Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 10:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 kompresjaw fire wire w locie 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post kompresjaw fire wire w locie
hi
czy da sie kompresowac prosto z kamery poprzezfire wire do np divixa - :cry: z nic nie moge tego ustawic - caly czas tylko dv - a ja niechce tego spowrotem wrzucac na kasete do kamery - tylko wszystkie flmy archiwizowac na cd - a nagrywanie 18 kompresja i znow - jest strasznie uciazliwe - robienie ntfs nie wchodzi w gre
dzieki za odp
pozdr
GOR@L


sobota, 1 lutego 2003, 19:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Nie da sie


sobota, 1 lutego 2003, 20:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 1 lutego 2003, 11:42
Posty: 7
Post 
wiec... rzecz nie jest trudna, musisz poszukać na sieci (na pewno cos znajdziesz, jesli nie daj namier to podesle) ew. sam napisac program ;)

chodzi o to ze strumień z kamery przez FireWire mozna rozbic na BMP i robić z tym co się zywnie podoba np. kompresowac dowolnym kodekiem

dzieje sie to oczywiscie programowo wiec wymagania sprzetowe sa duze
trudno mi powiedziec jakie bo nie testowalem tego dokładnie w praktyce ale mozliwosc jest


sobota, 1 lutego 2003, 22:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Czyli jak rozumiem program ten zamienia każda sekwencję wideo na bitmapy (czyli 1klatka filmu=1BMP)Czyli np jedna godzina filmu to
90 000plików BMP.Ale to jeszcze potem trzeba zamienić na diviX,a to chodziło aby kompresować format DV w locie.


niedziela, 2 lutego 2003, 18:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 1 lutego 2003, 11:42
Posty: 7
Post 
nieee, bitmapy wrzuca tylko na chwilke do pamieci, kompresuje i zapisuje finalnie np DivX'a


niedziela, 2 lutego 2003, 19:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Ok może coś takiego jest w każdym razie nie słyszałem o tym.
Pozdrawiam


niedziela, 2 lutego 2003, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Może tak:
1. instalujemy kodek DV (ten od Adobe'a)
2. Odpalamy VIrtual dub
3. Wybieramy Capture AVI
4. Video -> format ***x*** 24bit rgb
5. Video -> compression (tu odp. kodek) + configure (keyframe'y i kbity)
6. Audio -> compression
7. uruchamiamy capture.

Co o tym myślicie? :)
ja zamierzam spróbować, tylko mam słaby kompik.
(Celeron 1.0 + 512MB + 80GB)

Marcin


środa, 5 lutego 2003, 00:09
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jednak to niemożliwe :)


środa, 5 lutego 2003, 19:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ludzie o czym wy piszecie. Czy ktoś z was konwertował kiedyś materiał na DivX. Proces chociażby jedno przebiegowy (jakościowo gorszy) trwa trwa dwa razy dłużej niż czas trwania filmu i to przy procku powyżej 1.5. Gzie tu mowa o jednoczesnej konwersji, przechwytywaniu i co może żeby jeszcze w locie wypalało na CDR ? Trochę praktyki i logiki moi mili :D


czwartek, 6 lutego 2003, 01:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie wspomnę o tym, że przechwytywanie po FireWire (z pewnością pełny pal) jest wystarczającym obciążeniem aby nic więcej nie dało się na kompie robić.


czwartek, 6 lutego 2003, 01:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
będzie możlie po teoretycznym zastosowaniu procesora 19,2Ghz.


czwartek, 6 lutego 2003, 13:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
skynecik napisał(a):
Może tak:
1. instalujemy kodek DV (ten od Adobe'a)
2. Odpalamy VIrtual dub
3. Wybieramy Capture AVI
4. Video -> format ***x*** 24bit rgb
5. Video -> compression (tu odp. kodek) + configure (keyframe'y i kbity)
6. Audio -> compression
7. uruchamiamy capture.

Co o tym myślicie? :)
ja zamierzam spróbować, tylko mam słaby kompik.
(Celeron 1.0 + 512MB + 80GB)

Marcin


sobota, 1 listopada 2003, 12:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Oczywiście że możliwość teoretyczna jest ale w praktyce to niewykonalne. 1. Rozbicie na BMP w trakcie digitalizacji nie jest możliwe. Są zestawy w których można tworzyć sekwencje plików graficznych "na żywo" czyli "klikasz i masz" (tak na marginesie do innej dyskusji, tym różni się czas rzeczywisty od realnego). Operację taką wykonuje np DPS-Velocity. Ale jest ona możliwa dopiero po zapisaniu całego pliku (zamknięciu go).
2. Zrobienie z sekwencji grafiki Dvixa też nie jest taką prostą sprawą. Polecam przestudiowanie informacji na temat algorytmu kompresji mpeg4 a wtedy okaże się że napisanie samemu programu do kompesji nie jest takie łatwe.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


sobota, 1 listopada 2003, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
http://www.divx.pl


wtorek, 11 listopada 2003, 14:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
jest jeszcze jedno ekstremalne rozwiazanie - sprzetowy encoder. cos w stylu DCR Stream (2000/2500). Tylko ze koszty sa bardzo duze - o ile dobrze pamietam jakies 1500 dolarow ;)
Lepiej wiec chyba sie "pomeczyc" z ta kompresja chyba? :)


piątek, 14 listopada 2003, 10:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL