Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 14:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 FireWire na VIA 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post FireWire na VIA
Czesc! Czym sie rozni kontroler FireWire oparty na chipie VIA od kazdego innego? Czy jest jakas roznica w jakosci zgrywanego materialu? Przeciez takiej nie powinno byc przy sygnale cyfrowym. Ile na takiej karcie zgrywa sie 60 min. filmu. Czy jest on juz podczas zgrywania zkompresowany? Jakiego takie zgrywanie wymaga pc-ta. Wielkie dzieki za odpowiedz!!!


czwartek, 27 marca 2003, 23:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post FW
Chipset nie powinien różnić się niczym. Pojawianie się chipsetów VIA i innych firm spowodowane jest zaprzestaniem pobierania opłat licencyjnych od producentów chipsetów przez firmę Apple.
Ale same chipy bazują na identycznej specyfikacji więc nie ma mowy o "różnej" jakości przesyłanego obrazu.
Identyczna sytuacja jest z USB - myszka podłączona do USB Intela będzie działać rónie dobrze jak podłączona do płyty np na SISie...
Odpowiedzi na resztę pytań snajdziesz na forum... Tematy często poruszane - szczególnie kwestia komputera...

emes


piątek, 28 marca 2003, 10:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
z innych postow dowiedzialem sie, ze zgrywany material jest juz skompresowany 5:1. Jaki jest wiec strumien w KB/s, jak musi szybko zapisywac dysk. Jesli (jak mysle) material jest juz po kompresji, to mozna zgrywac nawet na starym P MMX, ktory tylko wyrobi taki strumien. Czy to prawda? Dzieki za odpowiedzi!!!


niedziela, 30 marca 2003, 01:03
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 9 lipca 2002, 17:19
Posty: 51
Post 
:lol: Witaj!
Z kompresją to prawda. Jest to format DV i już na poziomie zapisu w kamerze obraz jest kompresowany stratnie w stosunku 5:1. Karta Fire-Wire to nic innego jak kolejny port w komputerze, jest tylko złączem o przepustowści max 400Mb/s dla standardu IEEE 1394b. Strumień danych czytany z nośnika DV to 3,66MB/s. Czyli, teoretycznie, jeżeli dysk wytrzymuje ciągły zapis na poziomie około 5MB/s to powinien dać radę, lecz praktyka jest niemiłosierna. Myślę, że musi wytrzymać min. 10 do 15 MB/s dla spokoju, szczególnie, że z zapełnianiem się dysku jego wydajność drastycznie spada. Jeżeli chodzi o procesor to musi to być min. PIII 500. Gdybyś miał kartę z kodekiem sprzętowym np. DV Master, to procesor może być wolniejszy, ponieważ korzysta z nieg tylko oprogramowanie.
Jak widzisz, sam strumień wielki nie jest, lecz jeżeli zgrasz sporą ilość danych to urasta to do GBajtów. 1 godzina filmu w formacie DV to 13GB.
Pozdrawiam


niedziela, 30 marca 2003, 17:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do sprzętu: to swój pierwszy film przechwyciłem i zmontowałem na celeronie 333 podkręconym do 375 MHz, Dysk 40 GB 5400 obr/min ATA 66, RAM 196 MB. Chwytałem w Vegas Video 3 montowałem w Adobe Premiere 6. Szybkość procesora przy przechwytywaniu jest mniej istotna, potrzebna jest do obróbki. Spróbuj na swoim MMX. Powodzrnia.


wtorek, 1 kwietnia 2003, 08:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki! Na pewno sprobuje, jak uda mi sie odpalic kompa z ta karta. Jak ja wloze, to nawet monitor sie nie wlacza. Zadnego znaku zycia. Zadnego pikniecia, ani nic. Mam plyte na Chipsecie Via. Jutro na programatorze bede bawil sie z biosami. Zyczcie mi powodzenia. Dzieki wszystkim za odpowiedzi!!!


środa, 2 kwietnia 2003, 21:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post via i via
:?

Miałem taki numer u kolegi na płycie Via mvp3 z k6 2/500 i kartą
Via fw. Po włożeniu karty komp nie ruszał. Martwy trup był i basta
wyjęcie wszystkich kart, oprócz grafy,ruchy w bios i pci nic nie dały.
Koniec końców po zamianie płyty na k7s5a pro i duronka 1.3
wszystko poszło jak trzeba.
Zresztą wydajność kontrolera hdd na mvp3 nie wystarczyłaby do zrzucania z kamery - tak sądze. Nie mówiąc o tym że generowanie
plików wyjściowych trwałoby wieki.


wtorek, 20 maja 2003, 14:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post mvp3
To był wybitnie nieudany chipset. Osobiscie miałem płytę Solteka na tym chipsecie oraz K6-2 333 i szczerze mówiąc takie wynalazki popsuły opinię o platformie pod AMD. Teraz nie ma juz takich problemów i chipsety VIA sa juz o niebo bardziej dopracowane i bezproblemowe. Ale opinia pozostała - niesłuszna zresztą w stosunku do dzisiejszych produktów.

emes

ps. System na mvp3 oprócz tego że nie był w stanie podołać AGPx2 (choć w papierach miał taką możliwość), to w moim przypadku jeszcze nienawidził USB, modemów na PCI, mieszania dysków z trybami PIO i UDMA33 a włącznie DMA dla DVD graniczyło z cudem. Do tego dochodziły regularne wieszania się i pewnie 100 innych problemów których nie pamiętam, bo staram sie o nich zapomieć... Teraz mam ECSa na KT333 i absolutnie nie znam tematu zwieszania się systemu oprócz przypadków typowo programowych (Windek czy lipne drivery) które mogłem przewidzieć i w przyszłości staram się ich unikać.


wtorek, 20 maja 2003, 15:29
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 22 stycznia 2003, 14:05
Posty: 49
Lokalizacja: Poznań
Post 
Ja mam dokładnie ten sam problem z niestartującym kompem i ta kartą. Sprawdzałem na innych kompach i wszystko rusza na w miare nowych płytach. Moja to VIA 133A i niestety nie startuje. Ten kontroler jest strasznie chyba wyczulony na 'starość' złącz PCI :))

_________________
Pozdrówka
qazy
--------------------------------------------------------


wtorek, 10 czerwca 2003, 07:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL