|
Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 18:41
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Co lepsze: konwerter czy kamera?
Autor |
Wiadomość |
TadeuszK
Nowy
|
 Co lepsze: konwerter czy kamera?
To mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów i serdecznie pozdrawiam!
Mam sporo kaset SVHS, które chcę zdigitalizować. Po fatalnych doświadczeniach z Dazzle 120,
chciałbym kupić sprzęt, ktory mnie nie zawiedzie. I tu dylemat - czy nabyć konwerter (np.Canopus ADVC 300) czy też kupić nową kamerę (np.Sony DCR-HC96E, cena o ok.300zł wyższa)? Czy jakość przegranego materiału za pomącą konwertera będzie lepsza, czy taka sama jak za pomocą kamery i edytowanego w którymś z programów (nagranie z magnetowidu)?
Starałem się znależć taki temat na forum lecz bezskutecznie. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, bo jak widać nie jestem w tych sprawach dostatecznie zorientowany.
|
wtorek, 7 marca 2006, 15:20 |
|
 |
DiscoLED
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04 Posty: 549 Lokalizacja: Kraków
|
Tak z ta karta ludzie maja klopoty. Dobrym rozwiazaniem jest kamera z aktywnym wejsciem analogowym. Ale najlepszym sposobem na archiwizowanie nagran VHS jest stacjonarna nagrywarka DVD. Najtansze mozesz kupic juz od 500pln. Ale niektore drozsze modele maja na uwadze to, ze uzytkownik bedzie archiwizowal stare kasety i sa wyposazone w filtry, ktore poprawiaja nieco jakosc materialu. Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie aby nagrana na stacjonarce plyte zgrac do komputera i poddac edycji (ciecie, dodawanie przejsc i efektow).
|
środa, 8 marca 2006, 13:38 |
|
 |
TadeuszK
Nowy
|
Skoro stacjonarna nagrywarka DVD to najlepsze rozwiązanie, to proszę o podpowiedź, który
model sprawdził się w praktyce, zaznaczam, że zależy mi na jakości archiwizowanych kaset nagranych kamerą SVHS a odtwarzanych z magnetowidu SVHS.
|
środa, 8 marca 2006, 17:27 |
|
 |
switkowski1
Aktywny bywalec
Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51 Posty: 483 Lokalizacja: Kozienice
|
Dobrą jakość osiągniesz również zgrywając za pomocą konwertera ADVC50 - najtańszy Canopusa. Zgrywasz w formacie DV, co jest lepsze od MPEG2 (nagrywarka) przy obróbce. Chyba że potrzebna Ci jest kamera cyfrowa, to szukaj z konwerterem a/c.
Pozdrawiam
_________________ Stanisław
|
czwartek, 9 marca 2006, 16:59 |
|
 |
Mietek
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14 Posty: 588 Lokalizacja: mazowieckie
|
|
czwartek, 9 marca 2006, 18:28 |
|
 |
bartolo
Aktywny bywalec
Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27 Posty: 223 Lokalizacja: W-wa
|
ADVC-50 jest faktycznie OK ale zastanowił bym się nad ADVC-110. Róznica w cenie jest ale jak będziesz potrzebował zgrać z komputera na taśmę analogową lub mieć podgląd na TV to bardzo Ci się przydadzą gniazda "w drugą stronę". Co do kamery to jest jeszcze chyba w centrali Sonego jakaś ostatnia sztuka DCR-HC 32 czyli model ze starszej serii mający wszystkie gniazda (anbalog i cyfra w obie strony).
_________________ http://www.kiwifilm.pl
|
czwartek, 9 marca 2006, 23:24 |
|
 |
TadeuszK
Nowy
|
Dzięki za rady.
Dziś kupiłem nagrywarkę (Sony RDR-HX510) bo i tak chciałem nagrywać TV, a poza tym mój odtwarzacz DVD Philipsa nie spisuje się zbyt dobrze. Zobaczę jak to będzie z taśmami VHS ale chyba zdecyduję się jeszcze na ADVC 50, kamera musi poczekać (mam cyfrowego Panasonica, jeden z pierwszych modeli, który jakoś nie chce się popsuć).
PS. Czy jest jakaś różnica pomiędzy ADVC50 a 55 oprócz tego, że ten drugi jest zewnętrzny?
|
czwartek, 9 marca 2006, 23:29 |
|
 |
Mietek
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14 Posty: 588 Lokalizacja: mazowieckie
|
Nie 
|
piątek, 10 marca 2006, 07:39 |
|
 |
switkowski1
Aktywny bywalec
Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51 Posty: 483 Lokalizacja: Kozienice
|
Zakup ADVC110 jest bezprzedmiotowy, jeśli masz wyjście tv z karty graficznej w komputerze.
Pozdrawiam
_________________ Stanisław
|
piątek, 10 marca 2006, 10:02 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|