy w międzyczasie oprózniany był kosz, więc musiałem trochę podziałać ręcznie. Ale najważniejsze rzeczy tj. ustawienia i driver'y - zostały odtworzone.

Czyli coś było spieprzone z Win. Przy okazji: ściągnąlem programik Microsoftowy o nazwie AMCAP, który może zgrywać obraz z kamery, ale przede wszytkim sprawdza zdolność systemu do zgrywania.
Gdy było jeszcze źle, to generował błąd "can not instantiate graph builder". Czy to nie sugeruje jakichś problemów z DirectX'ami ?


piątek, 27 sierpnia 2004, 09:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
nie wiem dlaczego ale u mnie (hc14) przez usb nie moge zgrac fimow ani zdjec nie wiem co robie zle ...kiedy robie klip i wstawie efekty wszystko jest ok ..ale kiedy chce normalnie zgrac to co zarejestrowalem nie da rady prosze o pomoc korzystam z plytki dostarczonej razem z kamera i komuniakcja przez usb


piątek, 27 sierpnia 2004, 10:19
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 00:49
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa, choć Ostrołęka
Post 
Najpierw napisz jeszcze raz jaki jest problem bo ostro namieszałeś. Problem jest przy połączeniu HC14->PC cze PC->HC14 ??? Bo pisałeś coś o robieniu klipu i wstawianiu efektów...robisz to w kamerze??
Pierwsza rada dla braku prawidłowego połączenia Kam->PC to sprawdzić czy dobrze jest zainstalowany(no i czy jest właściwy) driver USB....
Na USB działałęm króciotko więc za dużo nie pomogę :( polecam jak najszybsze przejście na firewire...a i problemów jest tam mniej :)
Pozdrawiam.
Mati.


piątek, 27 sierpnia 2004, 12:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no tak ostro pomieszalem wiec teraz dokladnie :oops: program Picture package zainstalowany , kamera podlaczona tutaj wszystko jest ok komunikacja jak najbardziej w porzadku .. no i moje schody nagralem np 5 minut filmu i chce zgrac sobie to piec minut w orginalnej postaci bez zadnych bajerow na twardziela . Uruchumiam program no wlaasnie i co dalej :?: sprawdzale chyba wszystkie mozliwosci poprzez stumieniowe usb az do montazu tych wlasnie klipow z muzyka wszystko gra ..a w opcjii vieving video and pictures on pc nic . przeczytalem juz cala instukcje albo jestem taki tepy ze nie potrafie tego zrobic :roll: albo cos jest nie tak ...nie ma ani mozliwosci zgrania zdjec ani orginalnej sciezki audio video ..z gory dzieki za odpowiedz :D


piątek, 27 sierpnia 2004, 14:46
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 10:07
Posty: 6
Post 
IMO programy z Picture Package to może i są dobre, że zrobić 2 min. klip i to taki, na który nie masz specjalnie wpływu.
Też na początku próbowałem coś z nimi zrobić; frustrowałem się tak samo, jak ty - że na pewno można, tylko jeszcze nie odkryłem jak.

A teraz już po nich bajt na moim PC nie został. Szkoda czasu

A do zgrywania filmu z kamery na PC i dalej (DVD, SVCD) musisz użyć czegoś innego.
Tak, jak Mati radzi: kup kartę Fire-Wire (np. Mint - z kablem do dostania za 55PLN), ściągnij z sieci np. ScenalyzerLive - i już będziesz "w domu".

Będziesz też potrzebował kodek DV - bo obraz na taśmie jest właśnie czymś takim zakodowany (skompresowany), a zgrywanie na dysk to po prostu zrzut bajtów -w efekcie otrzymujesz plik AVI, podobny do DivX, tyle że inny kodek.

Żeby taki film móc przekodować np. na SVCD ściągnij sobie np. Main Concept DV codec (uznawany za jeden z lepszych).
Ja używałem m.in. Pinnacle'owego i generował błędy. Przestawiłem się na kodek Sony (musisz ściągnąć z sieci, na płytce nie ma) i chodzi.
Oprócz tego oczywiście jakiś program do przekodowywania.
Są też kombajny (Pinnacle Studio, Adobe Premiere, Sony Vegas) , które zgrywają film i robią płyte 3 naciśnięciami guzika, ale - jak zwykle - masz mały wpływ na końcowy efekt.


piątek, 27 sierpnia 2004, 15:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2004, 15:56
Posty: 2
Post 
dzieki za odpowiedz masz racje z tym fire wire musze kupic kabel bo kontroler juz mam na blasterze ... :twisted: tylko zastanawia mnie dlaczego kamera nie zczytuje nawet zdjec przeciez po to jest ten program .. zeby nim to wlasnie robic nie ???


piątek, 27 sierpnia 2004, 16:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 10:07
Posty: 6
Post 
odpowiedź na kodowanie:

1. otworzyć zgrany film w VirtualDub'ie
2. wyciąć, co nie jest potrzebne
3. wystartować frame server z twoim filmem
4. uruchomić Tmpgenc, wybrać właściwy szablon
5. wczytać w Tmpgenc plik, zapisany w trybie frameserving w VirtualDub

To jest mój sposób, który pozwala mi na bardzo duże kombinacje z rozmiarem, jakością kodowania itp. - bo na to pozwala Tmpgenc. Dodatkowo, używam rozdzieczości 356x288 (lub coś w tym styly - w każdym razie połowa DVD), bo to pozwala oszczędzić miejsce bez straty jakością Wadą jest to, że żaden "normalny" program do nagrywania CD nie chce zapisać tego jako SVCD. Więc używam "nienormalnego" - VCDEAsy, który za to pozwala na takie rzeczy.

Być może mój sposób jest dla ciebie zbyt skomplikowany - wtedy użyj jakiegoś kombajnu np. Pinnacle Studio.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 07:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL