|
Teraz jest czwartek, 19 kwietnia 2018, 13:47
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Dwie kamery w jeden kontroler FireWire ?
Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 Dwie kamery w jeden kontroler FireWire ?
Witam!
Zastanawiam się nad możliwością podłączenia dwóch kamer DV pod jeden kontroler FireWire. Oczywiście z fizycznym podłączeniem nie będzie problemu ale czy prosty kontroler 1394 poradzi sobie z dwoma strumieniami??? Jeśli ktoś wie coś na ten temat lub przerabiał to w praktyce proszę o odpowiedź.
dzięki
|
piątek, 31 stycznia 2003, 17:26 |
|
 |
arfot
Bywalec
|
 re
Pewnie, że sobie poradzi, możesz podłączyć maksymalnie 63 urządzeni i pójdzie. Ale po diabła Ci 2 kamery na kontrolerze, przecież równolegle i tak ich nie wykorzystasz. 
|
sobota, 1 lutego 2003, 01:02 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
w tym sęk, że słyszałem o kartach edycyjnych na FireWire które nie radzą sobie z jednoczesną obsługą magnetowidu i kamery np. nie wiem czy to prawda, nigdzie nie mogę się doszukać. tym bardziej zwykły kontroler moze miec problemy, chociaz mi chodzi o nieco inne zastosownie... potrzebuje przechwytywac dwa strumienie jednoczesnie
|
sobota, 1 lutego 2003, 11:35 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
a dwie kamerki mozna wykorzystac np do fotogrametrii

|
sobota, 1 lutego 2003, 11:37 |
|
 |
Leon zawodowiec
Aktywny bywalec
|
A co to jest fotogrametria?Czy ktoś się juz wogule tym bawił???
|
sobota, 1 lutego 2003, 14:59 |
|
 |
kobold
Nowy
|
fotogrametria służy generalnie do wyznaczania położenia albo kształtów w przestrzeni 3D na podstawie zdjęć 2D
to troche tak jak z widzeniem: masz parę oczu i dzięki temu widzisz przestrzennie, możesz ocenić odległość choć każde oko widzi 2D (jak kamera)
stosje się przeważnie do sporządzania map, leci samolot, fotografuje, a potem można określić wysokość np palacu kultury z dokładnością do 15 cm powiedzmy, i inne takie rzeżby terenu
ja potrzebuję do dyplomu 
|
sobota, 1 lutego 2003, 17:36 |
|
 |
kobold
Nowy
|
|
sobota, 1 lutego 2003, 17:39 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Zakładamy, że przechwyciliśmy jednocześnie obraz z obu kamer, chociażby koleno raz z jednej potem z drugiej. Jak zmusisz wzrok, by oko prawe widziało obraz kamery prawej, a lewe z kamery lewej. Chyba, że zastosujesz na obiektywach barwne filtry, zielony i czerowny i podczas oglądania takiego złączonego obrazu trzebaby zasłonić oczy jedno szkłem zielonym, drugie czerwonym w ten sposób zmusimy oko do widzenia obrazu z adekwatnej kamery. To już od dawna było możliwe (kina trójwymiarowe). Dla ciekawości przez szkło zielone nie widać czerwieni i vice versa.
|
czwartek, 6 lutego 2003, 01:55 |
|
 |
kobold
Nowy
|
mowisz raczej o stereoskopii a to troche co innego.
w fotogrametrii chodzi o dokładne wyznaczenie położenia punktu w przestrzeni 3D na podstawie wlasnie tych dwoch zdjec 2D
|
środa, 19 lutego 2003, 11:11 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|