Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 22:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Montaż na kontrolerze FireWire ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Montaż na kontrolerze FireWire ?
Coraz więcej osób montuje swoje filmy na samym kontrolerze FireWire. Opiszcie swoje doświadczenia, za i przeciw. Wszędzie się rozpisują, że czas kart video dobiegł końca. Co Wy na to ?


wtorek, 23 listopada 2004, 23:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeżeli chodzi o to jak się na tym pracuje,to uważam,że wszystko zależy od tego jaką ma się koncepcję pracy. Jeżeli ktoś robiąc "reportaże" z wesela za swój główny cel przy montażu stawia sobie wmontowanie jak największej ilości przejść trójwymiarowych oraz animacji graficznych,to jak najbardziej wskazane jest użycie kart video,które mają sprzętowe wspomaganie tego typu rzeczy. Natomiast,jeżeli praca przy montażu sprowadza się do odpowiedniego ułożenia klipów na timeline,wstawieniu nawet bardzo dużej ilości przebitek,dodania dodatkowych podkładów muzycznych,dodatkowych dźwięków,wstawieniu kilku,kilkunastu napisów,ogólnie mówiąc zrobieniu filmu z wesela swoją formą przypominającego w jakimś stopniu repotaż czy dokument to w zupełności wystarczy mu odpowiedni soft+kontroler zgodny z OHCI.W tym przypadku i tak najwięcej czasu przy montażu zajmuje odpowiednie poukładanie,docięcie,przemieszczanie,synchronizowanie i rozsynchronizowanie ścieżek audio i video na timeline naszego materiału video tak aby gotowy materiał miał odpowiednie tempo,zróżnicowane plany i żeby całość była dla widza zbliżona do tego co ogląda na co dień w TV.Bynajmniej powinno się do tego dążyć.W moim przypadku czas na dłuższy rendering materiału to czołówka,która zawiera dodatkowe filtry na obrazie połączone z nałożonymi napisami z funkcją motion.Ale czołówka trwa u mnie 3-4min. Dlatego w zupełności wystarcza mi kontroler. Dlatego każdy powinien podjąć sam decyzję co do posiadania odpowiedniego zestawu NLE mając na uwadze stosunek nie jakości do ceny,bo jakość w obu przypadkach jest wysoka,ale stosunek cena do ilości renderowanego materiału. Jest jeszcze jeden ważny argument.Używając kontrolera można wybrać soft jaki się tylko chce(np.A.P,Ulead,Vegas Video,Edius,Pinacle...),a kupując kartę jesteśmy na ogół skazani na dedykowany soft z kartą. W dobie internetu polecałbym zakup kontrolera FW oraz przetestowanie kilku różnych programów do edycji,które są do pobrania na stronach http://www.danego producenta.Są to na ogół w pełni działające wersje ,tylko z ograniczeniem czasowym np.do 1-go miesiąca. Życzę udanego wyboru.


środa, 24 listopada 2004, 00:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To prawda , mam kartę i komputer bez karty z FiWi żadnych różnic w gotowym filmie nie widać. Karty bendą przydatne jeszcze może przez rok lub dwa a potem na złom.Ja swoją już sprzedaję.


środa, 24 listopada 2004, 00:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Przedstawie swoja historię. Zakupiłem rok temu w firmie N kartę RTX100 wraz z Adobe premierkiem 6.5 I tak pracowałem sobie czasem narzekając, czasem w zachwycie do zeszłego tygodnia, to jest do momentu kiedy przyszedł do mnie kumpel i dał mi do instalacji na moim drugim kompie jakiś programik o nazwie Edius. Śmiałem sie z niego i jego opowieści, lecz ciekawość wzięła górę. Na kompie P4 2.8 Ghz + KONTROLER i owy soft robie test. Wgrywanie materiału (kamerka PD170)wszystko OK. Przewijanie po timelinie rewelacja ! Płynniej niż w Adobe. Moje zdumienie nie ma granic. I teraz dopiero zbaraniałem. Kładę 4 ścerzki video, na każdej jakiś filtr, do tego napis, animacja wkluczowana (gwiazdki z HDP) i nic się nie renderuje !!! Panowie, mowę mi odjęło. Spać nie moge i myślę na cholerę mi ta karta za którą wywaliłem ponad pięć koła ? Wejście z analoga mi nie potrzebne. Materiał zgrywam bezpośrednio z DV i wypuszczam na DVD. Tu kolejny szok - jakość i szybkość na prokodrze jest zadziwiająca. Z płytki DVD mogę nagrać na VHSa jak ktoś sobie zarzyczy. Zamurowało mnie. Już wiem, karta wyląduje na allegro a za kase rozbuduję kompa. Myslę o P4 3,6 lub AMD 64 3200+ Karta video ? PO CO ?


środa, 24 listopada 2004, 00:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
videokaz czy mógłbyś podać pełną nazwę tego programiku?? z góry dzięki


środa, 24 listopada 2004, 09:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
http://www.canopus.com/US/products/EDIU ... IUS2.5.asp :D


środa, 24 listopada 2004, 10:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Kontrolery to zabawki dla amatorów. Mo żna robic nimi kilkuminiutowe reklamówki ale nie filmy kilku godzinne. Ediusa miałem przez pare miesięcy ale zawsze przycinał mi materiał. Wreszcie u dystrybutora uzyskałem porade iż musze wszystko renderować bo za długie filmy robie. Wkurzyłem sie i sprzedałem to dziadostwo za połowe ceny
Teraz robie na RT X100 i żadnych problemów. Nie ma to jak dobra sprawdzona karta video


środa, 24 listopada 2004, 11:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
tadziu ma racje - Edius to nie program dla nas wideofilmowców. Część ludzi się na to nabrała , nakupowała i oryginały a teraz starają się robić same ostre cięcią że Edius im nie wywalał materiału.
U mnie nawet na PIV 3.4 GHz nie chodziło to poprawnie. Wróciłem do Premiera 6.5 z kartą DV500.
Edius i kontroler 1394 to zabawka nie program. Na początku troche szokuje ale potem odechciewa się pracy z tym programem.


środa, 24 listopada 2004, 11:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
1394 nie nadaje sie do poważnej pracy to fakt. Jest to rzecz bardziej amatorska do montowania kilku filmów na rok. Wtedy wiadomo że nie opłaca się kupować karty video.Ja montuje 50 imprez na rik . Bez karty video nie dałbym rady czasowo i szlak by mnie trafił na renderingu.


środa, 24 listopada 2004, 11:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
takiej niesmacznej paplaniny to już dawno nei czytałem ...
jak to mówią kiepskiej baletnicy ...

a najbardziej się uśmiałem jak przeczytałem o RTX100 ;]
szczerze życzę powodzenia ...


czwartek, 25 listopada 2004, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
wiadomo, Stępień nic nie sprzedaje to się podzszywa :D
Stara śpiewka. Nowym na forum należy się chyba jakieś ostrzeżenie przed tym osobnikiem ?


czwartek, 25 listopada 2004, 22:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Ja pracuje na Edius'ie 2.5 montujac krotkie jak i dlugie materialy chodzi perfekcyjnie i uzywam zwyklej karty FW. A maerialy robie poczawszy od zwyklych slubow konczywszy na produkcjach dla TV. Probowalem robic to samo na Premierku PRO i od razu polecial w "kosz".
Odpowiednio skonfigurowany sprzet jest sercem calego systemu do NMW, ktos kto nie mam o tym pojecia i zainstaluje sobie windowsa oraz soft i mysli ze muzyka gra :) a to tak hop nie jest.
Jesli ktos ma pytania odnosnie Canopusa Edius zapraszam na priva.

_________________
__STEL_MOTION__


piątek, 26 listopada 2004, 00:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
Myślę że jest to przyszłość i chociaż niektórzy jeszcze twierdzą że jest inaczej, to życie i tak napisze swój własny scenariusz. Przed postępem nie ma ucieczki. Kto tego nie rozumie może się obudzić z ręką w nocniku :twisted: Albo co gorsza z RTX100 w nocniku :D

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


piątek, 26 listopada 2004, 01:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Czyzbys na "filmowcu" nie uzyskał zadowalajacej odpowiedzi?

http://www.filmowiec.pl/html/forum3/vie ... ireWire%20?


piątek, 26 listopada 2004, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Konbtroler nie nadaje się do poważnej pracy, Baz karty video nie dałbym rady obrabiać trzy
imprezy tygodniowo. Kto twierdzi inaczej to jest amator albo robi wyłacznie filmy na wlasny uzytek


piątek, 26 listopada 2004, 22:44
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL