Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 03:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z Matroxem RTX 100 xtreme 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
Post Problem z Matroxem RTX 100 xtreme
Witam

Mam problem z karta video Matrox RTX 100 xtreme. Kiedy pracuje pod Premiere pro 1.5.1 używam przejść z matroxa lub z Premiere (przenikanie, najzwyklejsze przejscia)to się komputer zawiesza. Kiedy exportuje material z Premiere Pro do formatu mpg2 to przewaznie zawiesza sie Premiere. Zrestartuje komputer ponownie dam export i jest wszystko OK.


Posiadam taki zestaw komputerowy:

1. Intel P4 3.0
2. ASUSA chipset intel 875P P4C800 deluxe karta muzyczna zintegrowana w płycie
3. ATI RADEON 9600 256
4. pamięć 2x512MB 333MHz TWINMOOS
5. nagrywarka LITEON DVD
6. odtwarzacz DVD ASUS
7. Seagate Barracuda 7200.8 160GB 8MB
8. Seagate Barracuda 7200.8 200GB 8MB SATA 150
9. Maxtor 300GB 7200 16MB
10. Maxtor 300GB 7200 16MB NCQ SATA 150

Instalowałem karte (MATROXA)tzn:

1. Karta wyciągnięta z komputera
2. Zainstalowany Windows WIn XP prof. SP2 ang.
3. Zainstalowane drivery do plyty gl., karty grafiki, muzycznej i sieciówki
3. Ściągnięte wszystkie Windows Update z microsftu
4. Instalacja, premiere pro pozniej update do 1.5.1
5. DVD ENCORE, PhotoShop
6. Instalacja karty Matrox rtx100 drivery z plytki
a. Install matrox X tools
b. Install Hotfix2 for matrox X tools
c. Install Matrox Effect add- ons
d. Install Matrox RTX wallpapers
e. instal Adobe Affter Effects
f. Install Adobe PhotoShop
g. matrox_pci_optimizer'a

karta wstawiona do PCI slotu 5 licząc od góry (od strony grafiki) może być wstawiona do tego slotu?

Prawidłowo instaluje, według kolejności?


Karta muzyczna jest zintegrowana z płytą główną ma to wpływ na matroxa i dlatego się wiesza ? Karta muzyczna musi być zewnętrzna?

Jak włożę kartę wideo do komputera i komputer sam ja automatycznie wykrywa. Mam wszystko kategorycznie anulować? , czy zainstalować, sprzęt który wykrywa ?


Wszystko anulować, włożyć płytkę z driverami do matroxa i zacząć instalacje od driverów matrox tools 6122?





Pozdrawiam

Paul


sobota, 26 listopada 2005, 16:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
zaglądnij pod ten lik:
http://www.matrox.com/video/support/rtx ... deluxe.cfm
Miałem kiedyś tę karte i mam niemiłe wspomnienia. Bardzo mnie rozczarowała. Ale mozesz "powalczyć" :D


sobota, 26 listopada 2005, 21:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
Post Problem z Matroxem RTX 100 xtreme
Dziękuje za odpowiedz

Widziałem na stronie matroxa, że moja płyta główna jest kompatybilna z kartą wideo. Przed zakupem karty wideo sprawdziłem czy płyta główna jest OK.
Na forum matroxa mam problem, ponieważ nie znam dobrze j. ang. Dlatego proszę o pomoc na polskim forum.

Myślę, że jest taka osoba, która miała podobny problem albo wie jaka jest przyczyna.


Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Paul


sobota, 26 listopada 2005, 23:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
Post Problem z Matroxem RTX 100 xtreme
WItam.

Myślę, że jest taka osoba, która dobrze zna się na karcie Matrox rtx 100 xtreme i wie jaka jest przyczyna.

Wielkie dzięki

Pozdrawiam

Paul


czwartek, 1 grudnia 2005, 01:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 listopada 2005, 15:54
Posty: 6
Post 
Witam :o

Problemy z Matroxem RTX 100 ??? :(

Co to sprzętu to płyta jest bardzo dobra a zintegrowana karta nie przeszkadza a nawet pomaga dlatego że nie zajmuje przerwań dla portów PCI.

Mam podobną płytę P4P800E-DELUX, kartę grafiki i całą resztę. TYlko dlaczego stosujesz pamięci taktowane zegarem 333 zamiast 400. W przypadku Matroxa to zasada jest taka że im więcej i szybsze pamięci tym lepiej.

To co pamiętam to karta video dla tej płyty powinna być na drugim slocie od góry (ale nie jestem pewny) - możesz sprawdzić na stronie matroxa testowane konfiguracje dla twojej płyty. Ja mam na drugim slocie od góry.

Często się zdarza że update windows powodują problemy z karta Matroxa.
Ja mam WIN XP prof. sp1 wersja angielska - działa bez zarzutu. Z SP 2 miałem problemy a że nie miałem czasu grzebać w systemie w trakcie zesonu pozostałem przy sp1. Oczywiście komp. do montażu nie jest podłączony do sieci - względy bezpieczeństwa. Karta sieciowa w systemie jest wyłączona i nie instalowałem sterowników do sieciówki. W biosie jest wyłączona jak również pozostałe porty fire wire.

Na forum matroxa znajdziesz dużo informacji - niestety po nagielsku. (ja spędziłem tam kilkanaście godzin ale się opłaciło - po zainstalowaniu nowych sterowników i driverów od lutego nie dotykałem się do systemu - cały weselny sezon bez większych zgrzytów. Oczywiście, że czasami się wiesza, ale nie jest to nagminne. Nie ma idealnych programów do edycji które się nie wieszają.


Przy instalacji karty musisz anulować automatyczne wykrywanie sprzętu przez system. Wszystko załadować z płytki.

Kolejność mojej instalacji:
1. Adobe
2. Update do 1.5.1
3. Matrox X tools
4. hot fix2
5. optimizer pci
6. potem cała reszta pakietu Matroxa czyli ENCORE, ADDITION, AF.

Przed uruchomieniem adobe musisz zrobić drift karty video z kartą muzyczną - to jest test współpracy karty video z kartą muzyczną. Nie pamiętam czy pojawia się taka informacja przy pierwszym uruchomieniu ADOBA.

Po instalacji musisz skonfigurawać ustawienia matroxa już pod samym ADOBE pro. - ustawienia karty, efektów, wyświetalania obrazu itp.

Mam nadzieję że trochę ci pomogłem.

Pozdrawiam.


czwartek, 1 grudnia 2005, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
wiem ze to dywagacja nie na temat, ale napisales "Nie ma idealnych programów do edycji które się nie wieszają."

otoz sa. od roku bezproblemowo uzywamy final cut na makowce 2xg4. im dluzej pracuje na tej maszynie tym bardziej mi sie podoba. aha - nawet siec do niego jest podlaczona :)


czwartek, 1 grudnia 2005, 12:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 341
Post 
Spóbuj w firmie WAMM w Kielcach - http://www.wamm.pl
Ja składałem u nich zestaw pod RTX 100 i pracuje na nim ponad 3 lata bez zadnych kłopotów. Mam nadzieję, że ci pomogą.
Pozdrawiam.


czwartek, 1 grudnia 2005, 12:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
Post Problem z Matroxem RTX 100 xtreme
Witam

Dziękuję za wiadomości.

Kartę kupiłem na www. ebay.de. Dzwoniłem do serwisu albo dystrybutora matroxa w Polsce. Każdy się pyta czy Rtx100 kupiłem w ich firmie. Informuję, że karta kupiona w innej firmie, wtedy kończy się temat i nie udzielą mi informacji. Dzwoniłem do kilku firm i wszędzie to samo usłyszałem.

Mam do WAS kilka pytań:
Muszę w płycie głównej wyłączyć kartę sieciową, matrox nie współpracuje?
Jakie opcje mam jeszcze wyłączyć lub włączyć w biosie? Mogę na emaila przesłać zdjęcia biosu albo umieścić na forum tylko nie wiem czy to jest możliwe.

Przyczyną mogą być pamięci i dlatego się komputer wiesza?

Zastanawiam się nad kupnem pamięci nowych tzn:
2x DDR 512 MB PC3200 400HZ GEIL Cl2,5 GE5123200B
Timingi SPD 2.5 6-3-3

Wiem, że ta pamięć jest dobra i szybka tylko nie wiem czy będzie współpracowała z matroxem. Pracuje ktoś na tej pamięci albo poleca coś lepszego ? Warto kupić ?

Jak wymienię na 400Hz to przyspieszy pracę w premiere tzn rendering, export do mpg2, zauważę różnicę?

Zastanawiam się czy karta grafiki nie gryzie się z matroxem ?



Dziękuje

Pozdrawiam

Paul


czwartek, 1 grudnia 2005, 13:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 listopada 2005, 15:54
Posty: 6
Post 
Do Pana Badyla
Gratuluje wyboru i pracy bez zawiesiny.
Ale co innego jest MAC a co inne PC składany. Mac to stacja przeznaczona do określonego zadania a PC to składak. Ale praca bez zwisów to jest chyba to o co nam wszystkim chodzi. Pozdrawiam.

Teraz Matrox.
Matrox to dobre narzędzie ale potrzebuje trochę eksprymentów z ustawieniami i w biosie i ze sterownikami i z systemem.

Odnośnie Karty graficznej
Mój ASUS 9600 XT nie gryzie się z Matroxem ale pracuje na starych sterownikah. Na nowszych zaczynały się problemy. Najlepiej jest zainstalować te dołączone na płycie prze producenta a potem próbować z innymi sterownkami.

Karta sieciowa. Mam wyłączoną w biosie. Jak to wpływa na pracę z Matroxem - nie wiem. Ja próbowałem różne ustawienia całego PC a skoro jej nie używam to tak zostało.

Na stronie Matroxa jest jeszcze trial jak ustawić system przy użyciu msconfig. Wszystko niepotrzebne wyłączyć zostawić tylko urządzenie matroxa.

Odnośnie kompresji do formatu mpeg2. Pamięci nie przyspieszą kompresji jeśli będziesz uzywał używając Matrox realtime export ponieważ w tym przypadku załatwia to karta video i masz czas rzeczywity. 1 godzina materiału na timeline = 1 godzina kompresji bez względu na bitrate jaki ustawisz.

Zmiana pamięci może przyspieszyc kompresję ale kilka procent jeśli będziesz używał media export i użyjesz kodeków ligosa do kompresji do mpeg2. Markowe pamięci mogą zapewnić stabilność systemu co w przypatku Matroxa jest jak najbardziej wskazane.

Żeby dobrze ustawić Matroxa musisz wypróbować kilka ustawień i konfiguracji systemu jeśli chcesz to robić sam.

Możesz spróbować u dealerów w Polsce i pytać o pomoc ale za darmo to będzie trudne.

Pozdrawiam i powodzenia


czwartek, 1 grudnia 2005, 15:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
Post Problem z Matroxem RTX 100 xtreme
Witam


Dziękuje za wiadomość.


Mam prośbę do osób, które posiadają Matroxa RTX 100. Mógłbym Wam wysłać na emaila zdjęcia biosu? . Dobrze się nie orientuję w biosie. Moglibyście mi doradzić, nie wiem czy wszystko mam dobrze ustawione. Jakie opcje mam jeszcze wyłączyć lub włączyć.

Warto kupić pamięci GEIL czy KINGSTONY ?

Zastanawiam się nad kupnem pamięci nowych tzn:
2x DDR 512 MB PC3200 400HZ GEIL Cl2,5 GE5123200B
Timingi SPD 2.5 6-3-3

Wiem, że ta pamięć jest dobra i szybka tylko nie wiem czy będzie współpracowała z matroxem. Pracuje ktoś na tej pamięci albo poleca coś lepszego ? Warto kupić ?


Zastanawiam się czy karta grafiki nie gryzie się z matroxem ?

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Paul


czwartek, 1 grudnia 2005, 19:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dwie podpowiedzi:

1 .wyłącz HT w BIOSie
2. sprawdź czy Twój zasilacz jest wystarczająco wydajny - stawiam iż jest zbyt słaby do posiadanej przez Ciebie konfiguracji

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


poniedziałek, 5 grudnia 2005, 16:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
ja obstawiam zasilacz ...

PS. tak z ciekawości ... co Cie podkusiło żeby kupiś X100 ? ;/

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 5 grudnia 2005, 19:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
Post Problem z Matroxem RTX 100 xtreme
WItam

Dziękuje za wiadomości.


DLaczego mam wyłączyć HT w biosie? Mam procka PIV 3.0 HT.
Zasilacz posiadam 400W. Zasłaby i dlatego matrox rtx 100 pod Premiere zawiesza się ?
Jakiej firmy kupić i ile wat ?

Interesuję się obróbką wideo i dlatego kupiłem Martoxa RTX 100.


Pozdrawiam

Paul


poniedziałek, 5 grudnia 2005, 22:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Cytuj:
Interesuję się obróbką wideo i dlatego kupiłem Martoxa RTX 100.


Siedze w obróbce wideo od czasów Amigi 500 i Genlocków i w życiu nie kupiłbym Matroxa X100. Stąd moje pytanie - co Cię pokusiło ? Sam sobie składałeś kompa czy ktoś Ci to robił ?

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


wtorek, 6 grudnia 2005, 01:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie czytałeś postów na forach ? Z matroxem zawsze ludzie mieli problemy. Gorszego wyboru dokonać nie mogłeś. Zgadam się całkowicie z JEESOO :))


wtorek, 6 grudnia 2005, 07:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL