Teraz jest piątek, 21 września 2018, 04:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 przekrywanie z zakodowanych taśm VHS 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post przekrywanie z zakodowanych taśm VHS
szukam informacji jak przegrać zakodowaną taśmę VHS


czwartek, 3 kwietnia 2003, 12:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post Re: przekrywanie z zakodowanych taśm VHS
mac napisał(a):
szukam informacji jak przegrać zakodowaną taśmę VHS


Jedną z możliwości jest skopiowanie przez pulpit montażowy np. Hama230 CTI.

_________________
Stanisław


czwartek, 3 kwietnia 2003, 14:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
A swoją drogą wie może ktoś w jaki sposób jest to kodowane ,że taśma VHS nie da się skopiować.Czy jakoś specjalnie jest taśma namagnesowywana że tylko odpowiednie urządzenie może to odczytac czy jak????Jak ktoś wie to niech napisze.

Pozatym ,taka tasmę można odtwarzać ale nie przegrywac na inny magnetowid.W takim razie co się dzieje jak na wy video magnetowidu podepnie się inny magnetowid???Czarny obraz??


czwartek, 3 kwietnia 2003, 15:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 7 lutego 2003, 10:59
Posty: 30
Lokalizacja: Łódź
Post 
Aby wytłumaczyć sposób kodowania kaset video trzeba by najpierw wytłumaczyć jak wygląda sygnał TV. Szczerze powiem, że bez odpowiednich rysunków ciężko było by mi to wytłumaczyć jednak spróbuje. A więc po krótce wygląda to tak: najpierw mamy informację o obrazie w pierwszej lini, następnie następuje poziom wygaszenia tej lini, impuls synchronizacji poziomej i impuls synchronizacji koloru Burst. Następnie informacja o obrazie drugiej lini, poziom wygaszania, synchro. poziom. burst. I znowu info o trzeciej lini, wygaszanie synchro. poziom. burst itd, itd, Po wyświetleniu wszystkich lini są impulsy synchronizacji pionowej a następnie dwanaście lini powrotu plamki. W trakcie powrotu przesyłane są informacje np o teletekście.
Kodowanie kasety polega na wstawieniu jeszcze jednego impulsu poza poziowem wygaszania za imp. synchronizacji poziomej za lub przed burstem (tego dokładnie nie wiem). Taki sygnał jest bez problemów pokazywany na TV, jednak duża większość magnatowidów nagrywających podczas przetwarzania sygnału przed zapisaniem go na taśmie natrafiając na ten impuls poprostu głupieje. W wyniku tego obraz ściemnie się i rozjaśnia a czasami nawet zrywa synchronizację.
Niektóre jednak magnetowidy (ale bardzo żadko) szczególnie te starsze ignorują to i można bez problemów kopiować.
Faktycznie zabezpieczenia te usuwają niektóre korektory video, genlocki i miksery. Chociaż ostatnio przegrywałem sobie film z zabezpieczonej kasety na płytę VCD i po wgraniu do kompa zabezpieczenie również zginęło bo później bez problemów mogłem to nagrać na VHS :D Moja karta to VideoZipRT


Ostatnio edytowano piątek, 4 kwietnia 2003, 15:25 przez Michu, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 3 kwietnia 2003, 21:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
No prosze jaka fachowa odpowiedz,dzięki.


piątek, 4 kwietnia 2003, 15:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jak taśma jest zabezpieczona "macrovision" to można zmontować urządzonko co podmienia impulsy synchronizacji.


środa, 30 kwietnia 2003, 15:38
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 9 sierpnia 2005, 22:40
Posty: 24
Lokalizacja: Wiedeń, AT
Post 
a mozna gdzies takie uzadzonko kupic (oczywiscie za jakas rozsadna cene)??


wtorek, 3 stycznia 2006, 14:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post 
stab napisał(a):
a mozna gdzies takie uzadzonko kupic (oczywiscie za jakas rozsadna cene)??


u Czechów: http://www.correct.cz/detail.php3?typ=D ... i=av.video


wtorek, 3 stycznia 2006, 15:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Takie urządzonko było publikowane w Praktycznym Elektroniku nr. 12/97 pt. Video korektor-mokroprocesorowy rozkodowywacz kaset. Jedynym problemem było by teraz "zdobycie" zaprogramowanego mokroprocesora - reszta "no problem". :D


wtorek, 3 stycznia 2006, 15:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
ja kupilem ładnych pare lat temu to: http://www.kai.com.pl/korektor.htm urzadzonko za 40 zl jesli mnie pamiec nie myli.
Oprocz rozkodowywania poprawia jakosc.

Pozdrawiam

_________________
http://www.wideoforum.host.sk/


niedziela, 19 lutego 2006, 01:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL