Teraz jest sobota, 22 września 2018, 09:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 - DV500+ - czy ktoś z obecnych zaliczył pad takiej karty? - 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 14:28
Posty: 6
Post - DV500+ - czy ktoś z obecnych zaliczył pad takiej karty? -
Witam!

Od 3,5 roku jestem (średnio...) zadowolonym użytkownikiem DV500+. Poza oczywistymi problemami, eksperymentami z wersjami sterowników itp. karta spełniała swoje zadanie.

Ostatnimi czasy zaczęły się problemy z dźwiękiem na wyjściach analogowych (podgląd), ale słyszałem że układy dźwięku padają w tym modelu po jakimś czasie... To jeszcze nie problem, ale ostatnio Premiere zaczął się regularnie zawieszać przy jakimkolwiek rzucaniu sygnału przez kartę (nawet po DV) i ciężko wydusić obraz na wyjściu analogowym.

W kompie nic nie było zmieniane, system czyściutki, więc stawiam na to że karta zaczęła umierać.

Czy ktoś z obecnych miał/słyszał o podobnym zjawisku dotyczącym DV500+??? Naprawiać pewnie się nie opłaca...


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 14:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post 
Miałem podobne problemy. Wszystko zaczęło się u mnie od padnięcia na analogach obrazu i dźwięku. Kupiłem Ediusa DVX i po probl;emie :) Niestety, trzeba było wydzć pieniążki :(
Pozdrawiam


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 15:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 14:28
Posty: 6
Post 
wisa:

dzięki za info, tego się obawiałem. po DV500+ zostanie chociaż Premiere i efekty, trzeba tylko dopasować jakąś kartę z analogowymi wyjściami albo OHCI i jakiś zewnętrzny konwerter. tyle że przeliczanie wszystkiego chyba mnie zabije...

wiem jedno, chyba tylko Canopus mi pozostaje, bo do Pinnacle'a nabrałem dystansu już dawno...


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 15:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Hmm
A możesz spróbować zrzucić coś za pomocą Scenalyzera? Bo u mnie mam podobnie jak ściągam Adobem, a przez scenalyzer jest OK.

Spróbuj i daj znać jak Ci poszło??


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 16:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 14:28
Posty: 6
Post 
maximus:

dzięki za sugestię, ale ze zgrywaniem po 1394 i puszczaniem sygnału z powrotem nie ma problemu. chodzi o to że wyjścia analogowe padły i coś się dzieje z kartą - Premiere sypie się nawet przy przeciąganiu klipów na listwie... i człowiek robi się wtedy lekko nerwowy... save do 20 sekund to nie bajka.


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 16:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post 
GhOsT9, miałem dokładnie to samo. No i, jak pisałem, przesiadłem się na DVX ze stajni Canopusa :)
Pozdrawiam


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Hmm
Wiem że takie rzeczy miały miejsce u kumpla, ale zakupił 500+ DVD i zaczął jąinaczej używać. A dokładnie jakie najprawdopodobniej błędy robił wcześniej:
1. Miał nieuziemionego kompa
2. Podłączał i rozlączał kable czincz czy Svideo normalnie podczas pracy komputera, co nawet wg instrukcji i zaleceń Pinnacla jest niedopuszczalne (fakt że wiele razy się uda, ale wystarczy ten jeden raz i już po "zawodach")
3. Bodobnie z złączem ilink, tylko że tui najbardziej narażamy kamerę.

Tych reguł trzeba się czymać nie tylko przy Pinnaclu, ale i przy wszystkich kartach, choć pewnie niektóre są bardziej odporne na tego typu działania.

Ja osobiście mam nawet magnetowidy (jeden wystarczy) uziemione, bo kiedyś jak bawiłem się lekko wilgotnymi rękami przy nich poczułem lekkie "świergotanie". A delikatna elektronika może to poczuć ostatni raz ;-))


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 18:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 14:28
Posty: 6
Post 
maximus:

noo, nie powiem, czasami się wyciągało i przekładało kable, pewnie przyszedł ten dzień i kupa.

nie polecałbym nikomu kart tej firmy, bo chodzą nieco problematycznie, jedyny atut to licencja na Premiere'a a nie na jakiś zabawkowy soft.


wisa:

badałem ile to cudo kosztuje i nie jest tak źle. pytanko: jak oceniasz funkcjonalność Edius'a w porównaniu do Premiere? naprawdę jest full real time, czy trzeba jakieś pierdoły jeszcze przeliczać? można lajtowo maskować animacje na kanale alfa (pewnie głupie pytanie)?

export do dowolnego formatu pewnie też idzie bez większych zgrzytów z tego softu?


wtorek, 3 stycznia 2006, 12:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post 
No więc tak..... :)
Kartę Edius DVX kupiłem przed Świętami. A więc niedawno. Praktycznie uczę się tego softu :) Pracując dotychczas na AP 6.0 nabrałem wielu przyzwyczajeń. Wiele rzeczy robiłem automatycznie. A tu nagle bach..... DV500plus nie działa.
Po zainstalowaniu wszystkiego jak "w książce napisano" :) przystąpiłem do testów. Parę rzeczy mi od razu nie pasowało, ale wykonałem jeden telefon do P. Bogdana Spala i wszystko stało się jasne. W krótkiej rozmowie telefonicznej skonfigurowaliśmy Eiusa do pracy i przystąpiłem do testów i nauki. Bo Edius prezentuje inne podejście do montażu od AP 6.0.
Muszę przyznać iż mile mnie zaskoczył real time. Rzeczywiście to, co sprawdzałem chodziło w czasie rzeczywistym. Efekty przejść, kanał alfa (rewelacyjny z resztą). Największe wrażenie jak do tej pory zrobiło na mnie "stare kino". Przeżyłem szok :) Dotychczas stary film robiłem w premierze filtrem "Aged film". Efekt był super, ale czas renderingu....... okropnie długi. A tu, w Ediusie..... rach-ciach i chodzi wszystko RT :) Coś pięknego.
Lista formatłów do eksportu jest spora i nie ma żadnych problemów z eksportem.
Ale się rozpisałem :) Reasumując moje pierwsze kroki w Edius DVX: dla mnie rewelacja. Powoli zaczynam się przestawiać z AP na Ediusa :)
Pozdrawiam

Aha, jeszcze jedno :) Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi :) Kto pyta nie błądzi :)


wtorek, 3 stycznia 2006, 14:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL