Teraz jest środa, 19 września 2018, 07:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 znow firewire 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post znow firewire
Przeczytałem już wszystko co było na forum na ten temat i dalej nic ni znalazłem.
Mam kamere sonytrv140e. Najpierw nadziałem sie na złącze USB, które jak rozumiem jest do niczego nie przydatne. Potem kupiłem Karte firewire. Wszystko zainstalowałem, obraz jest nawt niezły (dźwięk także) Problem zaczyna się przy przechwytywaniu: nagrywa co którąs klatkę, dźwięk jest także postrzępiony. Używam różnych programów (Pixela, Adobe) W adobe jest trochę lepiej. Gdzie może tkwić błąd? Proszę o pomoc
Krzysztof


piątek, 3 stycznia 2003, 22:04
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post re: firewire
przyczyn może być wiele:
- za wolny procesor
- za wolny bądź zbytnio poszatkowany dysk twardy
- zbyt obciążony system (za wiele procesów)


sobota, 4 stycznia 2003, 12:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dysk ma 40 gb (prawie nowy) więc chyba wystarczy, Procesor Duro 850mhz (więc o 40% ponad wymagania) a proces wszystkie możliwe są wyłączane. Obraz i dźwięk przechwytuje mniej więcej o połowę lepiej niż przez USB
Krzysztof


poniedziałek, 6 stycznia 2003, 10:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post USB
Wyłącz na próbę USB w Biosie oraz inne nieuzywane COMy i LPTy.
USB szczególnie lubi sprawiać problemy.
Sprawdź czy nie masz jakichś programików które się Tobie ładują przy starcie kompa - typu śmieci które zalegają w RAMie i których ikonki pokazują się przy zegarze.

Pozdrawiam


poniedziałek, 6 stycznia 2003, 10:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post HDD
Dysk OK - ale czy zdefragmentowany?
Po drugie - czy zainstalowane masz drivery do płyty głównej? Jeśli masz chipset VIA to najnowsze 4in1 (Hyperion) nie zaszkodzą. No i obowiązkowo - włączenie DMA dla HDD.


poniedziałek, 6 stycznia 2003, 10:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
masz dysk 7200 obr/min czy 5400 obr/min ? :D


czwartek, 9 stycznia 2003, 20:12
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 stycznia 2003, 09:51
Posty: 2
Post aaa
Mam dysk 7200 i pozostałe parametry sa niezłe. Porty i usb wyłączyłem i dalej nic. Właśnie mam zamiar instalować win 2000 Cy waszym zdaniem może to coś zmienić?

_________________
Krzysztof


sobota, 11 stycznia 2003, 15:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
http://wideokamera.info/index.php?subsite=artykul&page=body1&id=60

Moze to Ci cos pomoze.

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


sobota, 11 stycznia 2003, 15:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Przekonwertu tego avika na VCD i zobacz czy nadal jest porwany. Wczoraj miałem avika który rawał sie co chwilę i dźwięk nie pasował do obrazu. To było 10 min i 388MB. Przejechałem to programem TPMGEnc na VCD i zrobiło się 99MB i o dziwo wszystko idealnie sie odtwarza (25fps) i dźwięk idealnie pasuje. Wiec to pewnie była kwestia odtwarzania tego avika a nie jakości materiału.
Mój brat ma durona 800 i dysk 20GB 5400 obr. I nie ma problemu ze zgrywaniem też ze TVR140e. Więc system na pewno Ci daje radę.


poniedziałek, 13 stycznia 2003, 10:39
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 stycznia 2003, 09:51
Posty: 2
Post 
Ciągnę sprawę dalej, choć może staje się to nudne, ale nie bardzo rozumiem niektóre sprawy. Czy jest może jakieś ABC dla zupełnych laików? może byc po angielsku.?
Dowodem mojej ignorancji niech będzie pytanie : czy karta wideo i kontroler 1394, który zainstalowałe to to samo?

_________________
Krzysztof


wtorek, 14 stycznia 2003, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
To zalezy jak rozumiec dosc ogolne stwierdzenie karta wideo. Jesli rozumiec to tak jak sie przyjelo to karta wideo zwykle jest wyposazona w jakies wsparcie sprzetowe do przelicznia. Kontroler to tylko interfejs zgodny ze standardem OHCI. Jednakze wiekszosc kart DV moze pracowac jako czysty kontroler OHCI.

PS. Niedlugo ukaze sie bardzo duzy artykul o FireWire jako technologi oraz testowe zestawienie kontrolerow dostepnych na rynku.

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


środa, 15 stycznia 2003, 15:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Bardzo dawno nie zaglądałem tutaj. Miałem podobne problemy. Opisałem je:
http://wideoforum.swiatobrazu.pl/viewtopic.php?t=589

http://wideoforum.swiatobrazu.pl/viewtopic.php?t=355
poczytaj może coś pomogą. Sprzęt masz na pewno wystarczający.


poniedziałek, 20 stycznia 2003, 13:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 1394
przede wszystkim nic o systemie
dv chodzi od win98se
milenium rozpoznaje samo a xp chodzi extra tylko problem ze sterownikami
nie ma prawa rwać jezeli komp ma byc pod wideo
musza byc kodeki zainstalowane osobno czesto wersje premiery z roznych rąk działają róznie ;)
zgadzam sie z kolegami onosnie ustawien w biosie
przeszkadzajatez wygaszace i wszystkie programy w tle zajmujace ram
pzdr zimni@poczta.fm


piątek, 7 lutego 2003, 00:29
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2003, 23:10
Posty: 5
Post 
Myślę, że jesteśmy na podobnym etapie rozwoju. Ja też przeszedłem przez usb i skończyłem na firewire. Próbowałem z Windows ME, 2000, 2000 server i skończyłem na win98 z najlepszym rezultatem. Mam komp. nie najlepszych lotów (700 Mhz, GeForce 2 MX) i nie mam problemów z rwaniem obrazu tak jak w przypadku usb. Zainstaluj DirectX 9.0, zdefragmentuj dysk i musi być ok. Ważne: są programy, w których mi rwie (np PowerDirector) a są takie, w których jest ok. W tej chwili zgrywam an Ulead VideoStudio. Teraz mam następny problem: zła jakość obrazu i próbuję to zwalczyć (jak na razie bezskutecznie)


wtorek, 11 lutego 2003, 23:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2003, 23:10
Posty: 5
Post 
Myślę, że jesteśmy na podobnym etapie rozwoju. Ja też przeszedłem przez usb i skończyłem na firewire. Próbowałem z Windows ME, 2000, 2000 server i skończyłem na win98 z najlepszym rezultatem. Mam komp. nie najlepszych lotów (700 Mhz, GeForce 2 MX) i nie mam problemów z rwaniem obrazu tak jak w przypadku usb. Zainstaluj DirectX 9.0, zdefragmentuj dysk i musi być ok. Ważne: są programy, w których mi rwie (np PowerDirector) a są takie, w których jest ok. W tej chwili zgrywam an Ulead VideoStudio. Teraz mam następny problem: zła jakość obrazu i próbuję to zwalczyć (jak na razie bezskutecznie)


wtorek, 11 lutego 2003, 23:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL