Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 04:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak nagrywac bez brzydkiego filtru grzebieniowego? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 10:51
Posty: 7
Post Jak nagrywac bez brzydkiego filtru grzebieniowego?
Witam. Mam karte Winfast PVR2000. Nagrywa domyślnie z filtrem grzebieniowym, szczególnie widac to w sytuacji szybkich ruchów. Niech ktos mi powie po co to wogole jest , przeciez to niszczy obraz. Jak to wyłączyc?Jestem załamany, potem przy wgrywaniu czegos takiego na DVD - taka jakos nie wchodzi w rachube.

Załączam fotke , o co mi chodzi.

Dodam że przy oglądaniu ten efekt nie wytepuje. Ujawnia sie dopiero po zgraniu tego do pliku. Uzywam kompresji MPEG-2 w rozdzielczosci PAL. Nie ma roznicy czy kompresuje plik czy zgrywam czyst AVI bez kompresji.

Bede ogromnie wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam

_________________
Zajmuje się profesjonalnie dzwiękiem, video przy okazji.


sobota, 15 kwietnia 2006, 10:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
poczytaj o przeplocie

pozdro

_________________
Obrazek


sobota, 15 kwietnia 2006, 12:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 10:51
Posty: 7
Post 
No wiec poradzilem sobie z tym problemem. Na stronie producenta jest nowsze oprogramowanie do karty umożliwiające wybor funcji encodowania progresywne albo interlace. Wszytsko sie nagrywa jak powinno ale tylko na softwarowych codecach. Na sprzetowym encoderze nagrywa w interlace mimo ustawienia trybu Progesive. Co moze byc grane?

I jeszcze jedno. Po włączeniu kodowania Hardware nie nagrywa dzwieku. Wogole nie wyswietla sie opcja wybory Record In. Co moze byc przyczyną?

_________________
Zajmuje się profesjonalnie dzwiękiem, video przy okazji.


niedziela, 16 kwietnia 2006, 23:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Śmiem twierdzić że to 'sprzętowe' kodowanie jest w 100% wykonywane przez oprogramowanie bez użycia samej karty. A jeżeli chodzi o przeplot to nic dziwnego że obraz jest nagrywany z przeplotem bo to po prostu wynika ze specyfikacji przekazu telewizyjnego. Jeżeli ustawisz np. w jakimś kodeku że obraz jest progresywny to ten kodek niepotrzebnie będzie się męczył z jak najwierniejszym odwzorowaniem różnic między liniami parzystymi a nieparzystymi przez co znacznie zwiększy się rozmiar pliku i/lub znacznie pogorszy się jakość obrazu. Co do nienagrywania dźwięku - może coś jest źle ustawione w mikserze dźwięku :?.


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 20:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 08:17
Posty: 144
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna
Post 
lukas, sprawdź swój podpis


wtorek, 18 kwietnia 2006, 08:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 10:51
Posty: 7
Post 
Czyżby było wczesniej cos nie tak z moim podpisem? Nie wydaje mi sie ;)


Natomiast w kwesti Audio, chodzi o to że przy sprzetowej kompresji nie aktywuje sie pole Audio Record Line. Przy programowej jest i normalnie nagrywa. Pokazane jest w obrazkach ktore dołączyłem do postu. Nie wiem czego to moze byc przyczyna.

Programowy kodek zapisuje mpega bez przeplotu, natomiast funkcja progresive juz nie działa na sprzetową kompresje. Czy ktos wie czego to wina?

Panowie 3 pytanie. Kiedy zgrywam przez Firewire z kamery obraz do komputera, zapisuje mi sie czysty obraz, bez przeplotu. Potem robie montarz. Jak wyeksportować to do mpeg-2 żeby nie było w nim przeplotu. Uzywam Vegas Video 5. Juz kombinowalem na rozne sposoby, kodeki , programy do konwersji. Jedyne co moge w tej chwili to spakowac film w DivX'ie , jest tam funckja De-Interlace - ale ona działa koszmarnie (no chyba ze w wersji pro pełnej). CZytalem duzo postów na ten temat ale jedyne co sie dowiedzialem to gdzie jest przeplot a gdzie nie i dlaczego. Czy jest jakis kodek mpeg-2 posiadający opcje usuwania przeplotu? ALbo cokolwiek.

_________________
Zajmuje się profesjonalnie dzwiękiem, video przy okazji.


środa, 19 kwietnia 2006, 15:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Z opisu tej karty mogłem się domyślać że posiada ona własny układ digitalizujący dźwięk, może przy kompresji 'sprzętowej' korzysta ona z tego układu - bo widzę że opcja łapania dźwięku jest domyślnie włączona bez możliwości jej wyłączenia. Może zmiana ustawienia 'Audio Device' coś pomoże.


czwartek, 20 kwietnia 2006, 01:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 10:51
Posty: 7
Post 
leszek1979 napisał(a):
Z opisu tej karty mogłem się domyślać że posiada ona własny układ digitalizujący dźwięk, może przy kompresji 'sprzętowej' korzysta ona z tego układu - bo widzę że opcja łapania dźwięku jest domyślnie włączona bez możliwości jej wyłączenia. Może zmiana ustawienia 'Audio Device' coś pomoże.


Tak mozesz miec racje. Poki co bede kozystał z programowego codeka.

Ponawiam pytanie, czy istnieje jakis kodek kompresujący do formatu Mpeg-2 usuwający przeplot? Zauwazylem ze plik z przeplotem wyswietlany na ekranie telewizora rowniez go ma ale w postaci rozmtej. Efekt troche niepożądany. Myslalem ze na tv poprostu go nie bedzie, a co z telewizorami 100Hz? Czy z tym przeplotem to jest taki problem zeby kodeki przy kompresji go usuwały? Na Tv nie bedzie problemów i na monitorze tez nie bedzie. Jesli ktos wie, proszę o odpowiedz. Poki co uzywam kodeka MainConcept i programu Sony Vegas 5.0. Moze tam sie da to zrobic. Kombinowałem ale nic. Jedyne co to mi ten parszywy DivX usuwa ten rzeplot, ale na nim nie zbuduje typowej płyty DVD.

_________________
Zajmuje się profesjonalnie dzwiękiem, video przy okazji.


środa, 26 kwietnia 2006, 10:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL