Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 13:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Z satelity na kompa 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 14:14
Posty: 5
Post Z satelity na kompa
Witam!

Mam taki problem: posiadam tuner cyfrowy firmy Ferguson i chcialbym zgrywac na kompa. Posiadam karte (ATI) z wyjsciem DVI i za pomaca chinchow jest polaczona z owym tunerkiem. Problem polega na tym, ze niewiem jakim programikiem to zgrywac. Bawilem sie troche Ulead Video Studio 8 ale zgrywac do formatu Avi to traci sie na jakosci, ze nie wspomne ze az tyle miejsca nie mam na twardzielu zeby zgrac 1,30h filmu icon_confused.gif
Wy juz macie doswiadczenie w tych sprawach to moze cos doradzicie??
Jakim programem zgrac na twardziela zeby potem mogl go wypalic na plytce DVD?

Pozdrawiam


wtorek, 24 stycznia 2006, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam
Ktoś, kiedyś miał podobny problem.
Podałem wtedy pewien link, który może i tym razem okaże się pomocny?
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvb2dvd/


wtorek, 24 stycznia 2006, 16:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3251
Post 
po pierwsze chciałem zaznaczyć, że nie znam się na tunerach cyfrowych.

a więc:
z twojej wypowiedzi kolego nie wynika niemal nic, za to w oczy rzucają się pewne sprzeczności. nie jest to złośliwość z mojej strony, jednak dla dobra twego i ogółu zacznę od ich wytknięcia.

po pierwsze - tuner cyfrowy firmy Ferguson niemal nic nam nie mówi. jednak z dalszej części twojej wypowiedzi wnioskować można, iż jest to zewnętrzny tuner ze złączem analogowym composite (chinche).

secundo - piszesz, że posiadasz karte (ATI) z wyjsciem DVI i za pomaca chinchow jest polaczona z owym tunerkiem. wybacz, ale nic z tego nie rozumiem. po pierwsze co to za karta? po drugie jakie ma znaczenie z jakim jest wyjściem? po trzecie co znaczy, że za pomocą chinchów jest połączona z tunerkiem?

czy znaczy to, że zewnętrzny tuner cyfrowy firmy Ferguson podłączony jest za pomocą chincha do wejścia video (video in) karty graficznej VIVO firmy ATI?

jeśli tak, to odpowiedź na pytanie jak zgrać obraz za pomocą takiej karty znajdziesz na tym forum używając opcji szukaj, czy nawet przeglądając właściwe działy.

generalnie zasada jest prosta - zarejestrować obraz w pełnej rozdzielczości PAL używając najlepiej kodeka DV (13GB/h) a następnie kompresja do MPEG2, authoring oraz wypalenie płyty DVD.
WSZYSTKIE etapy tego procesu zostały WIELOKROTNIE opisane przez wielu forumowiczów.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 24 stycznia 2006, 16:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 22:55
Posty: 1
Post karta sat
witam,
z tego co sie orientuje to bedziesz mial problemy zeby tak zgrywac z ferdka stacjonarnego, a jezeli juz to dlugo to zapewne potrwa.
ja mam dokupiona do kompa karte satelitarna koszt 220zl sky star 2 . zgrywam na kompa w pelnej rozdzielczosci pal co tylko chce a przy odrobinie checi na sat zobaczysz wiecej niz bys chcial zobaczyc na tunerze stacjonarnym ;). np film Spider-Man 2 czas trwania 127min to jest jakies 2gb z kawalkiem na hd w pliku mpg. potem wypalam to np nero na plytke dvd w formacie udf i chula w dvd stacjonarnym ze az milo :)
jak cos to pisz na gg
pozdr piotrpl

____________
gg 103831


środa, 25 stycznia 2006, 23:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Witam ja swego czasu zgrywałem z philipsa 6010 przez kartę TV i wszystko było ok jakość tesh może moje kilkumetrowe kable niskiej jakości psuły troche efekt ale ogoolnie było extra


wtorek, 7 lutego 2006, 20:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
mniej nerqwów i jakości stracisz, jeśli kupisz wewnętrzną kartę tunera DVB do komputera. Nie będziesz musiał ponownie kompresować obrazu. Sygnał z satelity w mpeg2 bez żadnych zmian będzie zapisywany na dysku. Pozdrawiam!


środa, 8 lutego 2006, 12:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL