Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 06:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Jaką polecacie kartę grafiki pod Winde XP do edycji video? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post Jaką polecacie kartę grafiki pod Winde XP do edycji video?
Witam serdecznie wszystkich filmowców! :)

Mam problem!
Otóż dzieją mi się ostatnio niespotykane dotąd zjawiska na ekranie. Nie wiadomo dlaczego nagle znika obraz z ekranu, a po chwili powraca, ale zamiast liter są już tylko same krzaki, albo cały ekran wygląda, jak przemielony przez niszczarke do papieru!?!
Wtedy już kompletnie nic nie widać. Co jest przyczyną takiego zachowania?? Kilka razy to nawet monitor przechodził w stan CZUWANIA, czego jeszcze nigdy nie widziałem !!!
Pod Win ME nic takiego mi sie nie działo. Niedawno postawiłem XP i jakos wszystko się tu wali...

Zakładając, że jest to karta graficzna, a mam ATI Excalibur Radeon 9000 z 64MB i 64bit, czy dobrze bym zrobił kupując kartę (jakoś lubię ATI od lat :-) ) ATI Radeon 9550 z 128MB i 64bit ??
--->> ATI Radeon 9550 <<--- kliknij!

Czy to ma znaczenie większe dla naszej pracy z edycją video w DigiLabie i ULEAD Media Studio Pro 7, czy karta jest 64, czy 128bit??
Czy raczej to dotyczy tylko zastosowań w grach 3D i innych żrących softów do renderingu 3D i spokojnie wystarczy mi 64 bit ??

Bardzo proszę o szybką odpowiedź! Mam pilną robotę do skończenia, a przez te "efekty" nie mogę nic zrobić.

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


Ostatnio edytowano środa, 6 września 2006, 15:24 przez Bartp1, łącznie edytowano 1 raz

środa, 6 września 2006, 15:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Do edycji raczej nie jest potrzebna super karta graficzna. Służy ona de facto jedynie do podglądu. Owszem nie może to być zupełny badziew, aby np nadążył z wyświetlaniem zawartości timeline przy wolnym przewijaniu timeline edytora.

Twoja karta jest OK a jedyne co należy zrobić to zainstalować do Windowsa XP Pro Service Pack 2 (zawierający nowy zestaw bibliotek DirectX) i zassać ze strony ATI nowe sterowniki. Problem zniknie.

Druga opcja - to wydanie kaski na nową kartę - ale czy warto, skoro ta jest sprawna :?:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 6 września 2006, 15:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Ano właśnie, tylko CZY jest sprawna... ??
Stery mam najnowsze do mojej ATI. Tzn. chyba :)
Winda jest już z SP2 (Home, bo nie widzę potrzeby posiadania Pro)

A tak przy okazji, to czy mógłbyś mi sprawdzić na stronie ATI jakie w końcu stery są najnowsze do mojej ATI Radeon 9000?? Bo tam jest tak naćkane, że się pogubiłem. Jakieś CCC, MMC, WDM, DRV, Control Panel... szału można dostać.
Obecnie mam v 5.5. Tylko stery i Control Panel, bo CCC mi nie potrzebny.
Link jest taki: Stery do ATI

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


Ostatnio edytowano środa, 6 września 2006, 15:46 przez Bartp1, łącznie edytowano 1 raz

środa, 6 września 2006, 15:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Catalyst.

http://support.ati.com/ics/support/defa ... onID=22264

wersja 6.5

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 6 września 2006, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
A odpal kartę w niższym trybie np.1024x768 i zobacz jak ci biega .


środa, 6 września 2006, 15:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Cytuj:
"MirekM"
A odpal kartę w niższym trybie np.1024x768 i zobacz jak ci biega.


Hehe, ja pracuję na LCD 17" w 1280x1024 po DVI :)
Kolor ustawiłem na 16bit, a nie 32.
Mniejsza rozdzielczość poprostu nie wchodzi w grę.

Ale wyświetlać w takim trybie to oczywiście wyświetla.

[ Dodano: Sro Wrz 06, 2006 6:33 pm ]
Dziękuję za linka do tych sterów 6.5 !!

Czy wie ktoś może (link poniżej) co to jest i po co??
>>> ATI Avivo™ Video Converter <<<

Czy to by w czymś polepszyło pracę w MSPro ??
Czy raczej nie zawracać sobie tym głowy?

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


środa, 6 września 2006, 16:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Bartp1 napisał(a):
Czy wie ktoś może (link poniżej) co to jest i po co??
>>> ATI Avivo™ Video Converter <<<


... jest to oprogramowanie do kart ATI wyposażonych w We-wy S-Video lub kompozyt. Ten soft ma wspierać obróbkę strumieni video.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 6 września 2006, 19:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Ok! Bardzo dziękuję za pomoc!

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


czwartek, 7 września 2006, 01:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
W sumie karta graficzna w niektorych przypadkach np. w Ediusie gra istotną rolę....przejscia z pakietu Xplode są bardzo wymagające, nawet przy karcie x800xl nie chodziły gładko na highest quality, dopiero na fastest przechodziły bez problemu....jesli chodzi o sam montaz to nie przeszkadza bo po skonwertowaniu przejscia były w najwyzszej jakosci ale jesli chodzi o nagrywanie na VHS nieskonwertowanego materiału to juz bezsens bo przejscia są w marnej jakosci :/


środa, 20 września 2006, 19:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL