Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 19:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Pinnacle dc10+, a dc30+ ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post Pinnacle dc10+, a dc30+ ?
Witam, czy ktoś jest w stanie prosto wyjaśnić różnice w w/w kartach i na czym polega? (oprócz ceny :))Czy warto dołożyć do DC30+? Potrzebuję wiekszą ilość kaset VHS przerobić na DVD bez straty jakości. Proszę o poradę


piątek, 4 lutego 2005, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
DC30+ - ma zintegrowany procesor audio, więc wszystkie kabelki podłączasz do karty. W wersji pudełkowej dołączony był BlueBox (panel z wejściami i wyjściami audio-video) co ułatwiało podłączanie sprzętu. I to za co głównie płaciłeś to Adobe Premiere, w dzisiejszych czasach straszny archaik jeśli chodzi o wersję. Najważniejsza wada - brak sterowników pod XP, koniec wsparcia technicznego. Co prawda są niby w Internecie sterowniki nieoficjalne do XP, ale nie znam nikogo komu udałoby się tę kartę odpalić.

DC10+ - brak procesora dźwięku, więc trzeba audio podłączyć do karty muzycznej, co czasem może powodować rozsynchronizowanie obrazu i dźwięku - ja tego nigdy nie miałem, nie znam osobiście nikogo kto by takie problemy miał, ale teoretycznie jest to możliwe i zdaje się, że dawno, dawno temu ktoś na Forum się na to uskarżał. Przy obecnych kompach nie powinno być jednak problemów. Najważniejsza zaleta: karta choć amatorska to sprzedana w takiej ilości, że mimo że Pinnacle chciał się też wypiąć na sterowniki do niej (jak to było w przypadku DC30+) to pod presją użytkowników karta jest nadal supportowana, i pewnie tak jeszcze zostanie przez pewien czas. Swoją drogą to nieco dziwne, że karta amatorska przetrwała czasy Windows XP, a karta profesjonalna nie.

Wniosek: moim zdaniem kupuj DC10+.


piątek, 4 lutego 2005, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Czy nie lepiej kupić dedykowanej karty do zrzucenia materiału od razu do MPEG2, niż bawić się w konwersje? Zrobienie kilku płyt z materiałów VHS powinno dość szybko zwrócić koszty.


piątek, 4 lutego 2005, 23:19
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. A tak na marginesie to ciekawe, ze dc30+ uzywane jest nadal o wiele drozsze od dc10+ pomimo problemów z sterami do win xp :roll:

A wracając do tematu, czy dc10+ da mi zadawalajacy rezultat na DVD-czy pozwoli mi osiągnąc rozdzielczość 720x576 PAL bez większych strat w klatkach?

Może sa inne ciekawsze karty w podobnych cenach (używane), które możecie polecić, np z serii ADAPTEC VIDEOH PCI (a tą warto kupić?)

Może pytania sa naiwne,ale mam mentlik w glowie i nie wiem co kupić.
Moj komp: Celeron 2,4; 512RAM; Radeon 9550
Dzieki za wszelkie odp. i proszę o wyrozumiałośc :)


piątek, 4 lutego 2005, 23:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
Gość napisał : "Czy nie lepiej kupić dedykowanej karty do zrzucenia materiału od razu do MPEG2, niż bawić się w konwersje? Zrobienie kilku płyt z materiałów VHS powinno dość szybko zwrócić koszty."

Proszę o jakiś konkretny przykład.

Czy konwertery takie jak Adaptec VideOh! DVD (http://allegro.pl/show_item.php?item=40302658) sprawdzają sie??? i sa lepsze od kart typu Pinnacle?


piątek, 4 lutego 2005, 23:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
DC10+ da Ci bardzo zadowalające rezultaty, również w pełnej rozdzielczości PAL.


piątek, 4 lutego 2005, 23:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Od razu dla wyjaśnienia - nie jetem zwolennikiem zewnetrznych urzadzeń podłączanych na USB. Byc moze nie mam racji. Jakiś konkretny przykład...hmmm.... trzeba poszukać kart w internecie. Widziałem np. w giełdzie tego forum, ze ktoś oferuje kartę Canopus do kodowania w MPEG1/2. Jezeli potrzebujesz zgrywać VHS-DVD to tego typu karta jest /dla mnie/ najlepszym wyjsciem. Zwróciłbym równiez uwage na to, czy karta jest supportowana. Szukanie sterowników do kart już nie produkowanych moze dać różne efekty, zwłaszcza z już posiadanym sprzetem. Dodatkowo mając już materiał w komputerze - wiadomo - można z nim zrobić wiele ;-) Szukałbym karty, która może zdigitalizować materiał w bardzo dobrej jakości / a nie możliwie akceptowalnej/ gdyż jeżeli mamy plik video dobrej jakości to po ewentualnych dalszych kompresjach nie powinno być problemu z jakością. Oczywiście możliwości finansowe w taki, czy inny sposób determinują zakup kart....ale to juz Twoja "działka"... Pzdr.


sobota, 5 lutego 2005, 16:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie wiem jak to jest z DC10+ ale DC30+ stanowczo odradzam. Kupiłem kidyś DC30+ w tym samym celu czyli przegrywania VHS->DVD. Szybciej ją sprzedawałem niż kupowałem. Szczególnie odradzam jeśli ma pracować pod Win2000. Po za tym można oszaleć jeśli chodzi o dzielenie plików. Karta sama w sobie ma ogranicznie wielkości pliku i jeśli chce się zgrać większy kawałek materiału to są problemy. Co prawda są programiki które pozwalają to obejść, ale zabawy z tym jest sporo, a efekty takie sobie. Przewaliłem kilka róznych kart między innymi VIDEOOH i żadna mnie nie zadowoliła. Teraz stosuję sposób według mnie najlepszy czyli konwerter analog->dv (canopus ADVC-300, a wcześniej ADVC-100) + kontroler firewire w komputerze. Sprawa idealna i prosta. Jakość rewelacyjna po wgraniu do kompa. Idealna synchronizacja wizji z obrazem. Jedyna wada to cena tych urządzeń, ale jak ktoś chce robić sporo takich przegrań to naprwdę polecam.

P.S. Jakby ktoś był zainteresowany to mam na zbyciu moją starą ADVC-100


sobota, 5 lutego 2005, 18:03
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
Do Stanek:
Canopus ADVC-100, ile chciałbys za to urządzenie???


sobota, 5 lutego 2005, 19:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Ja jestem użytkownikiem karty DC 10+ i jestem z niej zadowolony. Jak dla moich potrzeb jest super i oby służyła mi jak najdłużej. Do przeróbki VHS na DVD bardzo dobra.
Nie polecam, jak ktoś wcześniej napisał zrzucać bezpośrednio do MPEG-2.
Pozdro


sobota, 5 lutego 2005, 19:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
CZy mógłbyś rzeczowo wyjasnić, dlaczego nie polecasz zrzucać materiał bezposrednio do MPEG2? Wszystkie specjalizowane karty / do zgrywania materiału na potrzeby DVD/ zrzucają materiał właśnie do MPEG2. Dodatkowo jeszcze / w zależności od karty/ mają możliwości filtracji "on-line" materiałów słabszych jakościowo / np. starsze nagrania VHS/.


niedziela, 6 lutego 2005, 17:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Zdecydowanie lepsze efekty uzyskuję się przy kompresji wieloprzebiegowej. Przy kompresji w locie ta opcja odpada. Druga sprawa - strumień video mpeg-2 nie nadaje się do edycji.


niedziela, 6 lutego 2005, 18:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Troszkę odbiegamy od tematu głównego,ale... Nie zawsze kompresje wieloprzebiegowe dają lepsze rezutaty. Zależy to od materiału wyjściowego. Niemniej jednak faktycznie, niektóre materiały / jakość, złożoność obrazu/ wymagają kodowania wieloprzebiegowego dla uzyskania dobrego efektu. Najbardziej widoczne to jest, jeżeli kodujemy do MPEG1 dla np.VCD. Wtedy też można używać różnego rodzaju "cleanerów" i podobnego softu do poprawienia materiału. W amatorskich kartach, jeżeli zachodzi taka potrzeba, można zakodować materiał video np. 15 Mbs uzyskując wysoką jakość obrazu i wtedy go "wyczyścić"/odpowiednik czasowy reencodingu w przypadku zgrania np. do AVI/. Oczywiście nie wszystkie proste karty potrafią zapisać taki strumień, a to uzależnione jest od chipsetu i producenta danej karty. Stąd moje wcześniejsze stwierdzenie: "Dodatkowo mając już materiał w komputerze - wiadomo - można z nim zrobić wiele ". Jednak nie zawsze takie operacje są potrzebne, a mając wiele kaset do zgrania, czas odgrywa tutaj rolę.
MPEG 2 NADAJE się do edycji, choć jest ograniczony np. tym iż cięcia można dokonać tylko w klatce I struktury GOP / chyba, że jest to MPEG2 MP&ML I-frame only, ale tutaj już wchodzimy w broadcast.../ Jest wiele oprogramowania / nawet freeware /, które umożliwia edycję na MPEG2 z bardzo dobrymi rezultatami. Przypominam - rozmawiamy tutaj o kodowaniu na poziomie amatorskim i materiałach VHS / wyszliśmy od kart Miro /. Gdybyśmy mieli "wejść" w broadcast to lepiej założyć nowy temat, a nie mieszać koledze w głowie. Pzdr.[/quote]


niedziela, 6 lutego 2005, 21:42
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 10 marca 2004, 12:47
Posty: 55
Post 
...Wtedy też można używać różnego rodzaju "cleanerów" i podobnego softu do poprawienia materiału....

Mogę prosić o konkretne nazwy programów? :D


niedziela, 6 lutego 2005, 22:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
M.in. Discreet Cleaner XL ...ale do tanich nie należy.


czwartek, 10 lutego 2005, 00:33
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL