Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 20:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jak włączyć DMA? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak włączyć DMA?
Wiem, że aby nie tracić klatek przy przechwycie trzeba włączyć DMA dla dysku twardego.
Niestety nie mam kompa stacjonarnego, tylko laptopa toshibę 1400. W menedżerze urządzeń (WinXP) dysk twardy: IC25NO20ATCS04-0 nie ma zakładki opcji DMA.
W Windowsach znalazłem przypisanie DMA do portu LPT1 i jeszcze trzech innych urządzeń, ale nie wiem jak to zmienić. Nie mogę też znależć modelu płyty głównej, a podobno (forum) ma to znaczenie. Mam kontrolery IDE ATA/ATAPI, ale generalnie jestem zielony w sprzęcie więc nie mogę sobie poradzić.
HELP!!


środa, 19 lutego 2003, 15:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Laptopy
Cóż laptopy rządzą się czasem swoimi prawami. Ciężko wyczuć gdzie coś takiego włączyć. W zależności od producenta chipsetu na płycie głównej są różne rozwiązania. I ich działanie zależy od faktu czy są zainstalowane jakieś dodatkowe drivery IDE czy nie. Np chipsety VIA wymagają zestawu driverów VIA 4in1 (teraz Hyperion). Bez nich DMA nie włączysz. SIS z tego co widzę u siebie na firmowym kompie korzysta ze sterowników Windowsowych i nie potrzebuje żadnego wspomagania. Więc to wszystko zależy od porducenta chipsetu. Kiedyś do płyt VIA był dołączony program DMA, za pomoca którego włączało się taki tryb dla napędów (zdaje się że stare sterowniki 4in1 ver 1.16 VIA zawierały jeszcze ten program).
Polecam zerknąć na stronę producenta laptopa i ściągnąć ew. drivery IDE. Można tez do nich wystosować zapytanie dot. tego problemu.

Pozdrawiam


środa, 19 lutego 2003, 15:51
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Nie napisałeś jaka platforma!
Jeśli pentium + płyta Intel (np.) to masz tam zainstalowany program Intel Aplication Accelerator - on sam uaktywnia DMA - nie ma żadnej zakładki.
Na innych platformach j/w - emes.


środa, 19 lutego 2003, 22:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki serdeczne za odpowiedzi.
Mój procesor to Celeron (1,33 ). Nigdzie nie znalazłem info o producencie płyty, wydaje się, że najbardziej przybliżona odpowiedź to :"standardowe urządzenie Toshiba", jak również o prędkości dysku.
Przechwytywałem nagranie z DCRTRV27 poprzez Unlead Studio DV 5.0, oczywiście Fire Wire na PCMCIA po defragmentaryzacji dysku, wyłączeniu USB, wygaszaczy i innych śmieci i gubił ok 3% klatek.
Ale co ciekawsze - odbiegając nieco od tematu - nie mogłem po prostym montażu nagrać z powrotem na kamerkę. Po reenderingu pojawiał się albo ciemny ekran, albo prew. klipu a nic nie było przesyłane - cóż, muszę jeszcze pokombinować.
Drobny kłopot mam też z opisanym w świetnym artykule Gordian Knotem - nie mogłem zapisanego pliku w w/w Unlead 5.0 załadować do GK i to pomimo, że kombinowałem z zapisem w kompresji DV PAL - type2.
Ech.. coś czuję, że jeszcze niejedna noc nieprzespana przede mną...
Pozdrawiam
Al


czwartek, 20 lutego 2003, 10:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post GK
Jesli masz jakies pytania dotyczące GK i artukułu (mojego zresztą), to pisz na mój e-mail. Jest trochę problemów z DV w GK i chyba będe mógł cos doradzić (zanim uaktualnię artykuł)... Niestety dopiero w poniedziałek będę "on-line" 24.02.

Pozdrawiam

emes


czwartek, 20 lutego 2003, 11:11
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jak włączyć DMA?
jeszcze odnośnie tego DMA:
Nie wiem jak jest w tym konkretnym laptopie, ale np. do mojej płyty Intel i815 jest pakiet oprogramowania tzw. Intel Application Accelerator (bądź Intel UltraATA Storage Driver). Po jego zainstalowaniu wszystkie parametry HDD i napędów CD zostały ustawione optymalnie i też nie widać opcji "włącz DMA".
Może do innych płyt też jest coś takiego albo w laptopie te parametry są ustawione fabrycznie?


czwartek, 20 lutego 2003, 19:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Spróbuj tak ---
Jeżeli to XP
- menadzer urządzeń -kontrolery IDE/ATA - podstawowy kanał IDE - właściwości - ustawienia zaawansowane
Jeżeli 2000 to problem może być w tym czy masz zainstalowane SP2, reszta j.w.


czwartek, 20 lutego 2003, 21:24
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL