Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 18:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 pinnacle DV 500 DVD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post pinnacle DV 500 DVD
Mam pytanie do użytkowników DV500 DVD ,na jakim sprzęcie dzialacie ,no i czy działa OK.
jaki jest czas renderingu np. 1 minuty z kilkoma przejściami .
pytam poprostu czy dziala szybko czy trzeba czekać bardzo długo.
jaki plik największy tworzycie w oknie " construction"'
no i jaki system w końcu XP czy 2000 ?
pozdrawiam :wink:


poniedziałek, 10 marca 2003, 09:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Też mam taki problem .
pod jaką płytą główną dziala najlepiej jaka grafika i jaki system .
Karta jest doś tania więc chyba ktoś jej używa...?

pozdrowieńka :P :P :P :P :P :P


niedziela, 30 marca 2003, 12:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post DV500..........
Witajcie,
z moich doświadczeń wynika, iż najlepszym chipsetem, tzn. nie sprawiającym żadnych kłopotów jest i845. A płyta główna którą polecam to ASUS p4B533 lub jego odmiany P4B533-E (z raidem) lub P4B533-E/L (raid + firewire). Co do systemu operacyjnego to zdecydowanie lepiej jest użyć Windowsa 2000. Karta karafiki w zasadzie jest obojętna. Może być np. GF4MX440 lub coś o podobnych właściwościach. Drivery od wersji 4,02 nie sprawiają problemów. Karta jest tania a zupełnie niezła (jak za te pieniądze....., ok.1999PLN)
Wady: czas konwersji na MPEG2 (za długi), niska jakość sygnału video na wyjściach analogowych, przeliczanie (rendering) wszystkich efektów przy eksporcie materiału na DV.


niedziela, 30 marca 2003, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
dlaczego jest niska jakośc na wyjściach analogowych ?
w porównaniu z czym ?
trochę mnie to niepokoji ? gdzie można kupić za 2000?
czy ilość ramu iszybki procesor coś daje tzn czy jest duża różnica
w pracy z P 1600 a P 3200 ?

pozdrawiam
:lol:


poniedziałek, 31 marca 2003, 18:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re....
W cenie 1999PLN mozesz dostac w BS KOMPUTERY MULTIMEDIA w Tarnowie. http://www.bsmultimedia.com.pl
Niska jakość w porównaniu z MATROXEM RT.X100 lub Canopusem DVStormem2. Ale nie martw się. Do montowania wesel jest wystarczająco dobra.
pozdrówka,

Bogdan


poniedziałek, 31 marca 2003, 22:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 18 września 2002, 11:50
Posty: 79
Lokalizacja: Mazowsze
Post Re: re....
To miłe że Bogdan reklamuje w zasadzie własną firmę, ale to chyba nikomu nie przeszkadza. Pytanie do Bogdana - a jaką płytę główną by zaproponował do kompa vidego wraz z DV500DVD na procesorze Athlon?
Prawdę mówiąc wacham się nad procesorami a więc nad płytami głównymi również. Czy rzeczywiście Pentium, czy może być Athlon?Słyszałem że warto na Athlonie?


piątek, 4 kwietnia 2003, 11:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witajcie.
Obecnie dzialam na DV500 DVD, wczesniej pracowalem z Video Zip RT firmy HDP, nawet nie ma co porownywac tych kart. DV 500 jest duzo szybsza i daje wiekrze mozliwosci. Komputer wykozystuje nie tylko do montarzu, ale jak wiekrzasc czasem lubie w cos zagrac. Moj sprzecik to P4-2,4 Ghz; Plyta MSI 845e Max2 BLR; 1GB ram 333DDR; grafa- Gainward GeForce 3 Ti Golden Sample.
Uzywam Adobe Premiere 6.5 i pzry takiej konfiguracji karta naprawde niezle smiga. Czas renderowania 1 min. filmu z jakimis przejsciami to ok 1-2 min. (tu minus Adobe, nie pokazuje dokladnego czasu renderingu, tylko przyblizony), oczywiscie czasami moze byc szybciej, czasami wolniej, zalezy od uzytych w filmie efektow i przejsc. Ogolnie rzecz biorac to jestem zadowolony. W sumie niska cena a mozliwosci i predkosc sa spore.
Co do AMD to bym sie powaznie zastanowil. Skladam komputery od 5-6 lat, to takie moje hobby i jesli chodzi o procesory tej marki, to jestem troszke uprzedzony. Mialem pare przykrych doswiadczen z AMD, glownie z plytami glownymi pod te procki. Wg mnie nie sa tak stabilne jak Intel. Duzo czesciej zdazaja sie jakies niemile histori typu zwisy i klopoty z konfiguracja niz z Intelem. Fakt ze Inel kosztuje wiecej kasy, ale przynajmniej mam pewnosc ze w czasie zgrywania filmu, albo w czasie renderingu sie nie zwali.
Moj kumpel kupil niedawno Athlona 1.7 XP, plyte MSI, 756 Mb ram 333 DDR, no i ma lekkie klopoty ze sprzetem. Gosc jest naprawde niezly jesli chodzi o kompy i sam przyznaje ze nie chodzi to zadawalajaco, fakt ze sprzet jest szybki ( dobra plyta MSI, daje mu spore mozliwosci taktowania zegara), ale nie jest stabiny. Jesli ktos mnie prosi o zlozenie mu kompa to podstawowe pytanie " do gier, czy do pracy?" Jesli do gier to szkoda ladowac kase i z miejsca polecam AMD, jesli do jakiegos powazniejszego zastosowania to tylko Intel. Przy Intelu jest przktycznie 100% pewnosci ze wszystko sie odpali i bedzie chodzic bez zadnych kombinacji, jak to czasem bywa z AMD.
Ja mam tego kompa od listopada i nie odnotowalem jeszcze zadnej usterki, zadnego zawieszenia systemu(dzialalem na Win 2000 Pro i obecnie na Win XP Pro). Xp pod niektorymi aplikacjami jest szbszy niz 2000, ale jakiejs bardzo znacznej roznicy w dzialaniu tych systemow nie ma.
To taka moja prywatna opinia, z ktora nie kazdy musi sie zgodzic :)
Pozdrawiam wszystkich.
Falis.


piątek, 4 kwietnia 2003, 12:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post jaka płyta...
Co do płyty głównej pod DV500. Sprawdzone modele to: ASUS P4B533, ASUS P4B533-E, ASUS P4PE, ASUS P4G8X. Generalnie mogę powiedzieć, że najlepiej jest użyć płyty bazującej na chipsecie i845. Ale i na innych chipsetach też działa raczej bez problemów. Co do AMD to mam nie najlepsze zdanie. Stabilność chipsetów, walka z temperaturą, itp.
pozdrawiam.


piątek, 4 kwietnia 2003, 15:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: re....
vcat napisał(a):
To miłe że Bogdan reklamuje w zasadzie własną firmę, ale to chyba nikomu nie przeszkadza. Pytanie do Bogdana - a jaką płytę główną by zaproponował do kompa vidego wraz z DV500DVD na procesorze Athlon?
Prawdę mówiąc wacham się nad procesorami a więc nad płytami głównymi również. Czy rzeczywiście Pentium, czy może być Athlon?Słyszałem że warto na Athlonie?


Jasne, że nikomu nie przeszkadza (tak sądze) szkoda tylko, że nie podaje pełnej informacji .... za około 2000zł można kupić DV500DVD ale w wersji bez softu, tzn. sama karta + breakout box i sterowniki - nie ma AP!

Pozrawiam Arnold :twisted:


środa, 23 kwietnia 2003, 13:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post co do softu..
Kupijąc tańszą wersję DV500DVD, tzw. upgrade godzimy się z tym, że za mniejsze pieniądze nie dostajemy prigramu AdobePremiere. Ale w pakiecie z DV500 znajduje się: Sterownik v.4,5 + title deko + efekty HollywoodFX + program Minerva Impression do authoringu DVD.
To całkiem sporo jak za cenę 1.999PLN !
A tak na marginesie to jest możliwość dokupienia programu AdobePremiere w cenie 800PLN przy zakupie DV500DVD upgr.......
Pozdrawiam.


wtorek, 29 kwietnia 2003, 20:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DV500DVD
Jest tańsza metoda sprzedam takową kartę z AP 6,5 za 2518,00 cena
BRUTTO po wiecej zapraszam na priv kulfon640@poczta.onet.pl
oczywiście z fakturą i gwarancją :)


poniedziałek, 26 maja 2003, 23:45
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 kwietnia 2003, 02:15
Posty: 47
Lokalizacja: Krakow
Post 
Na DV 500 pracuje od 3 lat i bylem zadowolony.Mozna poskladac fajne filmy aczkolwiek troche czasu traci sie na przeliczenia.Nowe sterowniki troche poprawily sytuacje jest wiecej efektow pinnacla ktore na analogu nie wymagaja przeliczen.Sa tez wady ale do konca nie wiem czy to karta czy system -czasem pojawiaja sie czarne pola przy odtwarzaniu dlugiego filmu z timelinu.Pracuje pod win 2000 i jest to dosc stabilne.Nie da sie jej porownac z RTX100 bo 100 jest bardzo i to bardzo szybka w porownaniu do DV500,ale mysle ze na poczatek przygody z montazem jest wystarczajaca

_________________
AMADEUS


wtorek, 27 maja 2003, 09:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 16:05
Posty: 47
Lokalizacja: Łódź
Post AMD czy INTEL
mam zestawik jak w podpisie i nie zaobserwowalem zadnych problemow ze sprzetem 100 % stabilnie bez zwisow. Wiec twierdzenie za AMD jest be mozna wlozyc miedzy bajki. Chyba ze ktos usiluje zlozyc stabilny komputer na plycie glownej typu ECS to naprawde mu wspolczuje. Wszelakie problemy problemy wynikaja raczej z niewiedzy lub totalnego ignorowania podstawowych zasad budowy komputera. Wystarczy dobrej klasy plyta glowna i wysokiej jakosci pamiec ram ktore sa podstawowym skladnikiem stabilnego kumputera aby nie miec problemow z zadnym sprzetem ktory zainstalujemy w komputerze.

P.S. Zainstalowany mam Windows Xp prof. sp1 ktory tez nie stwarza jakichkolwiek problemow oczywiscie zainstalowane sa wszystkie niezbedne uaktualnienia ze strony windows update.

_________________
P4E 3.0 FREEZER 4 ABIT IC7-G 1.1 HIS EXCALIBUR RADEON 9800 PRO ICE-Q 2 x 512 MB A-DATA VITESTA DDR 600 2 x SAMSUNG SP 80 GB SATA RAID SAMSUNG SP 200 GB AUDIGY 2 ZS PLATINUM PINNACLE STUDIO DELUXE 10 PLUS BENQ DWLS 1655 NEC ADLF 7173A LCD ASUS PW201.


środa, 4 czerwca 2003, 02:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: DV500..........
Bogusław Spala napisał(a):
Witajcie,
z moich doświadczeń wynika, iż najlepszym chipsetem, tzn. nie sprawiającym żadnych kłopotów jest i845. A płyta główna którą polecam to ASUS p4B533 lub jego odmiany P4B533-E (z raidem) lub P4B533-E/L (raid + firewire). Co do systemu operacyjnego to zdecydowanie lepiej jest użyć Windowsa 2000. Karta karafiki w zasadzie jest obojętna. Może być np. GF4MX440 lub coś o podobnych właściwościach. Drivery od wersji 4,02 nie sprawiają problemów. Karta jest tania a zupełnie niezła (jak za te pieniądze....., ok.1999PLN)
Wady: czas konwersji na MPEG2 (za długi), niska jakość sygnału video na wyjściach analogowych, przeliczanie (rendering) wszystkich efektów przy eksporcie materiału na DV.


    wtorek, 24 czerwca 2003, 08:41
    Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
    Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


    Kto przegląda forum

    Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


    Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
    Nie możesz odpowiadać w wątkach
    Nie możesz edytować swoich postów
    Nie możesz usuwać swoich postów
    Nie możesz dodawać załączników

    Szukaj:
    Skocz do:  
    Powered by phpBB © phpBB Group.
    Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
    Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL