|
Teraz jest poniedziałek, 25 stycznia 2021, 16:58
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
rok 2020 - przechwyt z VHS możliwie jak najwyższej jakości
Autor |
Wiadomość |
prosperowiak
Nowy
|
 rok 2020 - przechwyt z VHS możliwie jak najwyższej jakości
witam,
upłynęło trochę czasu, obawiam, że w temacie niewiele się zmieniło, ale może niektóre droższe kiedyś rozwiązania teraz są tańsze.
czym dysponuje: magnetowidem z wyjściem EURO, laptopem i kilkunastoma kasetami.
Priorytetem jest dla mnie jakość, na tyle na ile możliwe to przy VHS.
Jakie rozwiązanie polecicie, jakiego sprzętu na Giełdzie szukać?
dziekuję za każdą wskazówkę i pozdrawiam
|
niedziela, 20 grudnia 2020, 13:58 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 5194 Lokalizacja: Tczew
|
 Re: rok 2020 - przechwyt z VHS możliwie jak najwyższej jakości
Nie ma dobrej metody przechwytywania do laptopa sygnału analogowego. Najlepszym rozwiązaniem, jest poszukanie filmowca weselnego, czy dowolnej innej osoby która w zakresie swojej działalności ma digitalizowanie starych filmów. Jak nie wierzysz to się przekonaj. Podam Ci przykładowe złe rozwiązanie: https://sklepwideo.pl/konwerter-scart-hdmi-snavs2h03-p-7462.htmlhttps://sklepwideo.pl/grabber-hdmi-sp-hvg04-p-7915.htmlPonieważ z całej siły Cię do tego rozwiązania zniechęcam, więc mimo świątecznego nastroju nie przyjmę zażalenia na nie. 
_________________ 最诚挚的问候
|
niedziela, 20 grudnia 2020, 16:57 |
|
 |
prosperowiak
Nowy
|
tu nie o zniechęcenie chodzi, każda uwaga słuszna i za każdą jestem wdzięczny.
Nie ukrywam, że zlecenie tego to była pierwsza moja myśl, jedynie kwestia zawartości VHS mnie niepokoi. Wiadomo, że to akcja jednorazowa.
Tylko, najgorsze to, że nie pamiętam już, co komu 25 lat temu do łba strzeliło i co nagrywał. Trzeba by teraz przejrzeć wszystkie te archiwa!
Wczytałem się, gdzieś że jeszcze można szukać jakichś kamer na rynku wtórnym, tylko znów nie do końca wiem co, z czym zjeść.
|
niedziela, 20 grudnia 2020, 17:39 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 5194 Lokalizacja: Tczew
|
Możesz przejrzeć forum, wpisując w szukaj słowa analogowy, digitalizacja, przechwyt i co tam jeszcze. Podniesiesz poziom wiedzy. Jak jeszcze ogarniesz słowo przeplot, to szacun.  Jednak wszystko się rozbija, nawet bardziej niż o kasę, o brak wejść w laptopie. W dobie DVD sygnał z kamer i kart przechwytujących wideo, wchodził do komputera wejściem IEEE 1394 (Firewire). Laptop ma tylko wejście za pomocą interfejsu USB. Nawet HDMI w 99% przypadków to tylko wyjście sygnału na zewnątrz. Dlatego podałem takie linki w poprzednim poscie. Za pomocą urządzenia z pierwszego linka, obejrzysz te filmy. Potem zdecydujesz czy wydać następne pieniądze na specjalistę, czy grabber. Nawet samego słowa grabber nie lubię. Kiedyś sygnalizowało same kłopoty i niską jakość zapisu. Może dziś jest lepiej? Nie wiem.
_________________ 最诚挚的问候
|
niedziela, 20 grudnia 2020, 19:18 |
|
 |
Pinto
Aktywny bywalec
|
Jeśli interesuje Cię jakość, to w tej chwili nie dysponujesz niczym. Najważniejsze jest źródło obrazu, czyli magnetowid S-VHS z TBC, zewnętrzny TBC również często się przydaje. No i karta przechwytująca, która potrafi zapisywać w bezstratnym AVI - żadne DV czy MP4.
|
niedziela, 20 grudnia 2020, 19:22 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|