Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 15:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Czy z karty DV500DVD i AP6.5 wyjdzie dobra jakość DVD 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post Czy z karty DV500DVD i AP6.5 wyjdzie dobra jakość DVD
Mam kartę Pinnacla DV500DVD z programem Adobe Premier 6.5.
Czy jestem w stanie z materiału kodowanego w Adobe Premier 6.5 koderem DVD uzyskać dobrą jakość filmu aby go później wypalić na DVD. Próbowałem to robić wychodziły mi zawsze dwa pliki dźwiek i obraz odzielnie, obraz nie najwyższej jakości (proszę o doradzenie co zrobić aby polepszyć jakość), ale co z tym zrobić później.?
posiedam nagrywarkę DVD samsung z programem Pinnacla Instant CD/DVD. Może potrzebuję innych sprzętów lub programów aby uzyskać dobrej jakości DVD np ze swego wesela, które mam na kasecie digital 8. :roll:


wtorek, 30 listopada 2004, 16:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DV500 a DVD
Z karty DV 500 DVD można zrobić wysokiej jakości płytę DVD.
Ważne aby ustawić dobrze opcje eksportu.
Eksport Mowie, pierwsza zakładka ustawić MP2 seting i następne zakładki.
Zakładda 2 rozdielczość 720X576 oraz kodek turbo MPG postawić wariable. Do wyboru 4 suwaki bitrate 8 dla filmu do 60 min, 6 dla 90 min.4 dla 120 min.
Następny suwak Peak bitrate zawsze ma być przynajmiej o 1 więcej niż bitrate. następne na 3 i 15 i ok. dajemy nex, następna zakładka audio wybrać MPG1 o największej wartości. Nex następna zakładka zaznaczyć w opcji field uperfild firds ( mogę troche błędnie pisać nazwyk, bo nie widzę ekranu z tymi ustawieniami). Po eksporcie zawsze mamy 2 pliki audio i video. W programie do autoringu Ulead Workshop taki używam importujemy te dwa pliki łączymy w całość i na koniec przed samym wykonaniem płyty trzeba nastawić opcje zwłaszcza bitrate najlepiej ustawić taki sam bitrate jak przy eksporcie w Premiere ( dotyczy video i audio).
Płyty z bitrate 8 mbit/s mają najwyższą jakość a , bitrate 4 daje zadawalającą jakość


wtorek, 30 listopada 2004, 23:54
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post 
Próbowałem tych ustawień ale nie jestem zadowolony z jakości (efekt stroboskopowy i nierówne krawędzie obiektów) może ktoś coś innego doradzi jak mam to robić jak uzyskać czysty obraz DVD z tego oprogramowania.


piątek, 3 grudnia 2004, 11:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
DV 500 DVD nie daje faktycznie najwyższej jakości ponieważ przelicza przy użyciu codeka sprzętowego, dzięki czemu przeliczanie na słabszych komputerach odbywa się dużo szybciej. Ale nie przesadzajmy, jakość jest powiedzmy niezła, i nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc efekt stroboskopowy??? Jeżeli chcesz możesz użyć codeka programowego jak np. ProCoder firmy Canopus lub inny. Piszesz że masz program Instant Copy. Tam także jest codek do DVD (zakładka Photo&Video).

Pozdrawiam
Krzysztof Falcman

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


piątek, 3 grudnia 2004, 12:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post 
efekt stroboskopowy brak płynnośco w obrazie


piątek, 3 grudnia 2004, 13:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 24 listopada 2004, 00:05
Posty: 130
Lokalizacja: Lębork
Post 
Jeżeli masz na myśli że obraz się zatrzymuje co chwilę (tak zwane czkanie) to taki efekt występuje najczęściej jeżeli się zapisuje DVD z dużym biterate na nienajlepszy nośnik. Miałem taki przypadek ostatnio z płytami jakoby markowymi TDKx8 "z kija". Gorąco nie polecam!!! Po nagraniu tego samego filmu na "pudełkowym" TDKx4 wszystko było OK. Czasami winę może mieć też odtwarzacz DVD lub jego zabrudzenie.

Pozdrawiam
Krzysztof Falcman

_________________
człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...


piątek, 3 grudnia 2004, 13:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post 
CHODZI MI O BRAK PŁYNNOŚCI W OBRAZIE DYNAMICZNYM I JEST TO TAKŻE W PLIKU WYNIKOWYM PO PRZEKODOWANIU ENCODEREM dvd Z ap 6.5


piątek, 3 grudnia 2004, 13:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post eksport do MPG2
W DV500 brak płynności stroboskop powstaje ponieważ nie przełanczasz kolejności półobrazu w czasie eksportu. DV 500 w czasie normalnej edycji Premiere odtwarza półobrazy od tyłu LOWEL field firds , a w czasie eksporu trzeba przestawić na Uper field firds (te nazwy mogą być błędnie napisane bo nie widzę tych ustawień). Ja mam taką karte i dzała mi poprawnie, myślę że masz problemy z ustawieniami.


piątek, 3 grudnia 2004, 23:18
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:29
Posty: 65
Lokalizacja: Suwałki
Post Re: eksport do MPG2
[quote="Andrzej Kruty"]W DV500 brak płynności stroboskop powstaje ponieważ nie przełanczasz kolejności półobrazu w czasie eksportu. DV 500 w czasie normalnej edycji Premiere odtwarza półobrazy od tyłu LOWEL field firds , a w czasie eksporu trzeba przestawić na Uper field firds (te nazwy mogą być błędnie napisane bo nie widzę tych ustawień). Ja mam taką karte i dzała mi poprawnie, myślę że masz problemy z ustawieniami.[/quote]

Serdeczne dzięki miałeś rację, jest ok extra.Pozdrowienia


wtorek, 7 grudnia 2004, 16:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL