Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 13:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Zgrywanie obrazu KAMERA->HDD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Zgrywanie obrazu KAMERA->HDD
Witam,nosze się z zamiarem kupna tunera telewizyjnego w celu zgrywania obrazu z kamery na HDD.(wiem ze to prymitywne rozwiązanie ale nie opłaca mi się kupować drogiej karty do nieliniowej obrubki obrazu) no więc przez ostatni czas szukałem materiałów o tunerach, czytałem recenzje,testy,rozmawiałem z masą sprzedawców którzy handlowali sprzętem komputerowym.Na początku wybrałem tuner firmy KWORD, było obiecująco,wszystkie systemy,pełny PAL/NTSC kompresja do MPEG 1 , MPEG 2 i niska cena ok 230zł.No ale dzisiaj gadałem z 15 osobami które handlują tunerami i oto co się dowiedziałem,część z nih nie poleca KWORDA bo podobno są z nimi prolemy przy instalacji,cżęść mówi że są dobre.OK pytam więc co polecają.Jedni radzą AVerMedia, mówią że są dobre itd, inny mi mówi że AverMedia śa przereklamowane i wcale nie sa dobre i że sa problemy przy instalacji itd.Inni sugerują PixelView, inni Pinnacle itd itd. Ale to nie koniec.Gadam z gościem a on mi mówi że testował wiele modeli tunerów na różnych konfiguracjach komputera i nigdy mu się nie udało zgrać w pełnym PALu bez gubienia wielu klatek.Kolejna wiadomość,inny gość powiedział mi że tunery niby obsługują PAL/NTSC , i w PALu jeżeli będe chciał to mi nagrają obraz na HDD,ale jeżeli już będę próbował nagrać obraz z kamery w systemie NTSC to niestety żaden tuner mi tego nie zrobi bo podobno się "wali" obraz. I komu tu wierzyć?Co wybrac?.

Przez przypadek znalazłem dzisiaj coś takiego:
******AVERMEDIA EZCapture PCI Video Capture Card - moduł PCI do przechwytywania obrazu ******

A oto jego parametry:
-Przechwytywanie brazów i video
-Kompatybilne z AVI
-Obsługuje formaty YUV 4:2:2, YUV 4:1:1 oraz RGB 32, 24, 15
-Wejścia composite i S-Video
-Pełnoekranowe przechwytywanie w rozdzielczościach do 640x480 NTSC i do 768x576 PAL
-Współpracuje z PCI 2.1
-Obsługuje PAL I NTSC
-Wbudowane wyjście 5/12V(DC)
-Wybór źródła video
-Obsługuje regulacje koloru i obrazu
-Obsługuje aplikacje video - konferencji
-Gwarancja 12 miesięcy

I co wy na to?Niestety nei wiem na jakim chipsecie jest to zbudowane.Jak sądzicie czy jest to w stanie zgrac mi obraz w pełnej rozdzielczości bez gubienia klatek(oczywiście na doćś mocnym komputerze powyżej 1.5 GHz)

I mam jeszcze pytanko, czy mogę użyć jakiegos oprogramowania ,które będzie współpracowało z tą kartą,które będzie mi kompresowało obraz do MPEG1 i MPEG2 (najlepiej w locie)?


środa, 22 stycznia 2003, 23:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Karty TV
Nie chcę się tu rozpisywać na forum, ale odpowiem na Twoje wątpliwości na priv. Wyślij mi swojego maila albo numer gg. Mój mail to em_es@poczta.onet.pl
Myślę że jestem w stanie Ci pomóc.

Pozdrawiam


czwartek, 23 stycznia 2003, 09:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
o jaką kamerkę chodzi analog czy cyfra?
Jeżeli cyfra - to zainstaluj sobie kartę FIRE WIRE (w MAC'u to standard).

pozdrawiam
FStyl


piątek, 24 stycznia 2003, 09:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No chyba można się skapnąć że analog, pozatym tunery nie maja chyba we firewire(nawet te cyfrowe tak mi się wydaje)
Pozatym teraz na wielu plytach glownych jest standardowo kontroler Fire Wire i niec nie trza dokupywać.


piątek, 24 stycznia 2003, 15:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post j.w.
Czy kolega XXX mogłby mi podesłać link
odnośnie wyżej wymienionego tunerka?
(AVERMEDIA EZCapture PCI Video Capture Card)
:)
skynecik@poczta.onet.pl


środa, 29 stycznia 2003, 19:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post XXX
AVERMEDIA EZCapture PCI Video Capture Card to nie jest tuner tylko
karta PCI,pozatym jest ona z 98 roku i jest przestarzała jak się dowiedizałem więc nie polecam zakupu,nawet nie wiem czy ją dostaniesz wogule, ja ja gdzieś chyba widziałem i kosztowała ok 200zł.Stwierdziłem że się nie opłaca. Za 307 zł znalazłem tuner AVERTV Studio 303.Jest on na nowym chipie Conteaxa który ma podwyższoną częstotliwośc pracy,poprawioną jakość obrazu,ponoc poprawione zgrywanie w NTSC.Dodatkowo ma radio i umożliwia zgrywanie muzyki bezpośrednio d MP3.Najprawdopodobniej sobie go kupię ,a wtedy napisze jak chodzi .
A chciałes tego linka ok
http://www.jarkom.pl/produkty/komponent ... eocard.php

jeszcze poszukaj na stronie producenta!!!


środa, 29 stycznia 2003, 22:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki :)


czwartek, 30 stycznia 2003, 18:18
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Lookałem po sklepach, ale wszędzie jest dostępny
AverMedia Tv Studio 203. Takie też są sterowniki
na stronce producenta. Ty piszesz o 303.
Możesz dodać coś bliżej? najlepiej link :)
skynecik


czwartek, 30 stycznia 2003, 21:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Witam,no zarejestrowałem sie i już nie jestem XXX
Jesli jeteś z warszawy to na ulicy Jana Pawła II /przy grzybowskiej jest
sklep komputerowy KOLT i tam jest za 317zł.
A jeśli chodzi o link to jest np na http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5138

W innych pewnie tez jest ,dobrze poszukaj!!!!
No i pewnie na komputerowej giełdzie w wawie przy "stodole" też jest.


czwartek, 30 stycznia 2003, 23:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Tuner Aver studio 303
Jak ten model zgrywa video i czy współpracuje z programami rozkodowujacymi programy TV?


czwartek, 13 marca 2003, 14:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
W najnowszym numerze magazyny Enter jest mały test tunerów.Wg ich oceny ten tuner jes b. dobry,niestety chyba jednak go nie kupię(bo nosiłem sie z zamiarem kupna) ponieważ wg tego co jest tam napisane nie obsługuje on systemu NTSC.
Co do współpracy w progrmami rozkodowującymi to nie wiem .

A i ktoś tu coś pisał o tym modelu Aver Medi i twierdził że jemu nie działał zbyt dobrze i miał kiepski obraz .


czwartek, 13 marca 2003, 18:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zamiast tunera można kupić kartę graficzną typu VIVO .Co prawda nie da się oglądać bezpośrednio TV , ale można podłączyć magnetowid (s-video lub composit). Ja urzywam RADEONA 9000 pro vivo i obraz jest naprawdę niezły.Przy szybkim procesorze nie ma problemu z programową kompresją w locie.


piątek, 14 marca 2003, 21:18
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
gość napisał(a):
Zamiast tunera można kupić kartę graficzną typu VIVO .Co prawda nie da się oglądać bezpośrednio TV , ale można podłączyć magnetowid (s-video lub composit). Ja urzywam RADEONA 9000 pro vivo i obraz jest naprawdę niezły.Przy szybkim procesorze nie ma problemu z programową kompresją w locie.

Czym Kolega zgrywa (jakim programem)?


poniedziałek, 17 marca 2003, 12:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Zgrywanie obrazu KAMERA->HDD
Poraz kolejny proponuje karte grficzna vivo i nie musi byc wcale najnowsza. Za ok 200zł mozna juz teraz coś takiego nabyć. Sam posiadam i polecam.


sobota, 5 kwietnia 2003, 03:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post vivo
Z kartami np. RADEON 9000PRO VIVO świetnie działa program Pinnacle Studio 8,5. Eksport materiału na VCD, SVCD, MPEG2.
pozdrawiam.


sobota, 5 kwietnia 2003, 06:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL