Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 03:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 LUDZIE POMOCY!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 grudnia 2005, 20:15
Posty: 3
Lokalizacja: Jędrzejów
Post LUDZIE POMOCY!!
Witam!

Kiedy zgrywam cos z kasety video lub tunera magnetowidu PANASONIC NV-FJ632 (sygnal wyprowadzony kablem euro-chinch na wejscie RCA pinnacle'a) w PAL'u (4:3) mam na okolo obrazu (nie raz tylko z dwoch stron) jakies CZARNE paski (ramke)!!!!!

Przykladowe klatki : http://www.jarus.home.pl/Klatka.htm

Zauwazylem ze sa one roznej szerokości na obrazie roznych stacji TV odtwarzanych przez tuner tego magnetowidu (jak widac na klatkach na stronie).

Ludzie doradzcie cos bo o ile na materiale przerobionym na dvd i ogladanym na tv tego nie widac (chowa sie pod obudowa kineskopu) to na komputerze sie takiego materialu nie da ogladac tak paskudnie to wyglada! Obcinac to filtrem w kazdej klatce to masa roboty dla kompa....

POMOŻCIE!!!!!

Pozdrawiam!

ps. jak to jest z tą niby DARMOWOŚCIĄ kodeków mpeg-1,2 i mpeg-4 w Pinnacle Studio? Niby pisze że są za darmo a jak zrobie wszystko co mi karzą to nadal nie sa one dostepne!!!(Zarajestowalem sie, przyslali mi emaila z informacją że mam uaktualnić program potem odpalić programik do uaktywnienia kodeka mpeg-4, zrobiłem to i pisze ze po kolejnym odpaleniu studia będzie ok, a tu DUPA! - nadal pisze że trzeba przez internet je aktywować!)
Co jest?

_________________
Jarosław 'Jarus' Waligórski


piątek, 14 lipca 2006, 23:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3226
Post 
spoko spoko, tak jest dobrze. :D
jeśli ci to przeszkadza na kompie to możesz to obciąć np. w virtual dub'ie albo przysłonić paski innymi, zupełnie czarnymi paskami (kaszety). to drugie jest o tyle lepsze, że rozmiar klatki pozostaje ten sam, w pierwszym natomiast się zmniejsza, co uniemożliwia kompresję PAL i w efekcie konieczność pozbycia się przeplotu...

pozdrawiam
PS.
JRS napisał(a):
Obcinac to filtrem w kazdej klatce to masa roboty dla kompa....

zabawnie to ująłeś. nie martw się, komputer się nie zmęczy, a każda edycja materiału to przecież edycja każdej klatki z osobna... ;)

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


sobota, 15 lipca 2006, 01:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL