Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 11:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 zestaw do montazu nieliniowego z preview na TV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 stycznia 2003, 14:21
Posty: 2
Post zestaw do montazu nieliniowego z preview na TV
prosze o sugestie w temacie : zestaw do montazu nieliniowego (karta + soft) z mozliwoscia sensownego, duzego, ciaglego "preview" montowanego materialu na monitorze TV lub ew. dodatkowym komputerowym. zrzut z DV. wynik pracy na plyte.
raczej taniej niz drozej. raczej prosciej niz skomplikowaniej. poczatkuje.

dzieki za pomoc

msz


środa, 29 stycznia 2003, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post re
Komputer +:
-karta Video (nigdy tuner TV - tragedia - sam próbowałem).
-jeśli z kamery DV - może być sama karta DV - powinna być z kamerą lub można tanio kupić (widziałem na http://www.hdp.com.pl). Także nowe płyty główne mają wejście FireWire.
Obraz na TV - karta graficzna z TV Out lub niektóre karty Video (NP TE Z hdp) mają wyjście tv
Gorzej z dźwiękiem - ale można słuchać z głośników kompa.
Soft powinien być z kamerą, a do DV proponuję pinnacle studio 8 - miodzio (od przechwycenia przez edycję do nagrania na CD/DVD i inne)! lub Ulead Movie Factory (Prawie jak wyżej)
lub polski Digi Lab z HDP - nie takie miodzio ale dobry.
Co do edycji to najlepiej w formacie DV - jak oryginał tyle że dużo miejsca na HD - 2GB = 8min filmu.
No i komp musi być dobry - ja mam Pentium IV 2.53 + 1GB DDR RAM 333MHz - super. Nagrywarki DVD są już w zasięgu - płyty DVD-R kupuję po 5,7zł. Działa na domowym DVD playerze.
Zaznaczę jeszcze, że najlepiej kupić zestawik - karta+soft - wtedy się nie gryzą. Studio 8, które dostałem z nagrywarką DVD nie widzi mojej karty VideoZipRT i muszę zgrywać w DigiLabie i tam obrabiam (bo się przyzwyczaiłem) a authoring, menu itp oraz nagrywanie na DVD działa super w Studio 8.
Pozdrawiam i powodzenia!
Paweł.


środa, 29 stycznia 2003, 21:48
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 stycznia 2003, 14:21
Posty: 2
Post 
karta graficzna z TV out ma szanse dac mi kopie obrazu z monitora komputera a nie podglad samego montowanego obrazu - przynajmniej tak mi sie zdaje, bo nigdy nie probowalem. chodzi mi o to zeby samo okienko preview w czasie montazu pokazywalo aktualny preview...


dzieki za pomoc


piątek, 31 stycznia 2003, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Proste rozwiązanie to kupić kompa firmy Apple gdzie wszystko już jest (soft i hardware).
Podłączasz kamerkę i montujesz.

pozdrawiam
FStyl
ps. darujcie sobie PC'ety - szkoda czasu i kasy na eksperymenty


piątek, 31 stycznia 2003, 15:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wyjście video out z Karty Video daje tylko obraz przetwarzany - czyli obraz video z przetwarzanego przez kartę materiału.
Video Out z karty graficznej daje naturalnie obraz całego pulitu - chyba, że się maksymalizuje okno Video (full screen niektóre programy to umożliwaiją - DigiLAb tak) i działa na pamięć skrótami klawiaturowymi. Tak czy siak jak chcesz mieć to o czym piszesz musisz sobie sprawić Kartę Video.
A co da Maca - też się zastanawiałem , ale:
- brak programów, a jeśli są to drogie
- tego cacka nawet nie można rozebrać, a co dopiero zmienić jakiś podzespół (chcesz szybszy procesor = kup nowego Maca)
Ale oczywiście są piękne, doskonałe itp. Myślałem nawet o Macu + normalny PC. Tyle że mam mało miejsca na biurku.


piątek, 31 stycznia 2003, 16:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Witam.
Preview na Tv można bez problemu uzyskać pod warunkiem że się posiada kamerę DV z możliwością konwersji sygnału z cyfry na analog i odwrotnie oraz kontroler FireWire. Używam Sony TRV 730 D8 i montuję na Ulead Media Studio Pro 6.5, dla przykładu łączę dwa klipy wideo jakimś efektem i mam podgląd efektu na TV na wyjściu z kamery analogowo (SVHS) od razu na bieżąco (niby RT). Wszystko. Innego rozwiązania nie znam.
Pozdrawiam.


piątek, 31 stycznia 2003, 20:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL