Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 16:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 VIVO 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 16:12
Posty: 15
Post VIVO
hej,
wybaczcie ale pisze mala prace nt wideo i zastanawia mnie czy VIVO na kartach graficznych to jest we/wy cyfrowe czy analogowe ? Slyszalem ze mozna zgrywac sygnal analogowy ale chcialbym uslyszec opinie bardziej zorientowanych. Z gory dzieki, pozdrawiam
ps. Jak ktos ma ciekawy link to poprosze ;-)


niedziela, 19 czerwca 2005, 12:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
analog


niedziela, 19 czerwca 2005, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Karta graficzna z VIVO umożliwia zgrywanie na twardy dysk materiału video pochodzącego z dowolnego źródła analogowego.
Jest to rozwiązanie znacznie lepsze od zgrywania poprzez kartę telewizyjną, ale też nie pozbawione wad, zwłaszcza konfiguracyjnych.
Tak na marginesie:
Może na forum znajduje się osoba, która wykorzystuje kartę graficzną z VIVO do przechwytu?
Bardzo chętnie wymienię doświadczenia.


niedziela, 19 czerwca 2005, 14:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lipca 2005, 09:19
Posty: 86
Post 
ja używam czasem do zgrania materiału z VHS lub kamery Hi8. Potem matariał zapisuję na DVD. Jakość nawet nie najgorsza (Radeon 9250 Gigabyt'a). Choć pewnie zaraz znajdzie się ktoś co powie że to szajs.


czwartek, 21 lipca 2005, 12:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 września 2003, 10:50
Posty: 48
Post 
Ja urzywam sporadycznie Ge-forca FX-5600 do przechwytu z anologów. Z mojego doswiadczenia najlepiej wspolpracowala z Pinnaclem. Teraz przeszedlem na Premiere i kilka dni temu znowu mialem problemy z dobraniem odpowiedniego kodeka, zeby zechcialo wspolgrac.


czwartek, 21 lipca 2005, 12:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lipca 2005, 09:19
Posty: 86
Post 
nie wiem jak wygląda to obecnie ale kiedyś ATI było bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o VIVO (sam nie miałem nigdy z nim problemów). Natomiast NVidia zawsze była w tym temacie w tyle ...


czwartek, 21 lipca 2005, 12:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 19:05
Posty: 4
Post vivo
witam

już od dawna zgrywam materiał poprzez vivo ati theater video
dysponując tylko 1 g pentiumem byłem ograniczony do zgrywania
w formacie jpeg 320 x 288 a następnie konversji.
teraz mając 2,4 ht - bez problemu zgrywam odrazu do formatu
dvd 720x576 - a nastepnie obrabiam i na płyte
to maksimum co można uzyskać z analogu tym sposobem
a efekt jest zadowalający

pozdrówka


niedziela, 24 lipca 2005, 17:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam.
Do przechwytu używam karty graficznej Asus'a V9520 opartej o chipset nVidii FX 5200 i niestety sprawia mi pewne trudności.
Instaluję Windows, sterowniki do płyty, karty graficznej, następnie sterownik WDM (VIVO), program do przechwytu np. VideoStudio i wszystko działa. Mija kilka dni w czasie których instaluję inne potrzebne programy, wracam do przechwytu i niestety wejscie SVHS nie działa (czarny ekran), a wejście zespolonego sygnału wideo działa. W tym stanie rzeczy nic nie pomaga ani ponowna instalacja sterownika WDM, ani też odinstalowanie z poziomu menedżera karty graficznej i jej ponowna instalacja, pozostaje format ( W moim przypadku z Ghosta).
Zasadniczo istnieją dwa sterowniki WDM, stary 2.11 na oficjalnej stronie Asus'a i nowszy 2.20 na stronce nVidii.
Próbowałem z oboma i bez rezultatu, a co ciekawe żadnego nie mogę zainstalować na sterownik karty graficznej wyższy od 6211.


poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 21:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
Cytuj:
już od dawna zgrywam materiał poprzez vivo ati theater video
dysponując tylko 1 g pentiumem byłem ograniczony do zgrywania
w formacie jpeg 320 x 288 a następnie konversji.

bardzo dziwne... ja na celeronie @450 bez problemu zgrywałem z bt878 w mjpeg w rozmiarze svcd (480x576) a i to dlatego, że chciałem mieć jak najlepszą jakość bez utraty klatek...

pozdrawiam

_________________
Obrazek


poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 21:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 stycznia 2004, 23:47
Posty: 80
Lokalizacja: Elbing
Post 
Witam

Ja polecam Ati Radeon 9800 se all in wonder :D sprzetowe wspomaganie kodowania do Mpeg 1,2 , rozne filtry i takie tam bez problemu zgrywa 720x576 Mpeg 2

Pozdrowka


piątek, 26 sierpnia 2005, 20:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL