Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 04:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problemy z DV500 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problemy z DV500
Mam kartę DV500DVD od 3 lat i pod Windows 2000 wszystko chodziło wmiarę dobrze. Po zmiane systemu na Windows XP Pro lub Home zaczeły się problemy. Pierwszy to zanikanie na jakiś czas niektórych palet. Palety stają się białymi prostakątami na kilka sekund i powracają, w tym czasie blokuje się program. Następny problem dotyczy obsługi na żywo dźwięku. Premiere prawie zawsze realizuje przejścia dźwięku na żywo, ale mi co jakiś czas przestaje to działać, trzeba wyłączyć i załączyć Premiere aby znowu działo na żywo miksopwanie dźwięku. Posiadam sterowniki 4.5 - na Win 2000 tego nie miałem.
Proszę o pomoc. Andrzej


sobota, 11 grudnia 2004, 15:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post problemy z dv500
Miałem sytuację podobną pozmianie systemu zaczęły się różne "jaja". Wróciłem grzecznie do Windowsa 2000.Szkoda mi było czasu zdrowia na walkę. Pozdrawiam


sobota, 11 grudnia 2004, 17:43
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 października 2004, 18:21
Posty: 66
Lokalizacja: Katowice
Post 
Miałem tą kartę, najpierw pracowałem pod 98, a potem XP Pro. Miałem zainstalowaną najnowszą ( i ostatnią przed wejściem Liquid Edition ) wersję sterowników, i wszystko chodziło bez zarzutu. Proponuję przyjrzeć się sterom.
Pozdrawiam


sobota, 11 grudnia 2004, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Głupoty opowiadacie. DV 500 jest robiona pod Win 2000 i tak ma chodzić. Pod XPeka nikt wam sterów nie zrobi chyba że zapłacicie extra. To stara karta i cudów nie ma co wymagać. Chcesz mieć nowy system to kup nową karte a nie wkładaj taki zabytek do nowego komputera.


sobota, 11 grudnia 2004, 23:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problemy z DV500
Alan M- Opowiadasz głupoty!!! Przez ponad rok pracowałem z tą kartą na systemie XP i nie miałem żadnych problemów. Zmontowałem w tym czasie ponad 80 filmów ślubnych. Powodów taj przypadłości może być wiele np. Sprzęt, zła konfiguracja, konflikty programowe itp. Moim zdaniem najtaniej będzie powrócić do win 2000. Innym rozwiązaniem jest dać sprzęt fachowcom. Pozdrawiam


niedziela, 12 grudnia 2004, 00:58
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 października 2004, 18:21
Posty: 66
Lokalizacja: Katowice
Post 
Może być jeszcze inny powód, bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej płyty głównej. Kiedyś pracowałem na SOYO, i często były problemy. W KSK doradzono mi płytę MSI Neo2, pracowała rewelacyjnie zarówno z kartą DV500 DVD, jak również z aktualną DV Raptor RT2 MAX Canopusa.
Pozdrawiam


niedziela, 12 grudnia 2004, 17:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 grudnia 2004, 00:03
Posty: 7
Post 
szanowni panstwo raczą zauwazyc ze zmiana systemu z 2000 na XP pociaga za soba czesto koniecznosc dolozenia wiekszej ilosci pamieci RAM, jako ze system XP jest , jak to siei mowi bardziej "pamieciozerny", uruchamia wiecej procesow itp. (przez to to, co dzialalo dobrze na win 2k i wczesniejszych nie dziala juz tak na XP) to jedno, druga sprawa, poza kartą Voodoo2 jeszcze mi sie nie zdazylo zeby cos, co dzialalo na systemie nawet '98 nie dzialalo na XP,


niedziela, 12 grudnia 2004, 20:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 października 2004, 18:21
Posty: 66
Lokalizacja: Katowice
Post 
Zgadzam się z przedmówcą, ja obecnie pracuję na 1GB DDRAM


niedziela, 12 grudnia 2004, 23:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziekuję za te wypowiedzi i dodam konfigurację komputera. Płyta Abit IC7, procesor P4 3000, pamięć 2X512 dual, grafika Gigadyte Radeon 9200 - 128 mb, dyski 2X 200GB SATA Kawiar, system WIN XP Serwis pak 2. Na starszym komputrze z Win 2000 działała mi dobrze ,a po zmianie systemu na XP zaczeły się problemy, przełożenie karty do nowego komputera opisanego wyżej jest tak samo. Andrzej Kruty


wtorek, 14 grudnia 2004, 00:03
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 października 2004, 18:21
Posty: 66
Lokalizacja: Katowice
Post 
I tu chyba "jesteśmy w domu". Service Pack 2 "zżera" spore zasoby pamięci i bardziej obciąża system co potwierdziły liczne wypowiedzi na tym forum. Ja choć mam na płycie SP2, nie zdecydowałem się go zainstalować.
Pozdrawiam


wtorek, 14 grudnia 2004, 00:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problemy z DV 500
Serwis Pak 2 niczego nie pogordzył, z SP1 i bez SP jest tak samo.
Instalowałem Win Pro i Home bez zmian. Pmiere najlepiej działało mi pod Win 2000. Pamięci jest dość 1 GB.
Andrzej Kruty


wtorek, 14 grudnia 2004, 22:43
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 30 października 2004, 12:22
Posty: 7
Post Dv500- problemy i przypuszczenia. Pro one.
Wydaje mi się,że jak już wielu wspomniało ma to związek z płytą główną i konfiguracją komputera. Właśnie jestem po nieprzespanej nocy, po walce z kartą DV500 , którą chciałem zainstalować na systemie xp w komputerzez z 1 gb ramu i płytą główną gigabyte- efekty były następujące: zaraz po odpaleniu komputera wyskakiwał (i do tej pory wyskakuje) błąd nr 88 conductor cable faild (?!), windows xp zwieszał się podczas ładowania trzeba było go zresetować ręcznie, na sam koniec straciłem plik rozruchowy i musiałem bawić się z przywracaniem systemu windows przy pomocy instalki. Wcześniej pracowałem na innej płycie i choć miałem początkowo problemy z Dv500 to jednak udało mi się go zainstalować przekładając kartę w inne wejścia PCI, wtedy jednak miałem w98. Z kolei u mojego kolegi na początku szło bez problemów ale win xp wykrywał ją jako bridge (mostek) PCI to PCI i nic więcej. Na moje szczęście posiadam Pro One , choc i z nią są problemy ponieważ nie współpracuje ona z Adobe pro i Adobe 1.5 -- może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego?- sterowniki są aktualne...


piątek, 14 stycznia 2005, 10:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Panie Andrzeju : nie ma Pan racji co do Service Pack'a 2 . Proszę skorzystać z wyszukiwarki na tym forum bądź na forum http://www.filmowiec.pl


piątek, 14 stycznia 2005, 13:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
"błąd nr 88 conductor cable faild " - błąd ten jest ostrzeżeniem, że należy już wymienić taśme łączącą płytę główną z twardym dyskiem, poprostu jeden z pinów już nie przesyła danych.


niedziela, 30 stycznia 2005, 18:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
przy DV500+ zarzynałem się kilka ładnych miesięcy... ciągle coś niedomagało, zawsze byl jakiś słaby punkt.

po jakimś (dłuuugim) czasie znalazłem optimum, jednak zdarzały sie zwisy podczas dłuższej edycji. chwyciłem się ostatniej deski ratunku: zmiana platformy z amd na intela... po tym manewrze problemy zniknęły "jak reka odjal"... wszystko śmiga, nie ma zwisów, śmiesznych błędów kernela.

PODSUMOWANIE:
- nikomu nie polecam stawiania systemu montażowego na platformie AMD (testowałem na Duronie i Athlonie z dobrą płytą i 4in1) - syzyfowa praca, jakieś patche, gówna. fakt, teraz jest nforce, więc może mniej się to sypie, ale swoje wiem...
- fanom AMD polecam przetestowanie kopiowania dużych plików z dysku na dysk. po wykonaniu kopii zróbcie porównanie plików źródłowych i docelowych...
- na dobrej płycie i pełnym intelu sprzęt chodzi jak marzenie. polecam markę GIGABYTE na chipsetach i865, ew. ASUS. ABITY są zwykle przekombinowane i swoją budową przeczą zasadom budowy systemów NON LINEAR EDITING.
płyta powinnna mieć możliwie najmniej zintegrowanych urządzeń
- należy przetestować różne wersje sterowników do karty oraz patcha pinnacle PPE
- jeśli chodzi o ram to 512 MB DOBREGO ramu styka "z palcem w...", więcej nie jest potrzebne, chyba że komuś wisi ile wyda na sprzęt. robiłem wiele materiałów po 3h i nie zaobserwowałem problemów
- polecam stosowanie minimum dwóch dysków: jeden na system i soft, drugi na montaż
- Pinnacle DV500+ chodzi STABILNIE i bezproblemowo pod XP
- po kiego grzyba Wam sp2? można zapodać ewentualnie sp1 żeby działało USB 2.0
- system do montażu powinien być używany tylko do niego. żadnych gier, netu, innych bajerów - im mniej softu instalujecie, tym mniej sypie się winda

w wielu przypadkach karty wyjęte z pudełka nie nadają się do użytku - mają niedopracowane albo przestarzałe stery, nie współpracują z kamerami określonych firm itp...


czwartek, 10 lutego 2005, 10:36
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL