Teraz jest środa, 19 września 2018, 07:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zgrywanie z VHS do formatu DVD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post Zgrywanie z VHS do formatu DVD
WITAM !!!
Mam dylemat dotyczący przyszłego zakupu urządzenia pozwalającego z zadowalającą jakością zgrywać materiał z kaset VHS i tworzyć z tego później płytki DVD. Chciałbym bowiem w tym formacie zarchiwizować dość dużą kolekcję z koncertami zarejestrowanymi kiedyś na magnetowidzie z TV SAT. Zaczynając tę "zabawę" kupiłem zwykłą, tanią kartę TV, później zamieniłem ją na kartę graficzną VIVO (ATI Radeon 9250), ale z jakości zgranego obrazu jestem nadal niezadowolony. Efekt jest taki, że oryginał, czyli taśma VHS prezentuje się o niebo lepiej.
W związku z tym chciałbym zadać dwa pytania:
1. Czy wymiana karty graficznej VIVO na droższą w moim przypadku ma sens i czy taki zakup przrzełożyłby się proporcjonalnie na poprawę jakości zgrywanego obrazu ?
2. A jeśli nie, to żeby osiągnąć przyzwoitą jakość, zakup jakiego urządzenia i wydatek jakiego rzędu proponujecie ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi, a przynajmniej za cenne linki :)

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


sobota, 30 lipca 2005, 01:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Witam
Proponuje konwerter analogowo cyfrowy np. firmy Canopus. Ceny i specyfikacja będą na stronach, Fotonu, Beiksu, BSMultimedia itp.
pozdrawiam


sobota, 30 lipca 2005, 05:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 lipca 2005, 08:29
Posty: 21
Post Konwerter Plextor
A ja proponuje konwerter Plextora PXM402U zgrywa jakosc taka jak z kasety VHS odnośnie ceny to musisz zobaczyć na stronie Plextora. A jak nie to inne rozwiazanie ale do tego czegos musisz miec np kamere cyfrowa co zeby miala wyjscie DV.Podłaczasz Video pod Kamere a potem przez wyjscie DV czyli Fire Wire przechwytujesz material z urzadzenia czyli w twoim przypadku z Video. A dobrym programem jest Edius3 Pro firmy Canopus ewentualnie Ulead Video Studio firmy Ulead.Pinacle tez jest dobre ale niekiedy glubi klatki.Wiec sam wybierzesz.Powodzenia :D :wink:


sobota, 30 lipca 2005, 08:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
a ja proponuje Pinnacle Dazzle 150, jakosc jest Ok, czyli nie odbiega od orginału VHS, a dodatkowo w programie Pinnacle, który otrzymasz z tym urzadzeniem w łatwy sposób możesz dokonac korekty koloru, jasnosci itp.

pozdro


sobota, 30 lipca 2005, 09:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
A może prościej, szybciej i .... taniej :)
Zakupić stacjonarną nagrywarkę DVD, połączyć SCARTem i przegrywać
do woli w czasie rzeczywistym :)

Ceny stacjonarnych nagrywarek tych bez HDD zaczynają się już od 600zł w sklepach typu MediaMarkt a na Allegro nawet 400 :)
Koszt konwertera Cyfra-Analog to 2tys. Już bardziej polecałbym kupno uzywanej kamerki z wejsciem DV (1300zł Allegro) ale wtedy musisz bawic sie w zgrywanie materialy, kompresje itp. Spedzisz nad tym nie jedna noc a efekt moze byc sredni :)

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


sobota, 30 lipca 2005, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jeśli to nie ma być profesjonalne a z tego co piszesz to nie dla klienta...
to propozycja 'orange' jest chyba najlepsza, poza tym zawsze zostaje Ci cyfrowy magnetowid na którym będziesz rejestrował dalsze koncerty, nagrywając bezpośrednio na DVD...

Nawet nie sądziłem że nagrywarki stacjonarne są już takie tanie, sam się zastanawiam nad tym litkiem z allegro za 400zł :wink:

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


sobota, 30 lipca 2005, 10:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI !
Co do stacjonarnych nagrywarek, chciałbym się dowiedzieć czy bezpośrednie zgrywanie obrazu z kasety na płytkę, od razu do formatu DVD nie wiąże się ze stratą na jakości zrzuconego obrazu ?
Zastanawiam się czy możnaby było zgrać koncert na DVD-RW, skopiować go na dysk i przystąpić do obróbki tego materiału ?
Dotychczas robiłem to w ten sposób, że przerzucałem obraz nieskompresowany z magnetowidu czy TV SAT na twardy dysk peceta i z powstałego pliku (najczęściej w programie Nero Vision Express), tworzyłem DVD z menu, podziałem na rozdziały, itp.
Chciałbym wrocić jeszcze raz do postawionego przeze mnie w pierwszym poście pytania numer 1. Warto zawracać sobie głowę wymianą karty graficznej z VIVO na lepszą ? Z odpowiedzi wnioskuję, że nie :?

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


sobota, 30 lipca 2005, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
Odnosnie tego pytania to im wiecej wydasz kasy na taka karte tym bedzie lepsza:)
Ale jesli chcesz wydac tyle kasy to moze lepiej kup kamere miniDV z aktywnym wejsciem DV oraz taka nagrywarke DVD i bedziesz mial wszystko to czego potrzebujesz.

Jesli chodzi o zgranie VHSa na DVD a pozniej edycje to stracisz na jakosci, gdyz chyba bedziesz musial 2 razy kompresowac (nie obrobisz chyba materialu MPEG2 - moge sie mylic bo tak nie robilem w zyciu).
Jak chcesz te koncerty obrabiac to zamiast inwestowania w drogie karty kup kamerke jak juz pisalem ze 2 razy ;), zgraj material VHS na miniDV a nastepnie zrzuc material z kamerki na komputer, obrób, zgraj znow na miniDV (nie tracisz nic na jakosci na drodze kamera-komputer-kamera) a nastepnie podlacz kamerke przez firewire do DVD rekordera i ciesz sie dobrej jakosci materialem na DVD :)
Oczywiscie mozesz tez wypalic na wewnetrznym DVDROMie komputera.

Bardzo dobrym pomyslem, jest tez magnetowid cyfrowy ale to juz wysokie koszty, wiec juz chyba lepiej kupic jakis dobry odtwarzacz VHS, zeby wypuscic dobrej jakosci sygnal na kamere. Choc mozna sprawzdic to http://allegro.pl/show_item.php?item=58777677 ale nie ma zadnego opisu wiec nie wiem co to jest i czemu tak tanio :)

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


niedziela, 31 lipca 2005, 12:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 19:28
Posty: 66
Post 
Czytając to forum można spotkać lepsze rady i gorsze . ale ta ostatnia to się kupy nie trzyma.
Najprostrzym rozwiązaniem jest zapis z VHS na nagrywarce stacjonarnej.
Sam znam tę technologię.
Jakość obrazu zależy od stopnia kompresji co w stacjonarnej nagrywarce przekłada się na ustawienie czasu zapisu dla zapełnienia płyty .
Od 1 h do nawet 8h.
Stacjonarne nagrywarki wyposażane są w układy korekcyjno- filtrujące
sygnał analogowy co poprawia efekt wizualny.( to nie tylko moje zdanie)
Podstawowe modele posiadają tylko wejścia analogowe, bardziej zaawansowane również cyfrowe.
Przy ustawieniu kompresji 2h VBR nagranie z VHS na dobrej nagrywarce stacjonarnej wyglada lepiej na DVD niż oglądane z taśmy "matki" VHS.
Poza tym ceny nagrywarek spadły i podstawowe modele mozna już kupić
w cenie ok 1000 zł.
Tak na marginesie materiał mpeg2 można ciąć łączyć demuksować
muksować beż straty jakości pod warunkiem że nie zmienimy stopnia
kompresji.


niedziela, 31 lipca 2005, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
luju napisał(a):
Czytając to forum można spotkać lepsze rady i gorsze . ale ta ostatnia to się kupy nie trzyma.
Najprostrzym rozwiązaniem jest zapis z VHS na nagrywarce stacjonarnej.
Sam znam tę technologię.
Jakość obrazu zależy od stopnia kompresji co w stacjonarnej nagrywarce przekłada się na ustawienie czasu zapisu dla zapełnienia płyty .
Od 1 h do nawet 8h.
Stacjonarne nagrywarki wyposażane są w układy korekcyjno- filtrujące
sygnał analogowy co poprawia efekt wizualny.( to nie tylko moje zdanie)
Podstawowe modele posiadają tylko wejścia analogowe, bardziej zaawansowane również cyfrowe.
Przy ustawieniu kompresji 2h VBR nagranie z VHS na dobrej nagrywarce stacjonarnej wyglada lepiej na DVD niż oglądane z taśmy "matki" VHS.
Poza tym ceny nagrywarek spadły i podstawowe modele mozna już kupić
w cenie ok 1000 zł.
Tak na marginesie materiał mpeg2 można ciąć łączyć demuksować
muksować beż straty jakości pod warunkiem że nie zmienimy stopnia
kompresji.



No to odkrywczy nie jesteś... 'orange' już o nagrywarkach powiedział, a można je już zanabyć za 400zł na allegro a nie za ok 1000zł

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


niedziela, 31 lipca 2005, 13:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 19:28
Posty: 66
Post 
Ciekawe co to za nagrywarka za 400 zł?


niedziela, 31 lipca 2005, 14:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Co innego nagrywarka za 400zł (bez układów korekcji, comb filter, TBC i podobnych), a co innego nagrywarka za 1000zł wyposażona w te układy. Różnica jakości widoczna gołym okiem. Jeśli ktoś proponuje tę tańszą to chyba jest "nie w temacie". Do materiału zgranego na stacjonarce "w locie" można później dorobić menu.
A wspomniany w poście orange magnetowid cyfrowy nie wart zachodu, gdyż nagrywa w mjpg-u i w bardzo nietypowej (czyt. niskiej) rozdzielczości.

Pozdr :)


niedziela, 31 lipca 2005, 14:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
DZIĘKI ZA KOLEJNE WYPOWIEDZI !!!
Pójdźmy zatem tropem stacjonarnej nagrywarki. Wiem że w naszych rozważaniach wykroczyliśmy poza temat tego działu, ale póki wypowiadają się tu ludzie mający do czynienia z tym urządzeniem, chciałbym pociągnąć dalej tę dyskusję. Wybaczcie mój brak wiedzy, ale napiszcie co dalej po nagraniu mojego koncertu VHS na płytce DVD-RW na przykład. Skopiowanie tego materiału na dysk twardy peceta i jego edycja za pomocą jakiegoś programu (podział na rozdziały, stworzenie menu), czy też dałoby się to wszystko zrobić na nagrywarce nie zatrudniając do tego celu komputera ? Nasuwa mi się kolejne pytanie: jakiego rodzaju plik tworzy nagrywarka, zwykły mpg o parametrach DVD, czy też na płycie wypalają się już wraz z tym plikiem foldery o strukturze takiej, jaką posiada format DVD ?
Na koniec podajcie modele nagrywarek godne polecenia w cenie do 1000zł
:)

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


niedziela, 31 lipca 2005, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nagrywarka stacjonarna tworzy plyte o strukturze podobnej do plyty dvd. Ale nie ma to znaczenia i tak potem mozesz to zrzucic do komputera za pomaca Ulead VideoStudio lub Nero Vision. Odnosnie pytania wczesnijszego czy stracisz na jakosci podczas edycji materialu. W obydwoch wymienionych programach mozesz "zaptaszkowac" w ustawianiach aby program nie enkodowal ponownie materialu zgodnego z docelowym. Dzieki tej funkcji ponownemu enkodowaniu poddane zostana tylko te fragmenty koncertu, ktore zmieniles podzczas edycji (dodales jakis filtr, jakies przejscie lub napisy) Pozostala czesc materialu zostanie "przekopiowana bez jakiejkolwiek ingerencji dzieki temu jakos zostanie na poziomie orginalnym. Zwykle ciecie lub wycinanie fragmentow (np.reklam) rowniez nie powoduje powtornego enkodowania tylko rzeczy, ktore zmieniaja tresc obrazu. Potem tworzysz menu i rozdzialy i wypalasz na plyte.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 09:52 przez DiscoLED, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nagrywarka stacjonarna tworzy plyte o strukturze podobnej do plyty dvd. Ale nie ma to znaczenia i tak potem mozesz to zrzucic do komputera za pomaca Ulead VideoStudio lub Nero Vision. Odnosnie pytania wczesnijszego czy stracisz na jakosci podczas edycji materialu. W obydwoch wymienionych programach mozesz "zaptaszkowac" w ustawianiach aby program nie enkodowal ponownie materialu zgodnego z docelowym. Dzieki tej funkcji ponownemu enkodowaniu poddane zostana tylko te fragmenty koncertu, ktore zmieniles podzczas edycji (dodales jakis filtr, jakies przejscie lub napisy) Pozostala czesc materialu zostanie "przekopiowana bez jakiejkolwiek ingerencji dzieki temu jakosc zostanie na poziomie orginalnym. Zwykle ciecie lub wycinanie fragmentow (np.reklam) rowniez nie powoduje powtornego enkodowania tylko rzeczy, ktore zmieniaja tresc obrazu. Potem tworzysz menu i rozdzialy i wypalasz na plyte.
Odradzam do edycji program Pinnacle. Nie lubi on edytowac materialu mpeg pozatym jest bardzo kaprysny i z rzadko ktora konfiguracja komputera pracuje bez zastrzezen.


poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 09:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL