Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 08:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Mirovideo DC30(+), czy pinnacle studio 9 av/dv? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post Mirovideo DC30(+), czy pinnacle studio 9 av/dv?
Witam,
posiadam kamerę Panasonic MS5, jest to naramienny SVHS o dość dobrej jakości obrazu jak na analoga. Mam do niego video schs, z którego jakość wyjścia jest o niebo lepsza od tego z kamery, i to właśnie video chciałbym wpiąć do kompa. Oto co mam do wyboru:
Mirovideo DC30(+)
pinnacle studio 9 av/dv?
to te droższe

lekko tańsze:
Pinnacle DC10+
Fast AV Master

i najtańsza
Pixelview xcapture

zależy mi na jak najlepszej jakości obrazu, ta podobno jest na dc30 i av masterze, z tym że av master nie chodzi na win wzwyż od 98 (nie chodzi na 2k), a DC30 napewno na 2k chodzi a podobno da sie ją i odpalić na XP, choć słyszałem że komfort pracy wtedy nie jest zbyt wysoki.
Pinnacle studio 9 av/dv jest przeznaczona pod XP (to dla mnie +, bo nie będe musiał kupować windowsów, a to też spory koszt). Niemniej jednak nie wiem czy studio 9 ma na pokładzie jakieś hardwareowe kodeki, szczerze mówiąc w ogóle nie wiem która z tych kart ma jakieś. Wiem że będe na niej obrabiać dość długie filmy (2h), więc czas renderowania po obróbce też jest troche ważny.
Proszę o pomoc w wyborze.

Mój sprzęt:
Barton 2500, wykręcony zwykle w okolice 2500mhz (10x~250)
2x256mb winbond bh6 (250mhz/3.3V/11/2/2/2)
DFI LanParty nForce2.b
Radeon 9200LE :(
Samsung SpinPoint 160gb SATA
SB Live 5.1 digital
CDRW
PSU: 300W enermax

_________________
ETC Grupa Filmowa


wtorek, 22 marca 2005, 08:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Zdecydowanie Studio 9 AV/DV jeśli planujesz w przyszłości obróbkę materiałów z kamery cyfrowej. Jeśli nie chcesz się wykosztować to DC10+ w zupełności Ci wystarczy przy Twojej konfiguracji. Odradzam DC30+, bo to juz przeżytek.


piątek, 25 marca 2005, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
a sprzętowy kodek mjpeg? Przydatne to? Do czego to? Co to daje?

_________________
ETC Grupa Filmowa


piątek, 25 marca 2005, 20:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Sprzętowy kodek zapewnia kodowanie w czasie rzeczywistym, bez niego kodowanie spada na procesor, co przy słabym procku powoduje, że kodowanie trwa i trwa i trwa. Ja używam karty DC10+ jeśli chodzi o analoga, i mam zwykły kontroler FireWire i kodując cokolwiek mam procek (3GHz HT) obciążony na ok. 70-80%, mogę więc robić również inne rzeczy bez większych problemów. Widać więc, że procek sobie radzi. Mając kartę ze sprzętowym kodekiem możesz teoretycznie w tym samym czasie zrobić to na kompie ze znacznie słabszym prockiem.


piątek, 25 marca 2005, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
czyli jedyna zaleta DC30 odpadła czasu mi nie brak :-) kupuje studio 9 dzięki za pomoc.

_________________
ETC Grupa Filmowa


piątek, 25 marca 2005, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Możesz jeszcze rozważyć propozycję kupna konwertera A/C i C/A. Takie urządzenia produkuje m.in. Canopus. http://www.canopus.pl
Oczywiście taką funkcję spełnia karta Pinnacla.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 25 marca 2005, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
a jak z ceną takiego konwertera?

_________________
ETC Grupa Filmowa


piątek, 25 marca 2005, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Podałem to rozwiązanie jako jedną z alternatyw.
Ceny zrówno Pinnacla jak i Canopusa znajdziesz m.in. na : http://www.dve.pl
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 25 marca 2005, 22:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cytuj:
Zdecydowanie Studio 9 AV/DV jeśli planujesz w przyszłości obróbkę materiałów z kamery cyfrowej

A jaką ma przewagę Studio 9 ponad zwykłym kontrolerem fire wire przy obrabianiu cyfry? Timeline na analogowym wyjściu tylko, czy coś jeszcze?

_________________
ETC Grupa Filmowa


piątek, 25 marca 2005, 22:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL