Teraz jest czwartek, 4 czerwca 2020, 10:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 karta wideo - efekty w czasie rzeczywistym 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
stepien aka marekv: nawet kastracja i nabijanie na pal nie nauczyloby cie rozumu. wiec zostan zawodowcu, co to nigdy nic nie wyprodukowal, przy swoim sklepiku zabitym dechami gdzie psy dupami szczekaja na lasujace sie na polce produkty marnoxa. a ja dalej wraz z kolegami amatorami bede montowac softwarowo w final cut..


środa, 4 maja 2005, 22:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 25 lipca 2004, 09:58
Posty: 12
Post 
Szkoda nawet komentować ostatnich kilku postów, więc pomijając to ucieszyła mnie informacja o tym, że wg niektórych warto zainwestować po prostu np. w pamięć i procesor, itp., gdyż na to nie będzie mi szkoda wydać pieniędzy. Co do przeznaczenia sprzętu to tak jak pisałam wcześniej chodzi mi o montaż z wykorzystaniem wielowarstwowego wideo z efektami, a jeśli chodzi o możliwości finansowe to powiem tak - ile trzeba będzie pieniążków to tyle będę musiała w końcu uzbierać (oczywiście w granicach - "gdyż na to nie będzie mi szkoda wydać" ;) )
Mój obecny już trochę przestarzały sprzęt to: Athlon Thunderbird 1300, 512 MB RAM (noname), GeForce2.

Dzięki za te "ludzkie" wypowiedzi. Pozdrawiam!


czwartek, 5 maja 2005, 00:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
siemka

nie orientuje sie w temacie kart do montazu i moze wlasnie tylko dla tego wydaja mi sie one zbedne, jednak przydaloby mi sie sprzetowe wsparcie dla eksportu mpega. jest cos takiego co nie kosztuje kilka patoli? nie wiem rowniez czy cos wspiera boris red3 gl, a wlasciwie dopiero to mialoby dla mnie jakis sens, bo wlasnie tego uzywam do kompozycji (ten gl w nazwie to chyba pic, bo chodzi o preview). moze ktos moglby mi cos podpowiedziec?

pozdro


czwartek, 5 maja 2005, 01:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re..
Witam,
Jeszcze co do potrzeby zakupu karty video. Gdyby np. stacja TVN zechciała to pewnie zakupiłaby jakieś tam karty. Stało się inaczej. W TVN montuje się calutkie fakty i newsy na komputerach wyposażonych w zwyczajny kontroler FireWire. Konkretnie są to Maki G5 z oprogramowaniem FinalCutPro. Inne stacje wykorzystują w swojej pracy kontrolery plus oprogramowanie Avid..., itp. Jakoś trudno podejrzewać profesjalne stacje TV i ludzi tam zatrudnionych o brak wiedzy lub pieniędzy na zakup dowolnego sprzętu ! Oczywiście, jak komuś dla jego dobrego samopoczucia potrzebna jest karta to niech ją sobie kupi. Wybrać kartę, czy też nie to indywidualny problem użytkownika i to on (użytkownik) musi zdecydować. Nikt inny za niego nie podejmie decyzji jak wydać swoje pieniądze. Ponieważ w swojej pracy korzystam nader często z komputerów wyposażonych w karty video i z tych które takowych nie mają, mogąc je porównać mogę śmiało powiedzieć, że pracując na dobrym oprogramowaniu, np. Edius 3 PRO nie widzę różnicy w komforcie i szybkości pracy. Zaletą karty wyposażonej w wyjścia analogowe jest możliwość podglądu efektów naszych poczynań na dołączonym TV. I to chyba jedyna zaleta. Dysponując szybkim komputerem, 2 x Xeon możemy wyeksportować materiał video do pliku MPEG2 w czasie nieosiągalnym dla kart video, które to konwerterują sprzętowo 1:1 (czyli 1h materiału na timeline przelicza sie 1h). Na komputerku 2 x Xeon 3.0 GHz i 2 GB RAM eksport 1h materiału video do MPEG2 przy użyciu programu ProCoder 2.0 ( z najlepszymi ustawionymi parametrami) trwa zaledwie 24 minuty.... A jak pisałem już wcześniej, procesory dwurdzeniowe już pukają do naszych drzwi, a ceny podzespołów lecą na łeb na szyję... Czyż nie lepiej zainwestować w komputer, na którym przecież nie tylko obrabiamy filmy ?
Pozdrawiam.


czwartek, 5 maja 2005, 08:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
nie wiem rowniez czy cos wspiera boris red3 gl, a wlasciwie dopiero to mialoby dla mnie jakis sens, bo wlasnie tego uzywam do kompozycji (ten gl w nazwie to chyba pic, bo chodzi o preview)

Do wsparcia programów typu Red najlepszym rozwiązaniem byłyby karty oparte na chipsecie Quadro nVidii, ale nie jest to tanie rozwiązanie.


czwartek, 5 maja 2005, 09:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Przy sprzęcie, którym dysponuje koleżanka wydaje się jednak zasadne wykorzystanie karty wspierającej sprzętowe renderowanie efektów czy kodowanie MPEG. Alternatywą może być zakupienie w ramach tej kwoty (500 zł) dużej ilości środków uspokajających, aby koić swe nerwy w trakcie powolnego przetwarzania materiału :) Fakt, że karty te odchodzą już do lamusa, ale jej sprzęt też najnowszy nie jest - inswestowanie w pamięć w tym przypadku niewiele da w zakresie poprawy wydajności.

Ja niestety nie używałem takich kart osobiście (poza krótkim testem DV500), więc trudno mi polecić konkretny model. Większość na Forum będzie pewnie polecać to co sami użytkują. DV500 wspiera sprzętowo ileś tam efektów w RT, ale nie wszystkie. Musiałabyś powertować nieco specyfikacji technicznych, albo może ktoś na Forum Ci pomoże. Zwróć również uwagę jakie oprogramowanie współpracuje z danymi kartami w zakresie RT. No i będziesz musiała odsiać ziarno od plew, ale to już zauważyłaś ;)


czwartek, 5 maja 2005, 10:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 14:04
Posty: 4
Lokalizacja: Pomorskie
Post 
I znowu "fachowcy" się odezwali. Pytanie było proste i chodziło o tanią karte do montażu - a taką jest np DV500 bez dodatkowych wydatków na komputer. A taki Spala od razu chce wciskać swoje strasznie drogie dwuprocesorowe 2xXEON. A nawiasem mówiąc to zdzierają niemiłosiernie w BS Multimedia - taki dwuprocesorowy komputer złoże za 6000 , a oni chcą ponad 8500 ! A w ogóle to jest forum i pseudoreklamowe gadki powinny być zabronione przez administratora - więc pal gume Spala.
A Tusi polecam przejrzeć oferte kart na allegro i nie słuchać sprzedawców.


czwartek, 5 maja 2005, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Człowieku, trochę kultury !
Kim Ty jesteś ? Alfą i Omegą ? Ja własnie mam maszynkę 2 x Xeon i kupioną własnie u p. Bogusława :) Przecież nikt Ci nie każe kupować w BS Multimedia ! Dysponujesz wogóle jakąś wiedzą ? Czy tylko umiesz się czepiać ? Pan Bogusław zaproponował koleżance bardzo dobre rozwiązanie. Jeżeli ma słabego kompa to niech go rozbuduje. Jeśli nie może go rozbudować to niech kupi na allegro DV500. Jak kogoś nie stać na mercedesa to jeździ maluchem. W czym problem ? :)


czwartek, 5 maja 2005, 13:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 4 maja 2005, 14:04
Posty: 4
Lokalizacja: Pomorskie
Post 
Source posiadam profesjonalne studio fotograficzne i oddzielną firme produkującą filmy.
Za sam sprzęt jaki posiadam w studio mógłbym niezłą chate wybudować. Więc nie pouczaj mnie Source . Na kartach video pracuje od lat. A ten twój komputer już za pół roku będzie warty połowe ceny. Dałeś się wyrolować bo usłyszałeś że można robić wszystko na komputerze i w ogóle zaiszczędzić gotówke hehehe.
Jak chcesz się czegoś obiektywnie dowiedzieć to posłuchaj ludzi którzy na sprzęcie pracują , a nie nachalnych sprzedawców reklamujących swój towar. Nie trzeba wymieniać całego komputera - wystarczy troche wiedzy aby na tym samym sprzęcie pracować 4, 5 lat. A twój już jest przestarzały bo wchodzą dwurdzeniowce leć więc do BSa bo będziesz ciężko chory że nie jesteś na topie.


czwartek, 5 maja 2005, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
to rób sobie dalej na karcie. Twój problem. :)
Szkoda czasu na bezsensowną polemikę.


czwartek, 5 maja 2005, 14:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL