Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 21:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 karta wideo - efekty w czasie rzeczywistym 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 25 lipca 2004, 09:58
Posty: 12
Post karta wideo - efekty w czasie rzeczywistym
Cześć. Czy jest możliwe aby kupić w Polsce tanią, używaną kartę do obróbki video - taką z możliwością przetwarzania materiału wideo z efektami w czasie rzeczywistym. Chodzi mi o jakąś kartę za powiedzmy max. 500 zł. Jeśli jest cosik takiego, to serdecznie proszę o informacje. Z góry dzięki Pozdrawiam


wtorek, 3 maja 2005, 11:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post 
niestety karty video ida do lamusa miejsce nich zajmuja nowe softy z mocnymi komputerami ktore daja mozliwosc efektow w czasie rzeczywistym wiec po co ci karta zainwestuj w lepszy sprzet i kup ediusa 3

_________________
=---TranceKostek---=


wtorek, 3 maja 2005, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1639
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Czy to jest rada, która zadowoli osobę zamierzającą zainwestować 500 zł :?:


środa, 4 maja 2005, 07:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1639
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Myślę, że na Allegro można kupić starsze typy kart w podobnej cenie np. Pinnacle DV500 DVD


środa, 4 maja 2005, 07:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
rada dla osoby ktora ma 500 na taki cel: ulepsz komputer. kup wiecej ramu jak masz mniej niz 1GB (teraz jest tani to warto), lub lepszy procesor. karty montazowej w tej cenie nie znajdziesz i zreszta niewarto szukac - problemow mialabys z nia wiecej niz korzysci z jej efektow RT.


środa, 4 maja 2005, 07:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
zgdzam sie całkowicie z wypowiedzią "badyla" i "Stop-Video". Karty w cenie 500 PLN na allegro to co najwyżej DV500, a jak wiemy karta ta okres swojej świetności ma już dawno za sobą. W dobie bardzo szybkich komputerów i tanich komponentów, jeżeli nie pracujemy z materiałem HD lub HDV naprawdę wystarcza sam komputer + software. Oczywiście nie namawiam tu nikogo kto jest już posiadaczem dowolnej karty aby się jej natychmiast pozbywał. Ale gdy ma sie zamiar zakupić takową to już należy się zastanowić, czy nie lepszym rozwiązaniem byłaby rozbudowa komputera lub zakup nowego. W czasach, gdzie naprawdę wydajny komputer to wydatek ok 5000 PLN a dwuprocesorowa stacja robocza ( 2 x Xeon) to koszt poniżej 8000 PLN karty wnoszą naprawdę niewiele.
Zaraz padnie : "a co z we/wy analogowymi ?" Tu akurat jest sprawa prosta. Cały materiał (tak jest w moim przypadku) eksprtuję do pliku MPEG2, nastę pnie wypalam krążek DVD i jeżeli klient życzy sobie kopię np. na VHS to umieszczam płytkę w stacjonarnym playerze DVD do którego jest podpięty magnetowid.... I po kłopocie. A, i jeszcze podczas kopiowania z DVD na VHS np. 3h materiału mamy korzyść w postaci wolnego komputera na którym możemy w tym samym czasie zrobić np. kolejne wesele, komunie, etc. Niektórym może pszeszkadzać brak podglądu na zewnętrznym TV. I tu jest rada. Można wykorzystać kamerę, która zazwyczaj jest przetwornikiem cyfrowo analogowym, lub zakupić prosty konwerter, np. ADV-110 canopusa. Konwerter umożliwi nam dodatkowo wgranie materiału ze źródeł analogowych. Moim zdaniem czasy kart video już sie skończyły, z wyjatkiem osób pragnących obrabiać materiał HDV i HD do montażu w zupełności wystarcza zwykły komputer z kontrolerem firewire plus odpowiednie dla nas oprogramowanie. No i moce obliczeniowe komputerów ciągle rosną. Procesory dwurdzeniowe AMD i Intela już pukają do naszych drzwi...


środa, 4 maja 2005, 09:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1639
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Oczywiście trudno nie zgodzić się z przedmówcą w temacie co lepsze, lecz ja biorę pod uwagę warunki wstępne i możliwości osoby pytającej !!!. Pan Bogusław pisze o komputerze za 5000 lub poniżej 8000zł, i prawdopodobnie ma na myśli Ediusa 3 za 2800zł, a może ta sympatyczna osoba powyżej chce sobie montować filmy rodzinne ? Od tego powinniśmy zacząć - do czego potrzebuje sprzętu.
Ja pracowałem na DV500 DVD ze śmiesznym jak na obecne czasy kompem - P III 733 MHz, i sporo efektów miałem w RT.
A więc pytanie do Tusi - o przeznaczenie sprzętu i możliwości finansowe ?
Pozdrawiam :lol:


środa, 4 maja 2005, 09:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
jeśli montuje dla siebie a nie dla kasiory to wystarczy dowolny komp z fajerem. Po co karta video ? :)


środa, 4 maja 2005, 12:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1639
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Nie wiem jakiego kompa ma Tusia, ale jeśli jest to np. PIII lub coś podobnego, to na komp z fajerem trzeba kupić :
P IV np. 3,2 HT lub szybszy 800
Dobrą płytę główną
DDRAM 400 min. 2x512
Odpowiedni soft np. Edius 3,0
Jaki to jest obecnie wydatek ?

Mamy zbyt mało danych, aby trafnie doradzić, jak narazie każdy doradza przez pryzmat własnych potrzeb. Może odezwie się w końcu osoba zainteresowana ?


środa, 4 maja 2005, 13:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 14:04
Posty: 4
Lokalizacja: Pomorskie
Post fachowiec???
Panie Bogdan Spala - taki z Pana fachowiec jak z koziej dupy trąba. Przecież każdy wie że lepiej zgrywać z komputera przez karte video na VHSa bo jest lepsza jakość niż z DVD po kompresji. A po drugie ważny jest podgląd z karty video bo ja chce wiedzieć co montuje.
Jak z pana amator co montuje dwa filmy na krzyż w roku to niech się Pan nie wypowiada
bo głupich odpowiedzi nam tu nie trzeba.


środa, 4 maja 2005, 14:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 11:08
Posty: 40
Lokalizacja: wielkopolska
Post 
Ja mam pytanie do pana B. czy na płytce z prockiem 2,4 Athlona podoła Edius 3. zastanawiam się nad jego kupnem
pozdrawiam


środa, 4 maja 2005, 18:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
w swojej pracy korzystam tylko z kontrolera :) Montuję 2, 3 wesela tygodniowo i trochę filmików reklamowych. Karty juz miałem. Były to MatroxRTX100 i DVStorm. I jakoś mi ich nie żal :) Podgląd, faktycznie jest mi też potrzebny i mam pod ręką konwerter jak pisze p. Spala.
I wesela też zgrywam z płytek DVD na VHS. Jakoś różnicy w "jakości" nie widzę. A już na pewno klient oglądający film na magnetowidzie OTAKE i ruskim TV jej nie zobaczy :)


środa, 4 maja 2005, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
a jak chcesz zgrywac w dobrej jakosci na analoga to zewnetrzne konwertery sprawuja sie idealnie w tej roli, a jednoczesnie nie robia sieczki z systemu operacyjnego tak "jak karty wiodacych firm dostepne na naszym rynku" ;)


środa, 4 maja 2005, 19:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 14:04
Posty: 4
Lokalizacja: Pomorskie
Post 
Badyl ty masz chyba sieczke w mózgu. Jesteś kolejnym amatorem jak Pan Spala. Konwertery są dobre dla komputerowych debili którzy nie potrafią sobie zainstalować karty video w komputerze. Ja ci radze kup se casablanke . Dla was amatorów to wystarczy i myśleć nie trzeba.


środa, 4 maja 2005, 21:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
luk napisał(a):
Ja mam pytanie do pana B. czy na płytce z prockiem 2,4 Athlona podoła Edius 3. zastanawiam się nad jego kupnem
pozdrawiam


Owszem Edius 3 podoła jednakże nie wszystkie efekty będą z podglądem w RT, napewno pakiet Xplode (jak go będziesz mieć) będzie wymagał każdorazowego renderowania. Athlony nie posiadają SSE2 i jest to ich wielki minus, jakoś tak twórcy softu video ukochali te instrukcje a odpowiedników AMD nie.


środa, 4 maja 2005, 22:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL